ONLINE MAGAZIN

Ako slúchadlá s aktívnym potlačením okolitého hluku zlepšujú cestovanie lietadlom

Nastáva čas dovoleniek a cestovania. Najrýchlejším dopravným prostriedkom, ktorým sa dostanete do vašej obľúbenej destinácie, je lietadlo. S lietaním je ale spojená rada nepríjemných a obťažujúcich faktorov a pre mnoho ľudí aj stres. Ako môžu pomôcť slúchadlá s technológiou potlačenia okolitých ruchov?

Už od roku 1963 ponúkali letecké spoločnosti cestujúcim na palubách audio nahrávky s využitím špeciálnych náhlavných súprav, ktoré vyzerali ako stetoskopy. Koncom 70. rokov začali prepravcovia inštalovať slúchadlá elektronické. Amar Bose, profesor na Massachusetts Institute of Technology, si v roku 1978 na palube letu z Zürichu do Bostonu uvedomil vplyv hluku, ktorý znepríjemňuje cestovanie lietadlom. Keď si vtedy Dr. Bose nasadil slúchadlá, bol nadšený a zároveň sklamaný. Elektronické slúchadlá poskytovali vynikajúci zvuk, ale hlučná kabína lietadla zážitok rušila.

Amara Bose napadla vtedy geniálna myšlienka – s pomocou základnej fyziky vymyslel náhlavnú súpravu s mikrofónom snímajúcim vonkajšie ruchy a tiež elektroniku, ktorá dokázala tieto zvuky eliminovať. Tak sa zrodili prvé slúchadlá s technológiou, ktorú dnes poznáme pod označením ANC (Active Noise Cancelling). Slúchadlá s potlačením okolitých ruchov sa postupom času stali nesmierne populárnymi a dnes je ich na trhu nepreberné množstvo mnohých značiek. Nevie síce eliminovať kopanie dieťaťa sediaceho za vami ani zápach rybieho burrita, ale dokonale rieši štyri problémy leteckej dopravy.

Problém 1: Hluk kabíny
Amara Bose obťažoval pri počúvaní hudby počas letu všadeprítomný hluk kabíny lietadla. Kombinácia zvuku motorov, poryvov vetra a hučania klimatizácie vytvára neustály biely šum, ktorý ruší vnímanie hudby či filmov. To je dôvod, prečo sú dnes slúchadlá s aktívnym potlačením okolitých ruchov v lietadlách také rozšírené, ako notebooky alebo šálky na kávu. Bezdrôtové slúchadlá, ktoré Amar Bose svetu predstavil, boli priekopníkom technológie ANC. Aktuálne dostupné slúchadlá, ako Bose Noise Cancelling Headphones 700 alebo Bose QuietComfort 45 sú aj dnes známe nielen svojou schopnosťou potlačiť výrazne hluk kabíny, ale aj vynikajúcou reprodukciou zvuku pri všetkých úrovniach hlasitosti. Vďaka dodávanému káblu ich možno navyše zapojiť do zábavného systému lietadla. Rovnako efektívne dokáže odrušiť hluk kabíny aj malé ANC slúchadlá do uší, ako napríklad Bose QuietComfort Earbuds. Ich šesťhodinová výdrž na batérie zaisťuje pokojné cestovanie aj počas dlhých letov a rýchle 15-minútové nabitie im dodá energiu na ďalšie dve hodiny. Tu je však potrebné pripomenúť, že zábavné systémy lietadiel nepodporujú technológiu Bluetooth® a malé slúchadlá nemožno prepojiť so zdrojom zvuku káblom. Preto je potrebné si pred odletom stiahnuť obsah, ktorý chcete sledovať, priamo do svojho zariadenia.

Problém 2: Hlasití cestujúci
Cestovná agentúra Agoda sa nedávno opýtala viac ako 10 000 cestovateľov po celom svete, čo považujú za najhoršie zlozvyky počas cestovania. Najviac anketárov má problém s hlukom spolucestujúcich. Nikdy neviete, vedľa koho budete sedieť, a preto si nezabudnite pribaliť slúchadlá s aktívnym potlačením okolitých ruchov. Keď si ich nasadíte na uši, vaši susedia jasne pochopia, že sa nechcete počas cesty rozprávať. A pokiaľ sa rozhodnú baviť sa medzi sebou, nebudú vás rušiť. Jediné, čo budete počuť, je hudba, film alebo podcast.

Problém 3: Stres z lietania
Máte strach z lietania? Nie ste sami. Podľa Anxiety and Depression Association of America sa 20 percent obyvateľov USA tak veľmi bojí lietania, že sa vyhýba dovolenkám alebo dokonca zamestnaniu, ktoré si vyžaduje cestovanie. Ak máte fóbiu z lietania, zvážte použitie slúchadiel s potlačením hluku. Umožní vám vytvoriť si osobný tichý priestor, ktorý vám pomôže stres lepšie zvládnuť. Podľa článku na portáli TheHealthy.com môže mať hudba vplyv na spomalenie tepovej frekvencie, rýchlosti dýchania a zníženie úrovne emočného stresu. V štúdii z roku 2017 britskí neurovedci zistili, že konkrétna skladba môže znížiť úzkosť dokonca až o 65 %. Vyskúšajte napríklad zoznam konkrétnych 10 nahrávok, ktoré pomáhajú výrazným spôsobom odbúrať stres – pre streamovaciu službu Spotify ho zostavila Melanie Curtin.

Problém 4: Problémy s relaxáciou
Počas letu ste neustále obklopení ľuďmi. Počujete dôležité oznámenia v kabíne, zvuky šuštiacich vrecúšok, upozornenie na nezapnuté bezpečnostné pásy či vozíka s nápojovým servisom. Pred vami niekto neustále vstáva, aby lovil náhodné predmety v priehradke nad sebou. Môžete sa zababušiť do deky a skúsiť zaspať. Pokiaľ si však chcete počas letu vytvoriť osobnú zónu pokoja, nič nefunguje tak dobre, ako slúchadlá s ANC. Nasaďte si ich a vyberte si pohodový zoznam skladieb zo zábavného systému lietadla alebo z vlastnej hudobnej knižnice.
Okrem toho všetkého je dôležité pohodlie, a to ako pri nájdení správnej polohy pri sedení, tak aj pri počúvaní hudby. Konkrétne spomínané slúchadlá Bose sú oceňované práve pre ich optimálny prítlak na uši a pohodlné prevedenie spríjemňujúce mnohohodinové počúvanie.
Či už si chcete počas cestovania zdriemnuť, sledovať film alebo len odpočívať vo svojej vlastnej zóne pokoja, slúchadlá s aktívnym potlačením hluku vám výrazne pomôžu.

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej