ONLINE MAGAZIN

Zoznámte sa s detektívom Svenom Hjersonom

Najslávnejšia detektívna spisovateľka sveta, Angličanka Agatha Christie, stvorila nie len Hercula Poirota a slečnu Marplovú, ale aj ďalšie, vedľajšie postavy svojho literárneho sveta, ktoré samé vytvárali svoje vlastné svety.

Že tomu úplne nerozumiete? Nuž, jednou zo zásadných postáv kníh o Herculovi Poirotovi je aj istá Ariadne Oliver, spisovateľka a príležitostná detektívka a hlavne jedna z Poirotových priateľkin. Paní Oliverová ako spisovateľka vytvárala svoje vlastné príbehy. A jedným z jej hlavných protagonistov je aj Sven Hjerson, súkromný detektív a zároveň Fín so švédskym pôvodom.

Spin-off Agathy Christie s názvom Sven Hjerson (v origináli Agatha Christie’s Hjerson) sa odohráva v súčasnom Švédsku a to aj napriek tomu, že samotná spisovateľka súčasné Švédsko nemohla zažiť. Každopádne nový televízny seriál nás tam môže preniesť. Mimochodom zaujímavosťou je, že jedným z výkonných producentov seriálu je aj Mathew Prichard, jediný vnuk Agathy Christie.

„Meta adaptácia“ z roku 2021 je vôbec prvým pokusom o sfilmovanie Hjersonových dobrodružstiev a jeho činov v úlohe detektíva. Ale vôbec sa neodohráva v dobe, kedy o ňom „písala“ pani Oliverová. Hjersona, ktorý miluje surovú zeleninu, otužovanie a riešenie záhadných vrážd, totiž v rámci seriálu uvidíme až po jeho šesťdesiatke, v dobe, kedy je už nejaký čas vo výslužbe. Hjerson okrem iného aj rád klebetí (čím pripomína napríklad slečnu Marplovú), zbiera vinylové dosky a jeho život sa skladá hlavne z každodenných rutinných činností.

V prvej epizóde sa Hjerson kvoli bližšie nešpecifikovanej rodinnej tragédii vracia späť domov z výletnej lode. Na rovnakej lodi sa plaví aj Klára Sandbergová, bývalá televízna producentka, ktorá chce detektíva angažovať v pripravovanom dokumentárnom seriáli, v ktorom by riešil skutočné zločiny. Avšak to ani jeden netuší, že ozajstný prípad sa odohrá už na samotnej palube lode, kde dôjde k vražde.

Hlavnú úlohu Svena Hjersona stvárňuje Johan Rheborg, okrem iného aj scenárista, ktorý je však skôr komediálnym hercom. Bude teda zaujímavé sledovať, ako táto rola sadne populárnemu švédskemu hercovi. Aj keď sa dej odohráva v Škandinávii, zachová si britskú uvoľnenosť autorky a určite sa neženie do bežnej temnoty, mysterióznosti, ponurosti a drsnosti výstižnej pre súčasné severské detektívky. Takže možno aj z tohto dôvodu môže byť rola detektíva šitá na mieru komikovi. Kláru  Sandbergovú, producentku reality show, hrá Hanna Alströmová. Jej postava žije s partnerom Niklasem, s ktorým vychováva dcéru Olíviu. Herečku Alströmovú možno poznáte z filmov o Kingsmanovi. Podľa producentov trvalo dosť dlho, kým našli všestrannú herečku s nádychom komediálneho talentu. S Johanom si však okamžite padli do nôty.

Sven Hjerson je seriál, v ktorom ožije fiktívna postava spisovateľky a prinesie na naše obrazovky trochu oddychu a to aj napriek tomu, že hlavné postavy budú v každom diely riešiť inú vraždu. Žiadny mysteriózny thriller, na ktorý sme si pri severskej produkcii zvykli, určite nečakajte.

Seriál sa začal natáčať na Ålandoch 8. decembra 2020. Skladá sa zo štyroch klasických prípadov vrážd a vo Švédsku a Nemecku mal premiéru na jeseň roku 2021. Teraz sa naň môžu pozrieť aj slovenskí diváci a to vďaka televíznej stanici Epic Drama. Prvý prípad Svena Hjersona sa odohrá už 4. apríla o 21:00.

 

Trailer: https://youtu.be/aceQwh7ehmw

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej