ONLINE MAGAZIN

Na Slovenku sa stále častejšie objavuje jedovatý pavúk. Jeho uhryznutie môže byť nebezpečné!

Z jedovatého pavúka majú strach aj obyvatelia Bratislavy.

Na Slovensku sa síce vyskytuje zriedka, nedávno na neho ale narazili v okolí bratislavského jazera Zlaté piesky.
Pavúk hnedé farby, ktorý sa volá pradiarka pestrá, žije hlavne oblasťami južnej Európy. Teraz sa ale objavil v jednej záhrade u bratislavského jazera Zlaté piesky.

Nie je to po prvý krát, čo sa tento pavúk u nás objavil. V Bratislave ľudí prekvapil hneď na viacerých miestach. Pred dvoma rokmi navyše práve tento druh pavúka uhryzol ženu na rodinnej oslave v Stupave na juhozápade Slovenska.

Pradiarka pestrá sa na Slovensku dostala pravdepodobne už na prelomu 20. a 21. storočia. Ojedinele sa môže vyskytovať aj v Českej republike, pričom najaktívnejší býva v lete. Vždy vyhľadáva skôr teplejšie oblasti a vysoké traviny, v ktorých vytvára pavučiny. Je preto lepšie i bezpečnejšie využívať pri kosení trávy vhodnejšiu techniku, ako malú, ručnú kosu. A aj keď sa vnútorným priestorom budov sa vyhýba. nikdy nie je na škodu, skontrolovať podlahu, napríklad v zimnej záhrade a nechať spustený robotický vysávač po celý letný deň.

Podľa odborníkov môže spôsobiť závažné  zdravotné problémy. Vyvolať môže horúčku, veľkú bolesť, brnenie končatín i úzkosti. Žiadny protijed síce neexistuje, ale uhryznutie by dospelému človeku nemalo nijak závažne ublížiť. Napriek tomu by ľudia radšej mali vyhľadať lekársku pomoc.

Nebezpečí však môže predstavovať pre deti, ktoré vážia do 15 kilogramov. Pavúk totiž dokáže ľudskou kožou prehryznúť. Preto hrozí, že prenikne až k vnútorným orgánom.

Kde na Slovensku sa nachádza?

Lokalizovať ho je mimoriadne komplikované. Objaviť sa môže kdekoľvek na južnom alebo strednom Slovensku. Veľmi vzácny je napríklad na Kysuciach, na Liptove či Orave, odkiaľ neboli hlásené žiadne nálezy nadšencov pre článkonožce, odborníkov, či poranených nálezcov medzi bežnými ľuďmi. Zatiaľ sa objavujú informácie o jeho výskyte skôr z nížinných oblastí. A to aj tak len v prípadoch, kedy sa prejavil ako nebezpečný.

Žiadnu paniku! V prípade tohto pavúka sa často ani po strete s človekom často neprejaví, preto o jeho výskyte v niektorých oblastiach ani netušíme. Otepľovaním sa však bude dostávať rokmi ďalej a ďalej.

Viac informácií nájdete tu: https://bit.ly/35zwAor
Zdroj: https://tn.nova.cz/
Foto: depositphotos

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej