ONLINE MAGAZIN

Ako vyzerá svadba Eskimákov? Zoznámte sa s ich tradíciami

Svadba a svadobné zvyky sa líšia podľa jednotlivých kultúr. Niekde len nepatrnými rozdielmi a inde sú svadby úplne iné, než ako ich poznáme my. Na väčšine svadieb majú svoje pevné miesto zaujímavé tradície aj symboly. Možno, že aj vás zaujíma, akú svadbu pripravujú rôzne kultúry. Tentokrát sa zameriame na Eskimákov.

Ako sa asi berú ľudia, ktorí žijú v studených oblastiach polárnej prírody? Určite neorganizujú žiadne usadené alebo spontánne svadobné hostiny. Sú to húževnatí obyvatelia ľadových plání s teplotami až okolo -45 °C. Dokážete si predstaviť svadobné party v takomto prostredí? Ono Eskimáci ešte pomerne nedávno ani žiadne svadobné obrady v rámci svojej kultúry nemali. V niektorých oblastiach rodičia zasnubovali alebo rovno vydávali a ženili svoje deti sotva sa narodili. Neskôr dosahovali svadobný vek chlapci vo chvíli, keď dokázali výborne loviť a zabezpečiť svoju rodinu.

Tradícia eskimáckych svadieb
Ženy v tejto kultúre sa vydávali okolo pätnástich až šestnástich rokov. Celý svadobný obrad mal úplne iný náboj. Podobal sa skôr predstieranému únosu nevesty a uniesol jej práve jej budúci manžel. Eskimáci sa živia lovom zvierat, preto sa možno lov dostal aj do tejto sféry ich života. A ako lov nevesty prebiehal? Rozhodne ju ženích nedostal len tak. Nevesta sa zdanlivo bráni, kope nohami, uteká a nechce sa nechať uloviť. Aby ju ženích ulovil, musí ju dostať aj za cenu použitia násilia.

Svadobné dary
Pri plánovaní manželstva a pri svadbe je medzi Eskimákmi zvykom, že najbližšia rodina mladú rodinu obdaruje. Obvykle to býva náradie či oblečenie. Na zásnubné prstene môžu obaja kľudne zabudnúť. Odovzdávanie darov je ale iba prvou časťou samotného manželstva. Po svadbe si rozhodne nemôže pár žiť svojím vlastným životom.

Bývanie u rodičov
Klasickým zvykom Eskimákov je to, že bezprostredne po svadbe sa novomanželia presťahujú do domu rodičov nevesty. Ženích potom musí v ich obydlí žiť bližšie nešpecifikovanú dobu, ale obvykle je to okolo jedného roka. Počas tohto obdobia musí otcovi nevesty dokázať, že je silný ao jeho dcéru sa dobre postará. Chodí s ním na lov a učí sa od staršieho muža. Keď je pripravený a rodičia nevesty uznajú, že sa o rodinu dokáže postarať, môžu sa novomanželia presťahovať do domu rodičov manžela.
Ako vyzerá manželstvo Eskimákov?
Po svadbe manželka musí svojmu novému mužovi variť, spracovávať kožu, vyrábať oblečenie a starať sa o deti. Svojmu mužovi zostáva celkom podriadená a koná podľa jeho vôle. Je to usporiadanie, ktoré by sa emancipovaným ženám v Európe asi príliš nepáčilo, ale tu funguje už od nepamäti.

Módne trendy
Aj do takej zmrznutej a izolovanej pustiny prenikajú vplyvy niektorých iných kultúr a tiež kresťanské vplyvy. Preto aj svadby u Eskimákov začínajú mať v poslednej dobe trošku tradičnejšiu formu. V niektorých rodinách si už môžu ženích s nevestou povedať svoje svadobné sľuby. Obľúbené sú milostné básne, ktoré vraj spísal eskimácky autor. V básni sa hovorí o snehu, mraze, ľadových medveďoch a pod. Do miestneho prostredia sa dozaista výborne hodí.

Zdroj: https://bit.ly/3jbS8dO

Viac informácií: https://www.weddingmag.cz/

Foto: pixfuel free

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej