ONLINE MAGAZIN

Filmová hudba – Pocta Johnovi Williamsovi

Aprílové koncerty Filmovej hudby uvedie  Slovenská filharmónia pod taktovkou Rastislava Štúra vo štvrtok, piatok a v sobotu 21., 22. a 23. apríla o 19-tej.

Filmová hudba je jedným z najžiadanejších a najobľúbenejších hudobných žánrov. V interpretácii Slovenskej filharmónie zaznejú  aj v tejto sezóne známe filmové melódie viacerých skladateľov – Hansa Zimmera Piráti z Karibiku, Elmera Bernsteina Sedem statočných, Billa Contiho Sever proti Juhu, Michaela Kamena Robin Hood …  V druhej polovici koncertu s názvom Pocta Johnovi Williamsovi si pripomenieme 90. narodeniny najuznávanejšieho amerického skladateľa filmovej a klasickej hudby, ktoré oslávil vo februári tohto roku.  Výber jeho melódií k  filmom Harry Potter, Čarodejnice z Eastwicku, Indiana Jones,  dojímavá melódia z filmu Schindlerov zoznam, ktorej husľová téma zaznie v interpretácii koncertného majstra Jarolíma Emmanuela Ružičku, alebo hlavná téma z filmu Hviezdne vojny, najikonickejšia filmová kompozícia všetkých čias sľubujú nezabudnuteľnú atmosféru a zážitok pre všetkých návštevníkov koncertov.

 

 

Aj v 73. sezóne budú znieť filmové melódie  v naštudovaní Rastislava Štúra. „Po prvýkrát sme uviedli takýto program s filharmonikmi v roku 2010 v Historickej budove Slovenského národného divadla – Holstove Planéty a  suitu Hviezdne vojny Johna Williamsa, ktorému venujeme druhú časť tohtoročných koncertov. Patrí k najoceňovanejším osobnostiam tohto žánru a stále diriguje. Veľkým fanúšikom žijúcej legendy je môj brat, ktorý mu aj poslal knihu o Bratislave.J  Bola to pred rokmi jeho myšlienka, uvádzať takto ladený program, nechal som sa na to nahovoriť, „ hovorí Rastislav Štúr.

„Filmovú hudbu som uvádzal napríklad aj so Symfonickým orchestrom hl. m. Prahy FOK. Uviedli sme ho aj v Botanickej záhrade v Šanghaji  pre 20000 ľudí,“ dodáva.

…………………………………………………………………………………………………………

FILMOVÁ HUDBA

  1. /22. / 23. /04. / štvrtok / piatok / sobota / M10 / M11 / M 12

Koncertná sieň SF, 19.00

SLOVENSKÁ FILHARMÓNIA

RASTISLAV ŠTÚR dirigent

JAROLÍM EMMANUEL RUŽIČKA husle

 

Hudba z filmových dobrodružstiev

Elmer Bernstein   Sedem statočných – hlavná téma

Bill Conti   Sever proti Juhu

Michael Kamen   Robin Hood, kráľ zbojníkov – predohra

James Horner   Legenda o vášni – téma Ludlowovcov

Hans Zimmer   Piráti z Karibiku: Na konci sveta – suita z filmu

Alan Silvestri   Forrest Gump – suita z filmu

John Barry   James Bond: V tajnej službe jej veličenstva – hlavná téma

James Newton   Howard King Kong

Lalo Schifrin   Mission Impossible

 

Pocta Johnovi Williamsovi

John  Williams

Čarodejnice z Eastwicku – Diabolský tanec

Narodený 4. júla – hlavná téma

Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky – Muttove dobrodružstvá

Navždy a ďaleko, suita z filmu

Harry Potter a väzeň z Azkabanu – Prútiky, čarodejnice, čarodejníci

Schindlerov zoznam – hlavná téma

Hook – Let do Krajiny-Nekrajiny

Hviezdne vojny – hlavná téma

 

Vstupenky si kúpite v Pokladnici SF, online na návštevník.sk.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej