ONLINE MAGAZIN

Prečo má byť svadba do roka a do dňa? 

Z čoho vznikla tradícia svadby „do roka a do dňa“?

Tradícia svadby do roka a do dňa pochádza z čias, keď neveste ženícha vyberali rodičia. Zasnúbeniu predchádzalo vyjednávanie rodín snúbencov o cenu nevesty a jej veno (v niektorých častiach sveta je to tak dodnes). Zasnúbenie bola akási „zmluva“ medzi rodinami, ktorú bolo potrebné dodržať do stanoveného okamihu (do roka). Zároveň bolo zvykom, že sa svadba neusporadúva skôr ako za pol roka, aby bolo dostatok času na prípravu (toto sa v drvivej väčšine prípadov dodržiava dodnes).

Naozaj je potrebné usporiadať svadbu do roka a do dňa?

V súčasnej dobe sa táto tradícia už zďaleka nedodržiava. Najčastejšie sa stretávame s dvoma názormi na zasnúbenie:

Časť ľudí zastáva názor, že zásnuby by sa mali konať naozaj až vo chvíli, keď sa schyľuje k svadbe. V tomto prípade sa väčšinou naozaj dodrží pravidlo svadby do roka a do dňa.
Druhá časť ľudí zásnuby nepovažuje ani tak za fázu, ktorá bezprostredne predchádza svadbe, ale iba symbol toho, že snúbenci berú vzťah vážne a že svadba niekedy v budúcnosti bude. V tomto prípade sa väčšinou pravidlo svadby do roka a do dňa nedodržiava a snúbenci zostávajú zasnúbení pokojne niekoľko rokov. Žiadne obmedzenie tu nie je, existujú páry, ktoré sa vezmú pokojne až 5-7 rokov po zasnúbení.
Vo výsledku je to na vzájomnom dohovore snúbencov. Svadbu by ste mali usporiadať až vo chvíli, keď ste na to obaja pripravení ako emocionálne, tak finančne, trebárs aj za pár, čo muži kúpia zásnubné prstene

Problémy a nevýhody svadby do roka a do dňa

1) Tlak na nutnosť usporiadania
Pokiaľ naozaj chcete dodržať tradíciu, môžete sa dostať pod zbytočný tlak, že musíte svadbu do roka usporiadať. Pokiaľ netrváte na tradícii do roka a do dňa, môžete si tak ušetriť množstvo nervov.

2) Môže sa čokoľvek stať
Medzi zasnúbením a svadbou sa môže čokoľvek stať (príde kríza, dôjdu peniaze atď.). Pokiaľ ide o veľký problém, nemali by ste trvať na tradícii do roka a do dňa a svadbu by ste mali radšej odložiť (ak už samozrejme nemáte všetko naplánované).

3) Rok nemusí byť dostatok času na prípravu
Pokiaľ napríklad ešte dokončujete školu, máte náročnú prácu. Prípadne pokiaľ máte vzťah na diaľku alebo radi veľa cestujete, nemusí byť rok na prípravy svadby dostatočná doba. A prečo to uponáhľať? Radšej usporiadajte svadbu neskôr, ale zato poriadne.

4) Nesmelosť v požiadaní o ruku / prekvapenie snúbenice
Zdráhate sa svoje dievča požiadať o rok, pretože sa bojíte, že ju zasnúbenie prekvapí a sama ešte svadbu tak skoro nechce? Pokiaľ sa tradícia nedodržiava, nemusíte sa báť a normálne svoju milovanú o ruku požiadať a svadbu usporiadať až budete obaja pripravení.

Výhody svadby do roka a do dňa

1) Prečo svadbu odkladať?
Čo si budeme rozprávať, všetci sa na veselku tešia (zvlášť rodičia a starí rodičia), prečo teda svadbu ďalej odkladať?

2) Väčšie nadšenie
Tesne po zásnubách spravidla nastáva najväčšie nadšenie a postupne ľahko vyprcháva. Keď svadbu usporiadate čoskoro, prenesiete si viac prvotného nadšenia.

3) Kratšie obdobie starostí
Od zásnub často budúca nevesta začne na svadbu myslieť a premýšľať čo a ako zariadiť. Pre niektoré ženy sú to príjemné starosti, pre niektoré je to ale stres. Prečo teda predlžovať stresovú dobu?

 

Viac informácií tu: https://bit.ly/3JgD3lR
Zdroj: https://svatbeni.cz/

Foto: depositphoto

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej