ONLINE MAGAZIN

Do Dolného Rakúska na bicykli s celou rodinou a aktualizovanou cyklomapou i na Dolnorakúsku krajinskú výstavu 2022

Dolné Rakúsko je známe svojou krásnou prírodou a kultúrnymi pamiatkami. V aktuálnej sezóne sa koná každoročná a veľmi populárna Dolnorakúska krajinská výstava. V roku 2022 s témou Tajomstvá MARCHFELDU, ktorá je venovaná krásam a histórii regiónu Moravské pole. Odporúčame však aj cyklovýlety do ktorejkoľvek časti Dolného Rakúska. Vďaka aktualizovanej cyklomape si môžete vybrať trasy cez tunely, lesom, po starej železnici, k vodopádom či trajektom cez Dunaj.


Tajomstvá MARCHFELDU (c) Weinviertel Tourismus / Schwarz-König und Sinzinger

 Dolnorakúska krajinská výstava 2022 „Tajomstvá MARCHFELDU – Človek.Kultúra.Príroda.“

Región Moravské pole (Marchfeld) je oveľa zaujímavejší, ako na prvý pohľad vyzerá. So svojimi takmer bezhraničnými šírkami, pôvodnými lužnými lesmi, bohatou históriou a zvláštnymi zvieracími obyvateľmi predstavuje čosi rozprávkové. Územie medzi Viedňou a Bratislavou sa svojím návštevníkom na prvý pohľad javí ako dôverne známy, ukrýva však v sebe mnoho tajomstiev a protikladov. Najvyšší čas prezrieť si tento výnimočný kus zeme v srdci Európy zblízka.

Dolnorakúska krajinská výstava 2022 je venovaná všetkým aspektom regiónu Moravské pole. Jej ústredným bodom je barokový zámok Marchegg. Pod názvom „Tajomstvá MARCHFELDU“ pozýva návštevníkov od 26. 03. do 13. 11. 2022 na fascinujúce objavovanie regiónu Marchfeld. Od Bratislavy je región vzdialený iba 30 minút.

Okrem iného sa dozviete, že sa tu vŕta milióny rokov stará morská voda, pôvod regiónu je úzko spojený s osudom Habsburgovcov a počas zimy tu nad vodou čvirikajú rybáriky obyčajné. Veľkým lákadlom je v aktuálnom období aj veľká kolónia bocianov, ktoré žijú priamo v Marcheggu.


Tajomstvá MARCHFELDU (c) Weinviertel Tourismus / POV / Robert Herbst

Oficiálna stránka: https://www.noe-landesausstellung.at/sk?set_language=sk

Vstupné: deti do 6 rokov zdarma; žiaci 3,50 €; dospelí 11 €, dôchodcovia, študenti 10 €; možnosť zakúpenia zvýhodnených rodinných vstupeniek

 Nová cyklomapa Dolného Rakúska 2022

Desať TOP cyklotrás s celkovou dĺžkou viac ako 1400 kilometrov vedie naprieč krajinou a sú určené pre všetkých milovníkov cyklistiky. Vďaka výbornému značeniu, kvalitným prevádzkam pre cyklistov, množstvu pohostinstiev a viech, ako aj servisných staníc si môžete jazdu na bicykli doslova vychutnať bez akýchkoľvek starostí. V historickom srdci Rakúska spája husto prepletená sieť cyklistických chodníkov očarujúce kultúrne dedičstvo a neobyčajnú rozmanitosť krajiny.

Tajomstvá MARCHFELDU (c) Rupert Pessl

Okrem top cyklotrás ponúka Dolné Rakúsko aj množstvo zaujímavých výletných cyklotrás. V cyklomape je okrem vyznačených desiatich TOP cyklotrás vybraných šesť tipov vedúcich pozdĺž chladivých riek, tienistými lesmi, popri slnkom zaliatych vinohradoch a historických kultúrnych pokladoch. Ponúkajú dokonalý pôžitok z jazdy na bicykli vo všetkých jeho podobách. Nadšenci horskej cyklistiky tu tiež nájdu tie najlepšie podmienky: ľahšie trasy pre začiatočníkov a zjazdy pre pokročilých cyklistov vedú najkrajšími časťami krajiny – popri Dunaji, cez lesy v oblasti Waldviertel, zvlneným regiónom Mostviertel alebo cez vinohrady oblasti Weinviertel. Rodiny s deťmi ocenia výber 14 cyklotrás určených najmä pre menších nadšencov cyklistiky. Pri trasách je uvedený odporúčaný vek aj dĺžka. Či už sa jedná o trasy cez tunely , k vodopádom či trajektom cez Dunaj: detské trasy sú ľahko zvládnuteľné a najmä bezpečné. Keď budete mať cyklistickú mapu Dolného Rakúska so sebou, jednoducho sa ňou kedykoľvek inšpirujete a navštívite krásne miesta. Môžete si ju stiahnuť online na www.dolne-rakusko.info.

A kam sa v Dolnom Rakúsku vydať bicyklom napríklad aj s celou rodinou? Vyskúšajte jeden z týchto 4 tipov a určite neoľutujete.

Vždy s výhľadom na Dunaj: Zo Spitzu do Dürnsteinu a späť

Pravdepodobne najkrajších 25 kilometrov Dunajskej cyklistickej cesty zo Spitzu do Dürnsteinu je ako stvorených na zábavný rodinný cyklovýlet. V neposlednom rade aj vďaka  zážitkom na ceste: v múzeu plavby v Spitzi na Dunaji sa dozviete všetko o zaujímavej histórii historickej plavby po Dunaji počas špeciálnej prehliadky venovanej aj pre deti. Okolo zrúcaniny hradu Hinterhaus sa rozpráva mnoho legiend a povestí. Výlet na 1000 rokov staré opevnenie sa vyplatí nielen kvôli panoramatickému výhľadu, nachádza sa tu aj dokonalé miesto pre rytierske a zbojnícke hry. Medzi priam povinné aktivity na Dunajskej cyklistickej ceste patrí prevoz trajektom na druhý breh Dunaja.

 

 

 

Cyklotrasa Traisental: žaby, ťavy a hlavné mesto kraja

Cyklotrasa Traisental vedie cez príjemných 111 kilometrov popri idylických terasovitých viniciach a rozľahlých poliach Mostviertlu. Dva úseky sú obzvlášť vhodné pre rodiny, pretože na ceste je takmer za každou zákrutou skvelý dôvod na oddych pre deti. Na 6 km dlhej trase okolo St. Aegyd sa oplatí navštíviť zábavné ťavie divadlo v Kernhofe. O niečo viac ako 6 km meria okruh pozdĺž rieky Traisen v St. Pöltene. Vzrušujúca objaviteľská cesta hlavným mestom spolkovej krajiny láka na návštevu Dolnorakúskeho múzea s akváriami a teráriami. Z veže Klangturm sa vám naskytne pohľad na St. Pölten z vtáčej perspektívy. Oplatí sa zastaviť aj pri Viehofnerských jazerách a presedlať z bicykla na vodný bicykel alebo čln. V lužnej krajine náučného chodníka Feldmühle môžete pozorovať medzi rastlinami mnohé druhy vtákov, žiab a motýľov.

Cyklistika v Dolnom Rakúsku (c) Weinviertel Tourismus / Wurnig

Železničná cyklotrasa Türnitz: Prehliadka tunelov v Mostvierteli

Na železničnej cyklotrase Türnitz Bahnradweg prejdete aj s deťmi 18 kilometrov mimo ciest s autami a navyše cez tri železničné tunely. V tuneloch Prinztal, Moosbach alebo Dickenau sa nemusíte obávať, že by sa k vám náhle priblížil vlak – železničná trať je už dlho uzavretá. Na konci trate v Türnitzi sa nachádza najmodernejšia dolnorakúska sánkarská dráha Eibl-Jet a prírodné zážitkové kúpalisko v Türnitzi s vodným ihriskom a ihriskom na plážový volejbal, ktoré poskytujú množstvo zábavy pre celú rodinu.

Pozdĺž záplavových oblastí rieky March-Thaya: Po stopách prírody

Cyklotrasa vhodná pre deti vedie v dĺžke 11 kilometrov pozdĺž záplavovej oblasti March-Thaya cez vlniace sa pšeničné polia, voňavé lúky a fascinujúci biotop lužného lesa v oblasti Weinviertel. Spoločníkmi vám na ceste v biologicky najrozmanitejšej riečnej krajine Rakúska budú orly kráľovské, jelene, bociany a vzácne obojživelníky. Dospelí by si mali naplánovať dostatok prestávok, pretože na celej cyklotrase vás čakajú idylické miesta na kúpanie, detské ihriská a vyhliadkové plošiny na pozorovanie vtákov a žiab. Severná železnica umožňuje pohodlnú cestu tam aj späť.

Cyklistika v Dolnom Rakúsku (c) Waldviertel Tourismus, Studio Kerschbaum

Okrem uvedených cyklistických výletov nájdete ďalšie tipy na stránke www.dolne-rakusko.info/cyklistika

 

Foto na titulke:

Dunajská cyklotrasa (c) Niederösterreich Werbung/ Stefan Fuertbauer

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej