ONLINE MAGAZIN

Vikingovia: Vedci preukázali domnienky o ženách bojovníčkach

Mali vikingské ženy možnosť stať sa bojovníčkami, alebo je to iba obyčajný mýtus?
V mnohých historických filmoch aj seriáloch sa nám objavujú ženské bojovníčky. Väčšina týchto seriálov si, bohužiaľ, históriu trochu prikrášľuje. Ešte pred pár rokmi by historici odsúdili aj postavu zo seriálu Vikingovia – bojovníčku Lagerthu (Katheryn Winnick). Teraz je však vďaka novým poznatkom možné uznať, že niektoré vikinské ženy skutočne mohli byť bojovníkmi.

Je známe, že vikingské ženy mali oveľa viac práv, než by sa v tom čase mohlo očakávať. Žena mohla napríklad vlastniť majetok, mať svoje poľovnícke potreby, rozviesť sa a požadovať späť svoje veno.
Čo sa týka manželstva, muž síce bol “pánom domu“, ale v skutočnosti to bola žena, kto sa o väčšinu vecí doma starala a rozhodovala. Nemyslíme iba upratovanie, pranie a varenie, ale rozhodovala napríklad aj o peniazoch. Aký majetok sa kúpi a aký sa predá, o hospodárskych zvieratách a úrode. Možno sa vám to zdá málo, ale po celý čas stredoveku, až na nejaké výnimky, sa tohto práva ženám nedostávalo.

Pri skúmaní vikingskej kultúry sa premýšľalo, či by sa v bohatej histórii vikingského vojny mohli objavovať aj silné a bojaschopné ženy. Vďaka výskumu štokholmských vedcov a ich publikácii American Journal of Anthropology to môžeme teraz aj potvrdiť.

Pomocou DNA analýz zistili, že v hrobe z 10. storočia sa nachádza ženská kostra. V hrobe spoločne s kostrou sa nachádzali rôzne zbrane, napríklad šípy, vojnový nôž, meč, sekera, kopije a dva štíty, čo napovedá, že by táto žena mohla byť aktívnou súčasťou bojov.
V hrobe tiež vedci našli pozostatky dvoch koní a hracie figúrky s doskou. Hracie figúrky naznačujú, že osoba bola znalá bojovej stratégie, a tým pádom musela mať vysoké vojenské postavenie. Je to teda prvé oficiálne genetické potvrdenie existencie ženskej vikingskej bojovníka.
Toto však nie je prvý hrob, v ktorom sa našli ženské pozostatky. Už skôr sa našli ženské a mužské pozostatky obklopené zbraňami a brnením. To však nič nedokazovalo, pretože pohreby Vikingov sú známe tým, že sa zomrelí nechávali spaľovať so svojim majetkom. Pretože Vikingovia mohli vlastniť otrokyne, mohli sa do hrobov dostať aj pozostatky týchto žien.

Našli sa aj hroby vysokopostavených a zámožných žien. Napríklad loď Oseberg, ktorá je jednou z najzachovalejších a najvybavenejších hrobiek vôbec.
Na lodi boli nájdené pozostatky dvoch žien, 13 koní, 2 psov, 2 volov, drevený povoz, 3 postele, drevená truhla a 4 drevené sane vrátane niekoľkých ďalších predmetov značiacich vysoký vplyv. Bohužiaľ tu neboli nájdené žiadne zbrane ani iné predmety, ktoré by dokazovali, že nájdené ženy boli bojovníkmi.
Všetky tieto objavy však dokazujú, že vikingská spoločnosť nebola čisto patriarchálna, ale že aj ženy tu mohli mať silný vplyv a vysoké postavenie, s veľkou pravdepodobnosťou stáli aj na čele vojnových družín severských kráľov.

Zdroj: youtube, fandimeserialum.cz, independent.co.uk/

Viac informácií na: https://bit.ly/3rbBJdT

Foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej
Film Náš tip Novinky Umenie a kultúra

Bedári, oceňovaná seriálová adaptácia prichádza na slovenské obrazovky!  

Pripravte sa na to, že vás strhne nadčasové majstrovské dielo. Strhujúca adaptácia literárnej klasiky 19. storočia Victora Huga „Les Misérable“ od scenáristu Andrewa Daviesa, držiteľa ceny Bafta, bude mať svoju veľkú premiéru na televíznej stanici Epic Drama 21. decembra o 21:00. Pozoruhodná šesťdielna dráma rozpráva príbeh Jeana Valjeana, bývalého trestanca, ktorý nedokáže uniknúť tieňu svojej […]

Čítať ďalej