ONLINE MAGAZIN

Elixír svalovej mladosti: Na šport nie je nikdy neskoro

Pravidelné cvičenie a posilňovanie má význam aj u starých ľudí. Nielen že zlepšuje fyzický stav, ale pôsobí priamo proti starnutiu a to je v pokročilejšom veku naozaj významný dôvod na športovanie

Pokles fyzickej výkonnosti v pokročilejšom veku má celý rad príčin.

Tím amerických a kanadských vedcov vedených Simonom Melovom zistil, že seniorom prestávajú vo svaloch pracovať mitochondrie.
Tieto malé organely sa nachádzajú vo svalových bunkách a vyrábajú energiu na prácu svalov.

Čím horšie sú na tom mitochondrie, tým menší má sval objem a tým nižší výkon podáva. Vedci porovnali intenzitu práce génov vo svaloch dvadsaťšesťročných a sedemdesiatročných mužov a žien.
Ukázalo sa, že gény vo svaloch seniorov niesli typický „starecký“ profil aktivity. Podľa výsledkov experimentu však nie je situácia seniorov beznádejná.
V Melovovej štúdii začali seniori pod odborným vedením trénovať. Nešlo o nijako vyčerpávajúce cvičenie.

Dvakrát v týždni pod dohľadom trénera posilňovali celé telo dvanástimi rôznymi cvikmi.
Už po polroku urobili seniori výrazný pokrok. Nikto z nich nemal s posilňovaním skúsenosti z minulosti, ale pustili sa do cvičenia s veľkým odhodlaním. Na začiatku boli o 60 % slabší ako mladí ľudia, po pol roku za mladíkov zaostávali len o 38 %.
Dramaticky sa im zmenil aj profil aktívnych génov vo svalovine. V mnohých smeroch sa blížil spektru aktívnych génov vo svalovine mladých ľudí. „To nás zaskočilo.
Čakali sme, že úroveň aktivity jednotlivých génov zostane u seniorov viac-menej rovnaká. Zásadná zmena dokazuje význam cvičenia. Nielenže zlepšuje fyzický stav, ale pôsobí priamo proti starnutiu a to je v pokročilejšom veku naozaj významný dôvod na športovanie,“ hovorí Simon Melov.

A aký bol ďalší osud seniorov?
Vedci si ich zavolali na testy ešte po štyroch mesiacoch.

Väčšina už do posilňovne nechodila, zato skoro všetci cvičili doma a získanú fyzickú kondíciu si udržali. Viac sa venovali fyzickej námahe okolo domu, či záhrady. Dokonca niektory prestali využívať techniku, ako je robotická kosačka a všetku prácu robili sami a ručne.  „Ukazuje to, že na cvičenie nie je nikdy neskoro a že nemusíte tráviť život v posilňovni zdvíhaním železa, aby ste sa mohli tešiť z významného prínosu,“ zhŕňa výsledky štúdie Melov.

Zaujímavé je aj spektrum génov, ktoré fyzická aktivita vo svale prebúdza. Sú medzi nimi aj gény, ktorých funkcia má vzťah k vzniku cukrovky alebo kardiovaskulárnych chorôb. To vysvetľuje, prečo šport pôsobí ako prevencia týchto chorôb.

Zdroj: https://bit.ly/3r6SkPU
Viac info: https://www.stoplusjednicka.cz/
Foto: https://pixabay.com/

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej