ONLINE MAGAZIN

Diamant Hope – je naozaj prekliaty ?

Už prví dvaja majitelia nemali príliš šťastie a nie je divu, že kameň rýchlo získal zlú povesť. Najskôr ho vlastnil Jean Tavenier, ktorý ho predal Ľudovítu XIV. Utŕžené peniaze si ale príliš neužil, keď ho v Indii roztrhala svorka psov.

A ako z hodín dejepisu viete, Ľudovít XIV. tiež nedopadol dobre. Nielenže bol kameň počas Veľkej francúzskej revolúcie ukradnutý, ale kráľ Ľudovít XIV. skončil pod gilotínou. Potom sa diamant objavil v Londýne av roku 1839 ho kúpil Henry Thomas Hope. Po ňom dostal kameň svoje meno. Keď pán Hope zomrel, hovorilo sa, že diamant je po stroskotaní lode navždy stratený na dne mora. Túto fámu vyvrátila až aukcia, na ktorej ho v roku 1911 kúpila manželka majiteľa Washington Post.

Ale skon jej manžela a dvoch detí ju len utvrdil v myšlienke, že diamant je prekliaty, a tak ho nechcela nikomu predať ani darovať. Nechcela, aby niekto trpel tak, ako ona. Po jej smrti sa diamant nenašiel nikde vystavený, ale naopak schovaný v obyčajnej krabici od topánok.

Nakoniec ho kúpil pán Harry Winston a daroval ho Smithsonovmu inštitútu. Ten ho vystavil v múzeu vo Washingtone. Pán Winston tam diamant poslal poštovým vlakom ako poistený balíček. Vtedy bola cena dopravy 145 dolárov. Takýto postup je určite zvláštny a nikdy sa nedozvieme aký na to mal pán Winston dôvod.
Veď týmto neobvyklým spôsobom by nik  neposielal ani jemný zlatý prívesok. Súčasná hodnota diamantu Hope sa odhaduje na 250 miliónov dolárov.
Príbeh a putovanie diamantu Hope inšpirovalo filmárov k natočeniu slávneho filmu Titanic a v ňom zobrazovaného fiktívneho diamantu Heart od the Ocean.

Diamant Hope je dlhý 2,5 cm a váži 45,5 karátu. Neobvyklé sýto modrofialové zafarbenie je spôsobené obsahom bóru.

 

Zdroj: https://bit.ly/38ogcYG
Foto: flickr.com

Mohlo by vás zaujímať:

Lifestyle Náš tip Umenie a kultúra

Ríša snov Mira Žbirku zaujala filmárov

Videoklip k skladbe Mira Žbirku – Ríša snov je už piatym klipom a singlom z oceňovaného albumu Posledné veci. Skladbu z albumu, ktorý získal  štyri ceny Anděl, Cenu SOZA za najpredávanejší album a mnoho ďalších cien a ktorú nahrali David Žbirka a Oliver Torr, si do seriálu ADIKTS vybral režisér Adam Sedlák, držiteľ Českého leva za film […]

Čítať ďalej
Lifestyle Náš tip

Ako dopadli najznámejší mafiánski bossovia a gangstri?

V televíznych seriáloch a dokumentoch o skutočných zločinoch žiari len málo mien tak jasne ako meno Colina McLarena. McLaren, bývalý detektív s vášňou pre odhaľovanie tajomstiev zločineckého podsvetia, preniesol svoje odborné znalosti na televíznu obrazovku v strhujúcom dokumentárnom seriáli Vrahovia mafie s Colinom McLarenom. Túto sériu prinesie televízna stanica Viasat Explore už 22. novembra o 21:00. V rámci […]

Čítať ďalej
Health Lifestyle Náš tip

S radosťou späť do práce. Tipy na naštartovanie produktivity po lete

Zatiaľ čo koniec leta znamená pre školákov návrat do školských lavíc, mnohí z nás dospelých sa vracajú späť za kancelársky stôl. S jeseňou totiž často prichádza najrušnejšie pracovné obdobie v roku. Ako sa návratu do pracovnej rutiny nezľaknúť, ale naopak, si ho spríjemniť? Máme pre vás niekoľko tipov.

Čítať ďalej