ONLINE MAGAZIN

Štátne pamiatky začnú návštevnícku sezónu 2022 bez mimoriadnych opatrení

Pamiatky v správe Národního památkového ústavu otvoria po dvoch rokoch sezónu bez oneskorenia a bez nutnosti nosenia respirátorov v priestoroch pamiatkových objektov. Sprievodným programom roku 2022 je Rok šľachtických slávností.

 

Veríme, že s návratom k štandardnému režimu návštevníckej sezóny zavíta na štátne pamiatky viac návštevníkov. Aj napriek zrušeniu mimoriadnych opatrení, ako bolo dodržiavanie rozostupov či obmedzený počet osôb v skupine, návštevníkom odporúčame si prehliadky rezervovať vopred online,” uviedla generálna riaditeľka NPÚ Naďa Goryczková.

Obmedzená návštevnícka prevádzka počas pandemických rokov spolu s rastom mandatórnych výdavkov, ako je cena za elektrinu či cena za služby za údržbu a zabezpečenie objektov, viedli v tomto roku k miernemu zvýšeniu vstupného o 30 Kč. Očakávané výnosy zo zvýšeného vstupného však zďaleka nepokryjú všetky výdavky. Znižujú sa naopak ceny vstupného pre deti a mládež až do 24 rokov, pričom deti do 6 rokov majú naďalej vstup zadarmo. Tieto zmeny nadväzujú na dlhodobú snahu urobiť pamiatky pre skupinu mladých návštevníkov čo najdostupnejšie.

Karlstejn FOTO CzechTourism, autor Libor Sváček

V súvislosti s vojnou na Ukrajine ponúka Národní památkový ústav vstup zadarmo na svoje pamiatky aj pre ukrajinských utečencov. Zároveň im poskytuje ubytovacie kapacity v podobe 110 lôžok na 17 objektoch vrátane možnosti pracovnej výpomoci.

Od konca apríla môžu návštevníci zavítať na novú prehliadkovú trasu na zámku Uherčice, kde sa do obnovených priestorov budú môcť pozrieť vôbec po prvýkrát od jeho sprístupnenia verejnosti v 90. rokoch. Dve reinštalované prehliadky budú tiež otvorené na zámku Opočno, ktoré priblíži rodinu Colloredo-Mannsfeldovcov. Na zámku Náměšť nad Oslavou bude okrem rozšírenia súčasnej prehliadkovej trasy sprístupnená aj výstava tapisérií. Za pozretie stojí aj vrátený vzácny štít zámku Konopiště, ktorý bol za vojny odcudzený nacistami, či vrátený obraz s podobizňou Jana Michaela Šporka na hospital Kuks, ktorý bol pred tridsiatimi rokmi ukradnutý pri nočnej krádeži.

Konopiště_FOTO CzechTourism, autor Libor Sváček

S otvorením sezóny bude na zámku Červené Poříčí otvorená výstava o výchove mladých šľachticov v 19. storočí. Na tunajšom zámku bola dokončená trojročná obnova hlavnej budovy podzámčia vďaka dotácii Ministerstva kultúry Českej republiky. V rámci projektu spolufinancovaného EÚ bol tiež obnovený areál hradu Šternberk vrátane ciest v parku. Do konca roku 2022 bude dokončená aj obnova na Karlštejne, kde vznikne nielen návštevnícke centrum a expozícia, ale aj multifunkčná sála či obnovené úžitkové záhrady. Dokončená bude aj obnova divadelnej sály na Jezeří, v ktorej zaznela Beethovenova tretia symfónia Eroica. Viac noviniek tohto roku sa dozviete tu.

KUKS hospital FOTO CzechTourism, autor Čapková

Tohtoročnou témou projektu Po stopách šľachtických rodov budú šľachtické slávnosti a zábavy. Už 12. ročník sa tak všeobecne zameria na fenomén slávnostných okamihov, ktoré boli neoddeliteľnou súčasťou života na hradoch a zámkoch. Jedným z hlavných výstupov bude výstava Šľachtickej slávnosti a zábavy na štátnom zámku Český Krumlov, ktorý ďalej ponúkne sprievodný program pre deti, kurzy dobových tancov či tematické prehliadky aj workshopy. Zámok Český Krumlov bude zároveň hlavným centrom tradičnej Hradozámockej noci, ktorá sa uskutoční 27. augusta naprieč celou republikou. Podrobný program Roku šľachtických slávností na zapojených pamiatkových objektoch nájdete tu.

 

Fotgrafia na titulke: Český Krumlov FOTO CzechTourism, autor Aleš Motejl

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej