ONLINE MAGAZIN

Jazda na drezine – jedinečný zážitok v Burgenlande !

Naše predstavenie tejto turistickej atrakcie začnem jednoduchým opisom, čo je vlastne drezina za dopravný prostriedok…

Drezina je ľahké koľajové vozidlo, slúžiace na dopravu niekoľkých pasažierov. Väčšinou sa používa  na služobné účely v rámci koľajovej dopravy. Drezina môže byť poháňaná mechanicky –  silou svalov, alebo je vybavené motorom. Názov je odvodený od mena vynálezcu Karla Draisa, konštruktéra predchodcu dnešných bicyklov.
Dreziny boli konštruované  na princípe bicyklov, motocyklov alebo automobilov. Existovali aj drezíny postavené ako jednoduché auto s kľukou a dvojzvratnou pákou (pumpovacia drezína – obdoba princípu starých ručných hasičských striekačiek).

V poslednej dobe sa vo viacerých turistických destináciách udomácnil nový druh atrakcie, odvodenej  práve od tohto dopravného prostriedku.
Jednu z týchto zážitkových ponúk sme si vyskúšali aj my z redakcie Slovak Lines magazínu.

Voľba padla na ponuku Sonnenland Draisinentour , rakúskej spoločnosti, ktorá sa nachádza v strednom Burgenlande. Na starej železničnej trati, s dĺžkou 23 kilometrov,  môže si prenajať drezinu a zároveň aj jazdu drezinou. V ponuke sú dreziny pre štyri až dvanásť osôb. Dreziny tejto trati sú poháňané pedálmi, rovnako ako na bicykli. Prevod cez reťaz je skonštruovaný tak, aby túto drezinu utiahol aj človek so slabšou kondičkou.

Jazda je jednoducho úžasná. Putujete stredným Burgenlandom, ktorý je naozaj malebný. Jazdu si naozaj môžete užívať. Prechádzate okolo viníc, slnečnicových polí, lesov a romantických dediniek.

Pozdĺž tejto trasy sa môžete zastaviť na miestach na to určených, vlastnoručne dať drezinu mimo trať / dvaja dospelí to zvládnu/ a navštíviť múzeum hrnčiarstva, modernej architektúry, alebo si len tak oddýchnuť a dať si niečo pod zub. A keďže ste v známom vinárskom kraji, určite nezabudnite ochutnať nejakú tú vzorku z ponúkaných vín.

Ale opatrne…Napriek tomu, že drezina sa šoféruje sama, stále musíte dávať pozor na dreziny pred vami.  Určite aj iné posádky sa kochajú a pri menšej pozornosti by ste mohli do nich naraziť.

Čo sa Vám ale určite nestane / ani fúkanie do detektoru alkoholu nehrozí/, že vám z protismeru vyrazí iná drezina. Jazdí sa totiž celý deň v jednom smere.

To značí, že párne dni sa jazdí zo smeru: Horitschonu/Neckenmarktu do Oberpullendorfu a nepárne dni naopak – z Oberpullendorfu do Horitschonu/Neckenmarktu.

A aké dreziny su k dispozícii?

Drezina Standart – 4 osoby. Dve šliabu do pedálov a dve sedia na sedadle.

Rodinná drezina – 5 osôb. Dvaja šliapu do pedálov a traja sedia.

Narodeninová – 3 osoby šliapu a dvaja si to užívajú na pohovke

Drezina Spolok – pre 7 osôb: Traja šliapu, 4 sedia pri stolíku

Drezina Spolok – pre 8 osôb, súčasťou je gauč a stolík

Drezina Spolok – pre 10 osôb, tu už je aj výčap s pivom !

Drezina Spolok –  pre 12 osôb…to už je skoro pojazdná krčma

a v neposlednom rade aj Drezina pre vozíčkarov…pre 3 osoby, dvaja poháňajú pedále a jeden má ručný pohon……

Ceny nájdete tu: https://bit.ly/3a5Q71o 

Ale s prehľadom  môžeme povedať, že pre štvorčlennú rodinu je cena porovnateľná s výletom do kina v Poluse a pukancami na kolenách. Lenže v tomto prípade po troch hodinách aj zabudnete, že ste boli v nejakom kine.

Cena za drezinu Standart sa pohybuje  od 68 Euro počas pracovného týždňa po 82 Euro počas víkendu a sviatkov… Takže to je na pohodu.

My sme si ešte dali na jednej občerstvovačke slané palacinky a pivko – no a nezruinovalo nás to.

Takže túto atrakciu vrelo odporúčame a verte – dlho budete v dobrom spomínať na túto zábavu a Spolkovú krajinu  Burgenland

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej