ONLINE MAGAZIN

Šokujúce a nezabudnuteľné filmy podľa Tomáša Procházku v novom formáte Kina Film Europe

Už od stredy 27. apríla prinesie Kino Film Europe v Bratislave nový pravidelný formát Grôfkin Biograf v spolupráci s divadelným režisérom a performerom Tomášom Procházkom alias Grófkou. Každý mesiac predstaví radikálne a kontroverzné filmy, ktoré pohli nielen ním, ale hlavne svetovou kinematografiou. V premiérovom vydaní sa pozrie na šokujúce filmy režisérky Julie Ducournau. Nebude chýbať párty, DJ a ani uvítací drink.

Tomáš Procházka je divadelný režisér, autor, performer a drag queen, spoluzakladateľ pražskej queer skupiny House of Garbáge, rezident oceňovaného kabaretu PiNKBUS, „enfant terrible slovenského divadla“, a taktiež neskrývaný cinefil. GRÔFKIN BIOGRAF, v rámci ktorého bude Tomáš každý mesiac prinášať filmy, ktoré má rád, ktoré ho šokovali alebo o ktorých sa jednoducho chce porozprávať. Tento mesiac to budú filmy režisérky Julie Ducournau, ktorú Grófka považuje za objav desaťročia.

Julia Ducournau je pre mňa objav desaťročia. Prvýkrát som mal s ňou tú česť pri filme Titán, ktorý jej iba ako druhej žene-režisérke priniesol Zlatú palmu. Raw prišiel ako druhé sústo, no nadšenie zostalo rovnaké. Oba filmy sú tie výnimočné umelecké diela, ktoré publikum rozdelia na dva tábory. Jeden ho zatratí ako samoúčelnú „blbosť“, druhý vidí hlbší význam. Sama režisérka nás majstrovským spôsobom pozýva čítať film ako kokteil žánrov. Kokteil, ktorý v nás prebúdza pocity ktoré sme dovtedy necítili, alebo sme sa ich báli artikulovať nahlas,” opisuje svoje dojmy Tomáš Procházka alias Grófka. Ďalej pokračuje: „Diváci v Cannes pri jednom v kine zvracali, pri druhom z kina utekali. A vy máte možnosť obe tieto snímky zhliadnuť za jeden večer.“.

Prvý film, ktorý Grófka v novom cykle uvedie bude debutová snímka Julie Ducournau Raw, v ktorej vegetariánka Justine odchádza na veterinárnu školu a pri jednej z epizód šikany ju donútia zjesť  mäso. Druhým filmom večera bude Titán, v ktorom sa po sérii nevysvetliteľných trestných činov stretne otec so svojím synom, ktorý bol 10 rokov nezvestný.

Grôfkin Biograf bude prinášať okrem poriadnej show a originálnych filmov aj špeciálnych hostí.

Po skončení projekcií sa diváci môžu tešiť na párty DJ VESNU. Roman Samotný alias DJ Vesnu už vyše 10 rokov vytvára v Bratislave oázy slobody pre slovenskú queer komunitu. Vesnu je digitálny šaman, ktorý túži, aby sa ľudia na parkete stretli sami so sebou a aj jeden s druhým. Hypnotickými beatmi prekonáva vzdialenosti, hravými setmi s nečakanými zvratmi pripomína, že všetko je tu a teraz. Rád sa pohybuje od techna cez house až po disco. Má rád rauš noci, ale aj nehu rána. Divákom bude ponúknutý aj uvítací drink.

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej
Lifestyle Náš tip Umenie a kultúra

Ríša snov Mira Žbirku zaujala filmárov

Videoklip k skladbe Mira Žbirku – Ríša snov je už piatym klipom a singlom z oceňovaného albumu Posledné veci. Skladbu z albumu, ktorý získal  štyri ceny Anděl, Cenu SOZA za najpredávanejší album a mnoho ďalších cien a ktorú nahrali David Žbirka a Oliver Torr, si do seriálu ADIKTS vybral režisér Adam Sedlák, držiteľ Českého leva za film […]

Čítať ďalej