ONLINE MAGAZIN

10 FAKTOV O NÓRSKU, KTORÉ STE MOŽNO NEVEDELI

Keď sa povie Nórsko, pravdepodobne si vybavíte Škandináviu, sever a nádhernú prírodu. Niekto si potom Nórsko spája s rybolovom či lyžovaním. Táto krajina má v každom prípade čo ponúknuť.

Preto pre vás máme 10 faktov o Nórsku, ktoré ste nevedeli.

1) Nórsko podľa indexu prosperity od inštitútu Legatum, ponúka najlepšie podmienky na život na svete – v rebríčku krajín sa umiestnilo na prvom mieste.

2) Nóri sú vášnivými konzumentmi kávy. Najviac kávy na svete konzumujú Fíni, na druhom mieste je potom práve Nórsko. Priemerný Nór spotrebuje 7,2 kilogramu kávy ročne. Dokonca sa tu pije aj „Karsk“, čo je káva zmiešaná s vodkou.

3) Hoci to môže byť celkom prekvapivé, Nóri milujú Tacos (mexické menšie tortilly plnené zmesou). V supermarketoch môžete nájsť špeciálny regál, či gastro zariadenie vyhradený iba pre rôzne tortilly, čili omáčky a podobne. Tacos sa v Nórsku konzumuje prevažne v piatok a sami Nóri ho nazývajú Tacos piatok.

4) S nákupom alkoholu je to v Nórsku trochu komplikovanejšie. V klasických supermarketoch si môžete zakúpiť jedine pivo a cider (nápoje do 4,75% alkoholu). Tvrdý alkohol sa tu dá kúpiť iba v štátnej spoločnosti Vinmonopolet, ktorá má na predaj tvrdého alkoholu monopol. Aby toho nebolo málo, Vinmonopolet má krátku otváraciu dobu a napríklad v nedeľu je zatvorený po celý deň.

5) Nórsko je štát s najväčším predajom elektrických áut na hlavu na svete. Vláda tu totiž ponúkala rôzne daňové úľavy a zvýhodnenia. Pred nedávnom však vláda tieto úľavy zastavila. Uvedomila si totiž, že v Nórsku nie je dostatok nabíjacích staníc, ktoré by dokázali uspokojiť tak veľký počet elektromobilov.

6) Nóri žijúci blízko hraníc so Švédskom často jazdia nakupovať potraviny do Švédska, pretože tam sú lacnejšie. Big Mac sa vo švédskom McDonalde predáva o tretinu lacnejšie ako v nórskom. Na hraniciach Nórska so Švédskom sa dokonca objavili reklamné billboardy od McDonaldu, ktoré porovnávajú nórsku a švédsku cenu Big Macu.

7) Čas obeda je v Nórsku od 11 do 12 hodín. Rovnako je tu normálne mať večeru už o 16. hodine popoludní, najneskôr potom okolo osemnástej hodiny.

8) Hoci si to mnoho ľudí neuvedomuje, Nórsko ponúka celý rad ostrovov. Najviac obyvateľov žije na ostrove Hinnøya (približne 30 000).

9) Nórskou špecialitou je Brunost, čo je hnedý syr, ktorý je medzi Normi ​​veľmi obľúbený. Úplne normálne je, konzumovať ho na sladko s džemom a vaflami.

10) V Nórsku je veľmi málo fajčiarov. Avšak mnoho ľudí tu užíva snus, čo je špeciálne upravený tabak, ktorý sa vkladá pod hornú peru. Dokonca je tu viac užívateľov snusu ako klasických fajčiarov.

 

Zdroj: https://cultures.cz/
Viac informácií nájdete tu: https://bit.ly/3xzErxg
Foto: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej