ONLINE MAGAZIN

Odovzdal už Egypt všetky svoje tajomstvá?

Pri položenej otázke si odpoveď asi viete domyslieť. Najnovšie objavy sľubuje dokumentárny seriál Egyptské hrobky, ktorý čoskoro odvysiela televízna stanica Viasat History.

Hlavnými hrdinami nového seriálu sú Dr. Zahi Hawass a jeho tím, ktorý sa neúnavne snaží objavovať nové tajomstvá. Tentokrát sa im podaril husársky kúsok, keď na úpätí pyramídy kráľa Tetiho objavili úplne nedotknutú hrobku plnú pokladov. Sen každého egyptológa sa stal skutočnosťou. Nie totiž každému sa podarí podobný objav a to ani za celý život.

Tím doktora Hawassa sa v novembri 2020 vydal do Saqqary, dedinky ležiacej 20 kilometrov od Káhiry. Tu sa nachádza najstarší a tiež najväčší cintorín v celom Memfise, hlavnom meste starovekého Egypta. Tento cintorín slúžil celé storočia na pochovávanie nebožtíkov. Približne 7 kilometrov dlhá nekropola je unikátna v tom, že tu nebola pochovávaná len vtedajšia elita, ale aj menej dôležití ľudia, a tak tu nájdeme hroby starých Egypťanov a to z rôznych spoločenských tried.

Dvojdielný dokument Hrobky Egypta: Najsnovejšie objavy si môžete pozrieť na televíznej stanici Viasat History už v pondelok 7. marca o 20:00. Štábu trvalo tri mesiace kým sa dostali ku sarkofágu. V jednom z nich prekvapivo našli nie jedno ale hneď dve telá.

Približne po mesiaci pátrania narazil tím na trojicu rakiev vrátane jednej malej, drevenej, v ktorej odhadovali, že nájdu približne päť ročné dieťa. Vďaka röntgenu a ďalším technológiám mohli odborníci získať všetky potrebné informácie o zomretých bez toho, aby museli rakvu otvárať. Zistili, že múmia vo vnútri patrila len niekoľko dní starému dievčatku, ktorej príčinou smrti bola zrejme infekcia. Detská úmrtnosť bola v tej dobe vysoká, a tak nebol podobný nález obzvlášť prekvapivý.

 

Veľkým prekvapením však bol iný objav a to asi 3,5 tisíc rokov stará rakva s dvojicou tiel. Pri skúmaní sa zistilo, že ide o 40 ročnú ženu a 18 ročného muža, pravdepodobne matku a syna. Na sarkofágu bolo napísané, že je v sarkofágu pochovaná žena menom Mot Miti. Obaja pravdepodobne zomreli na familiárnu stredomorskú horúčku, ktorá sa tej dobe často prenášala v rámci rodiny a zaujímavosťou je, že postihuje len niektoré etnické skupiny žijúce v stredozemnej oblasti.

Rovnako ako veľká časť sarkofágov v danej dobe, bola na veko rakve vyrytá tvár boha novuzrodenia Osirisa. Ľudia v tej tobe verili, že sa v posmrtnom živote môžu naozaj stať bohom. Zároveň každý chcel mať miesto svojho posledného odpočinku blízko Tetiho, čo bolo považované v Saqqare za luxus.

V tamojšej dobe by dal človek všetko za to, aby dosiahol posmrtného života. Samotná mumifikácia trvala približne 70 dní. Preto by sa mohlo odnášanie sarkofágov archeológmi považovať za svätokrádež. Ale už priamo v starovekom Egypte boli sarkofágy „recyklované“. Po nejakej dobe bola múmia vybratá z vnútra a nahradená novou a to najmä z dôvodu nedostatku peňazí na budovanie nových pohrebísk. Často sa stávalo, že nový pochovaný bol s pôvodným „obyvateľom“ sarkofágu v príbuzenskom spojení či už priamo krvou alebo funkciou, ktorú zastával v rodine.

Samotný sarkofág tak z tohto dôvodu nedáva vždy úplne presnú odpoveď na to, kto sa vlastne vo vnútri nachádza. V minulosti museli byť rakvy za účelom skúmania vybrané z miesta uloženia a otvorené, čo viedlo často k ich poškodeniu. Vďaka moderným technológiám, akým je napríklad aj mobilný röntgen, môžeme v súčasnosti zmapovať obsah sarkofágu bez toho, aby sme s ním pohli. Dokumentárny seriál Hrobky Egypta: Najsnovejšie objavy tak okrem daných objavov ukazuje aj nový spôsob, ako skúmať archeologické vykopávky s najvyšším rešpektom a úctou k mŕtvemu. Dokument odštartuje 7.3. marcové pásmo dokumentov Mesiac programov o Egypte, ktoré sa budú vysielať každý všedný deň o 20:00.

 

Trailer: https://youtu.be/tObZFrpBNjo

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej