ONLINE MAGAZIN

Prízrakom lesov Serengeti je kráľovská leopardica

Z temných zákutí lesov Serengeti sa kedykoľvek môže bez varovania vynoriť leopardica, kráľovná a prízrak, ktorá tu číha na svoju korisť.

Hlavným dôvodom je jej päťmesačné mláďa, ktoré musí nakŕmiť. Pre niekoho jej útok bude znamenať náhlu a predčasnú smrť, ale pre ňu a jej potomka prežitie na ďalších pár dní. Leopardica dokáže byť celé dni takmer neviditeľná a potom sa náhle vynorí ako tieň a neočakávane zaútočí.

Prvé mesiace života predstavujú pre leoparda najväčšie nebezpečie. Mláďa je bezbranné a vydané napospas nepriateľom. Minimálne vo chvíli, kedy jej mama loví alebo na chvíľu prestane dávať pozor. Zaujímavé je, že najväčším nepriateľom leopardov sú tiež mačkovité šelmy a to levy. Tí dokážu využiť akúkoľvek príležitosť k útoku.

Vo chvíli, kedy nie je leopardiaa a jej mláďa v priamom nebezpečí, snaží sa matka zaistiť pre obe potravu a vodu.
Úzke rieky parku Serengeti poskytujú v sezóne dostatok vody, ale ako nastane obdobie sucha, jej pramene vysychajú a boj o tekutiny je omnoho náročnejší.
Posledné zdroje pitnej vody sa skrývajú v tieni lesov.
Ako potrava sú ideálne prasiatka bradavičné, ktoré sa skrývajú v norách.

Mladý leopard musí mamahotel čoskoro opustiť. Do teritória jeho matky prišiel nový nápadník „puberťák“ tak musí hľadať nové teritórium. Ba čo viac získa dve nové, mladšie sestry. Tie sa môžu čoskoro stať kráľovnami lesov a prevziať tak žezlo po svojej matke. Zábery párenia leopardov sú veľkou raritou, ktoré sa podaria natočiť len málokomu.

 

 

Pútavý dvojdielny televízny seriál s názvom Leopardica sleduje tento nádherný príbeh. Jeho prvý diel vysiela v premiére televízna stanica Viasat Nature, od pondelka 2. mája o 20:00rámci pásma dokumentov Mesiac veľkých mačiek. Nenechajte si ujsť pohľad na tieto nádherné mačky!

 

Trailer: https://youtu.be/qbdIHGR0APM

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej