ONLINE MAGAZIN

Ulička, stred alebo okno? Ktoré miesto si vybrať v lietadle?

Vedeli ste, že vaše povinnosti a nároky počas letu sa líšia v závislosti od toho, aké sedadlo si zvolíte? Cestujúci pri okienka môže rozhodovať o tom, kedy zatiahne roletu. Človek v uličke má zase na starosť tlačidlo volania. Všetko samozrejme záleží na dohovore, slušnom jednaní a ohľaduplnosti k potrebám ostatných…
So sedadlom pri okienku prichádzajú početné výhody. Získate konečnú kontrolu nad tým, čo sa bude diať s tienidlom. Keď sa budete chcieť kochať krajinou, odtiahnete si ho. Akonáhle vás začne rozptyľovať slnko, môžete ho naopak stiahnuť. S mocou však prichádza aj zodpovednosť.
Pokiaľ si všimnete, že váš sused je oslnený a nemôže sa treba v pokoji pozerať na obrazovku, mali by ste mu vyjsť v ústrety a nesprávať sa hrubo. Alebo v prípade, že si cestujúci v uličkách a na prostredných sedadlách chcú odfotiť, ako lietadlo pristáva, mali by ste sa zdvorilo nakloniť a urobiť tento drobný ústupok. Ak susedia chcú, aby okienko bolo zatiahnuté do stredu alebo úplne, je to v poriadku. Ale mali by sa vás najprv zdvorilo opýtať – nemôžu sa len tak natiahnuť a zariadiť sa podľa svojho, rovnako ako vy by ste napríklad nemali bez varovania preliezať cez ostatných, keď potrebujete na toaletu.

Pri okne
So sedadlom pri okienku prichádzajú početné výhody. Získate konečnú kontrolu nad tým, čo sa bude diať s tienidlom. Keď sa budete chcieť kochať krajinou, odtiahnete si ho. Akonáhle vás začne rozptyľovať slnko, môžete ho naopak stiahnuť. S mocou však prichádza aj zodpovednosť. Pokiaľ si všimnete, že váš sused je oslnený a nemôže sa treba v pokoji pozerať na obrazovku, mali by ste mu vyjsť v ústrety a nesprávať sa hrubo. Alebo v prípade, že si cestujúci v uličkách a na prostredných sedadlách chcú odfotiť, ako lietadlo pristáva, mali by ste sa zdvorilo nakloniť a urobiť tento drobný ústupok. Ak susedia chcú, aby okienko bolo zatiahnuté do stredu alebo úplne, je to v poriadku. Ale mali by sa vás najprv zdvorilo opýtať – nemôžu sa len tak natiahnuť a zariadiť sa podľa svojho, rovnako ako vy by ste napríklad nemali bez varovania preliezať cez ostatných, keď potrebujete na toaletu.

Presne medzi
Sedieť na prostrednom sedadle je trochu ako byť prostredným dieťaťom v rodine. Hráte úlohu vyjednávača celého riadka sedadiel. Ak chcete, aby sa roleta na okienku stiahla alebo vytiahla, musíte sa dovoliť. Pokiaľ tadiaľto náhodou putuje nápoj až na najvzdialenejšie sedadlo, mali by ste sa pokúsiť aspoň trochu pomôcť s odovzdaním. Čo máte však pevne v rukách, je konverzácia – záleží úplne na vás, či sa budete baviť so svojimi susedmi a aký tón konverzácie nastavíte. Vaším právom je zároveň pomyselne zabuchnúť dvere všetkým rozhovorom a nasadiť si slúchadlá. Čo sa týka spôsobu sedenia, kolená by mali zostať pri sebe – žiadny manspreading, prosím! Tento spôsob sedenia so široko roztiahnutými nohami spôsobí, že neoprávnene zaberiete viac ako jedno sedadlo. Nič príjemného pre vašich susedov! Ale nebojte sa, aj vy máte nárok na pohodlie.  Na lakťových opierkach po oboch stranách si rozhodne trvajte.

V uličke
Najväčšou povinnosťou každého, kto sa posadí do uličky, je ústretovo vstať a nechať prejsť susedov. Nezáleží na tom, či už ste vstali tridsaťkrát predtým (mimochodom, trocha pohybu počas dlhého letu človeku len prospeje). Navyše ste obmedzení iba na jednu opierku na strane uličky. A pokiaľ si túžite natiahnuť nohy a ukázať že ste si kúpili najnovšiu poľovnícku obuv,  nemali by ste ich vkladať do uličky. Letušky sa tadiaľto pohybujú s nápojovým vozíkom, takže by do vás mohli ľahko vraziť, podobne ako ktokoľvek, kto prechádza uličkou na toaletu a späť. Ak sedíte v uličke, znamená to tiež, že máte najbližšie k tlačidlu volania. A pravdepodobne si neželáte, aby sa cez vás niekto naťahoval. Vašou ďalšou kľúčovou úlohou teda je stlačiť tlačidlo v prípade, že niekto bude niečo naliehavo potrebovať. Tým však nie je myslené, že chcete doliať pitie. Viete si predstaviť ten chaos, keby to tak robil každý? Tlačidlo nie je žiadny vyzváňací sluha, ktorého stlačením k sebe privoláte letušku kvôli každému rozmaru. Zároveň to však nie je gombík pre stav núdze, ktorý smiete stlačiť iba v prípade, že váš sused práve dostáva infarkt. Jeho dôležitosť tkvie niekde medzi týmito dvoma prípadmi. Ak niečo potrebujete skutočne neodkladne, môžete si ním letušku samozrejme zavolať. Len sa to snažte nerobiť pred prvou letovou službou a hlavne nie každú chvíľu. Buďte trpezliví. Letušky majú veľa inej práce, ale určite skôr či neskôr prídu a ochotne vám vyhovejú.

Zdroj: https://www.invia.cz/blog
Viac info: https://bit.ly/3ssQUQs

Foto na titulke: https://pxhere.com/

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej