ONLINE MAGAZIN

Najdrahší diamant sveta za 73 miliónov euro našli v Botswane

Svet má nový rekord.
Je ním impozantná „Ružová hviezda“ – 59,6 karátu vážiaca diamant, ktorý bol vydražený začiatkom roku 2017 v hongkonskej aukčnej sieni Sotheby’s. Za ružový exemplár pomenovaný Pink Star zaplatil jeho nový majiteľ cez 73 000 000 euro.

Vojna diamantov
Diamant Pink Star ukradol prvenstvo modrému diamantu Oppenheimer Blue, ktorý bol v máji minulého roka vydražený za 1,4 miliardy korún. Zaujímavosťou zostáva, že hoci väčšina ružových diamantov pochádza z austrálskych baní, tento unikát bol vyťažený v africkej Botswane. Navyše ide o nesmierne cenený kúsok. Diamant totiž neobsahuje dusík ani bór. Ide teda o najčistejší diamant, ktorý v takejto kvalite tvorí iba dve percentá všetkých svetových nálezov.

Znovu do dražby
Pink Star bol paradoxne už raz vydražený. Stalo sa tak v roku 2013. Cena, za ktorú bol kameň vydražený, bola o dosť vyššia. Vtedajší kupec zaňho ponúkol neuveriteľných 2,1 miliárd korún. Za kameň ale nezaplatil a nakoniec si ho tak nemohol prevziať. Diamant tak zostával ďalšie tri doky v držbe aukčnej siene Sotheby’s a ďalších dvoch vlastníkov. Tí sa však museli s touto čarokrásnou raritou raz a navždy rozlúčiť.

 

Očarujúce prsteň
O vyťažení kameňu sa zaslúžila spoločnosť De Beers, ktorá je producentom diamantov s najväčšími príjmami na svete. V surovej podobe tento klenot vážil úctyhodných 132,5 karátu. V roku 2003 ho nechala spoločnosť vybrúsiť pre potreby prvej dražby. Predaný bol ale až o štyri roky neskôr. V súčasnosti je diamant zasadený do okúzľujúceho prsteňa. áno, ak si predstavujete, že či sa z neho nedajú vytvoriť klasické svadobné obrúčky, tak odpoveď je – teoreticky áno a pri počte 530 obrúčok , by jedna stála 140.000 euro. Takže radšej tento skvost nerežme a počkajme si na ďalšiu aukciu.

Risk je zisk
Najhodnotnejšie kamene idú väčšinou do aukčných siení v Ženeve, Sotheby’s ale zariskovala a risk sa jej vyplatil. Okrem toho, že diamant o tejto čistote tvoria len dve percentá všetkých svetových nálezov, Pink Star je najväčším ružovým kameňom sveta, patriacim do kategórie fancy vivid. Do nej sa radia diamanty, ktoré majú najvyššiu možnú koncentráciu danej farby.

 

Zdroj: https://bit.ly/3JguZ4v
Viacej informácii tu: https://www.cestovinky.cz/

Foto: https://bit.ly/3Jc9Rwk

Mohlo by vás zaujímať:

Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej
Architektúra Automobily Business Cestovanie Film Gastronómia Náš tip outdoor

Slovak Lines 5 2022

Najnovšie vydanie In Drive magazínu je opäť v distribúcii.  

Čítať ďalej
Business Tlačová správa

Anna Arwidi – regionálnou riaditeľkou

Popredný výrobca IP kamier a smart technológií v oblasti video dohľadu, spoločnosť Axis Communications, predstavuje zmenu na pozícii regionálneho riaditeľa pre oblasť, ktorá zahŕňa 28 štátov východnej Európy, Turecko, Rusko a Spoločenstvo nezávislých štátov. Od nového roku na túto funkciu nastupuje Anna Arwidi.

Čítať ďalej