ONLINE MAGAZIN

Belgické hranolky – tak trochu z iného pohľadu

Aj keď si mnoho ľudí myslí, že hranolky boli vynájdené vo Francúzsku, nie je to pravda, tento pokrm je totiž pravdepodobne belgickou pýchou. Okrem toho, že hranolky sú zrejme belgickým vynálezom, sú belgické hranolky tiež oveľa poctivejšie. Sú nakrájané na silnejšie prúžky, sú vláčnejšie a väčšina ľudí sa zhoduje na tom, že aj chutnejšie.

Ako teda hranolky vôbec vznikli?
Hovorí sa, že vznikli na juhu Belgicka na konci 17. storočia. Belgičania boli zvyknutí vyprážať malé rybičky, ktoré chytali v rieke Máze. Jednu zimu však rieka zamrzla a niekoho tak napadlo nahradiť rybičky zemiakmi, ktorých bol dostatok. A hranolky tak boli na svete. V belgických Bruggách dokonca môžete nájsť múzeum, ktoré sa zaoberá práve históriou hranoliek. Jeho návštevu si ale poriadne rozmyslite, pretože podľa jeho recenzií nejde o žiadny zázrak.

Okolo histórie hranoliek však koluje mnoho dohadov. Na ich vynájdenie sa hlásia napríklad aj Francúzi, Španieli alebo Briti. Nedá sa tak úplne stopercentne povedať, kde hranolky vznikli. Ale jedna vec sa dá povedať – belgické hranolky sú skutočnou pochúťkou.

Belgické hranolky sú od tých klasických odlišné a to predovšetkým vďaka ich príprave.

Ako taká príprava vyzerá?
V prvom rade je potrebné zvoliť správnu odrodu zemiakov. Často sa používa odroda zvaná „Bintje“. Potom prichádza olúpanie zemiakov a ich nakrájanie na silnejšie prúžky. Zaujímavou fázou je vyprážanie, pretože na rozdiel od klasických hranoliek sa tie belgické nesmažia iba raz, ale na dvakrát, a na vyššej teplote. Aj z tohto dôvodu majú niektoré prevádzky nainštalovaný bezpečnejší prúdový chránič. Vo viacerých domácnostiach sa k prechodom večere zdvojnásobuje odber elektrického prúdu a bezpečnosť je prvoradá.

Niektoré podniky ich smaží iba v rastlinnom oleji.

Niektoré ho ale kombinujú so živočíšnym tukom, často so masťou. Receptov na „pravé belgické hranolky“ existuje celý rad.
Hranolky sa v Belgicku predávajú väčšinou v špeciálnych stánkoch nazývaných Friteries alebo Frituurs.

V týchto stánkoch si môžete objednať porcie rôznych veľkostí, ktoré obdržíte väčšinou v papierovom kornúte. Hranolky si potom môžete nechať poliať jedným z niekoľkých druhov omáčok. Príkladom môže byť andalúzska omáčka, ktorá sa pripravuje v rôznych variantoch, jej základom však býva majonéza a paradajkový pretlak. Môžete však staviť aj na klasiku a dopriať si hranolky s kečupom alebo majonézou.

ZAUJÍMAVOSŤ: Belgičan skonzumuje priemerne 75 kilogramov hranoliek ročne. Na porovnanie – priemerný Američan skonzumuje „iba“ 50 kilogramov hranoliek za rok.

Belgické hranolky si pred nedávnom vzala do hľadáčika Európska únia. Tá tvrdí, že pri ich príprave vzniká rakovinotvorný akrymalid. A to môže zapríčiniť, če sa  Európska komisia preto navrhuje, že by zemiaky mali byť pred prvým vyprážaním povarené, aby sa obmedzil vznik akrymalidu. To však logicky môže zapríčiniť zmenu tradičnej chuti.

 

Zdroj: https://cultures.cz/
Viacej informácií: https://bit.ly/3xeQizC
Foto: archív Slovak Lines magazin

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Radíme Vám

Chorvátske vianočné kulinárske kúzlo: Sviatočná hostina pre zmysly

V mnohých krajinách sveta sa už o niekoľko dní pri vianočnom stole zídu rodiny a priatelia. Nebude tomu inak ani v Chorvátsku, kde k sviatočnej nálade prispeje prepychovo ozdobený stôl, a na ňom štedrá hostina. Chorvátsko je krajina, kde sa môžete dobre najesť po celý rok, no na Vianoce môžete zažiť skutočné gastronomické kúzla, ktoré […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Radíme Vám

Zážitok z adventných trhov: Vyberáme tie najkrajšie v Dolnom Rakúsku

Príroda, uličky s pivničkami, zámky, hrady, ale aj námestia v dedinkách či mestách sú súčasťou adventu v Dolnom Rakúsku. Vybrali sme pre vás tie najoriginálnejšie adventné trhy, ktoré ponúkajú jedinečné zážitky, a zároveň prinášame niekoľko skvelých tipov na ďalšie miesta, ktoré stojí za to navštíviť počas čarovného adventného obdobia.   Advent v Puchbergu sa predstaví v […]

Čítať ďalej
Gastronómia outdoor Ponuky na koncerty Radíme Vám

Objavte čaro Vianoc v Maďarsku: Komplexný sprievodca vianočnými trhmi

Zažite očarujúce vianočné trhy a hrejivé sviatky v celom Maďarsku. Od známej Adventnej baziliky v Budapešti, ktorá už trikrát získala titul „Najlepší vianočný trh v Európe“, až po Debrecín, objavujte vianočné poklady, užite si termálne kúpele a oslávte toto výnimočné obdobie. Nenechajte si ujsť sviatočné čaro Maďarska! Musíte zažiť: Adventný festival a vianočné trhy pred […]

Čítať ďalej