ONLINE MAGAZIN

Tajomstvá smrti významných osobností

Dnešná doba je fantastická v mnohých smeroch. Napríklad aj v tom, že kriminalistika môže používať nástroje, o ktorých sa donedávna nikomu ani nesnívalo a vďaka nim prichádzať na kĺb nie len súčasným kriminálnym prípadom, ale odhaľovať aj pozadie zločinov, ktoré sa odohrali pokojne aj pred tisíc rokmi.

Na naše obrazovky teraz prichádza prvá séria nemecko-amerického dokumentárneho seriálu Nevyriešené historické prípady (v origináli Cold Case History), ktorého účelom je zmapovať pokusy, vrhnúť nové svetlo a prešetriť historické zločiny, o ktorých ste možno ani donedávna netušili, že šlo o zločiny.


Ako zomrel Ramses III.?

Pozrime sa napríklad na Ramsesa III., egyptského faraóna, ktorého mnohí ľudia v jeho okolí asi moc neobľubovali. Tento vládca žil v 13. storočí pred Kristom a jeho múmia bola objavená v 19. storočí.
V tej dobe nič nenasvedčovalo tomu, že Ramses zomrie neprirodzenou smrťou. Neskôr jeho múmiu podrobili bližšiemu skúmaniu pomocou skenovania CT prístrojom a zistili, že Ramses mal hlbokú reznú ranu na krku a na niekoľkokrát zlomené nohy, pričom na jednej z nich mu chýbal prst. Za zranenia na nohách pravdepodobne mohla sekera a predpokladá sa, že rezná rana bola spôsobená dýkou.

Dôsledkom jeho smrti však bolo niečo iné, čo sa zapísalo do histórie ako háremové sprisahanie. V smrti Ramesa mal prsty aj jeho syn Pentawer, ktorý je pravdepodobne totožný s jednou múmiou, ktorá bola pochovaná za nie príliš „kóšer“ podmienok. Pomocou DNA testov sa zistilo, že obe múmie patrili príbuzným. Pentawer bol údajne ako zradca popravený tak, že bol donútený k tomu, aby sa sám obesil.

Kto chcel zavraždiť Mediciho?

Bohatá florentská rodina Mediciovcov je známa až do dnes ako vládnuca rodina mestského štátu, ktorá zároveň vlastnila banku. K významným členom tejto rodiny patrili Lorenzo Medici a jeho bratranec Giuliano. Ale vo Florencii žili aj iné klany, ktoré by sa radi ujali vlády. Jedným z nich bola aj rodina Pazzu, ktorá je známa v spojení „Pazziho sprisahanie“.

Práve Pazziho sprisahanie, ktoré vypuklo 26. apríla 1478, vyšetruje ďalší z dielov dokumentárneho seriálu. V tento deň bol na bratranca Giuliana spáchaný atentát priamo v katedrále Santa Maria de Fiore. Lorenzo prežil s malým škrabancom na krku, ale Giuliano bol ubodaný k smrti. Rozčúlený dav reagoval na tento čin povesením arcibiskupa Francesca Salviatiho, jedného z aktérov sprisahania, ktorý dokonca konal s požehnaním pápeža Sixta IV.

 

Ako zomrel Vincent Van Gogh?

Vincent van Gogh, jeden z najznámejších maliarov 19. storočia a vlastne histórie celkovo, spáchal podľa všetkého samovraždu. Mal sa zastreliť revolverom Lefaucheux kalibru 7 mm, keď práve maľoval v poli. Avšak neexistujú k tomu žiadne dôkazy. Maliar zomrel až 30 hodín po incidente a mal teda dosť času svedčiť, ale nie je úplne isté či nevypovedal klamlivo. Za normálnych okolností by taký postup nebol úplne v jeho záujmu, ale Van Gogh vypovedal, že aj tak chcel zomrieť. To znamená, že pokiaľ ho niekto zastrelil, nemal nemecký umelec ani záujem ho udávať.

Van Gogh vtedy prespával v jednom hostinci. Dcéra vlastníka hostinca o pár rokov neskôr dosvedčila, že sa jej maliar zdôveril, že sa chce zabiť. Jej svedectvo doplnil aj René Secrétan, 16 ročný mladík, ktorý sa práve potuloval neďaleko. Údajne mu maliar ukradol jeho zbraň. Vtedajšie vyšetrovanie sa tiež prikláňalo k samovražde. Na základe skúmania Van Gogha zabila zbraň z blízka a teda zbraň v čase výstrelu držal práve Van Gogh. Posledné výskumy však naznačujú, že vrahom mohol byť Secrétan. Mimochodom, vražedná zbraň, použitá roku 1890, bola nájdená na poli až v roku 1965. 19. júna bola táto zbraň vydražená za 162 500€, takmer trojnásobok pôvodne odhadovanej čiastky.

 

Záhadná smrť Marilyn Monroe

Ďalšia z najväčších celebrít a ikon 20. storočia Marilyn Monroe zomrela tiež za záhadných okolností. Síce sa opäť oficiálne hovorí o samovražde, nešlo však v skutočnosti o sprisahanie? A netýkalo sa toto sprisahanie nejako aj prezidenta Kennedyho? Herečka a speváčka bola v auguste 1962 nájdená mŕtva vo veku 36 rokov vo svojom byte.
Špekuluje sa však o tom, že o samovraždu nešlo. Mohlo ísť o vraždu, v ktorej mal prsty Bobby Kennedy, prípadne mafia.

Podľa najnovších teórii mohla byť herečka zavraždená svojim údajným milencom, doktorom  Ralphom Greensonom. V knižnici UCLA bola v roku 2019 nájdená záhadná krabica, v ktorej sa nachádzali informácie, ktoré Greenson o herečke nazbieral. Ihneď po nájdení tejto krabice bol jej obsah na 20 rokov označený za prísne tajný materiál, čo len pridalo na ďalších špekuláciách.

Práve Greenson našiel telo mŕtvej Marilyn a špekuluje sa aj o tom, že práve on ju mohol predávkovať barbiturátmi, ktoré ju zabili.

Seriál  Nevyriešené historické prípady uvádza známa herečka Florence Kasumba, ktorá počas jednotlivých dielov otvára tieto vyššie uvedené prípady. Diváci, ktorý sa o nich chcú dozvedieť viac, môžu sledovať dokumentárny seriál od pondelka 7. februára na Viasat History. Dokumenty budú odvysielané v rámci februárového cyklu dokumentov Po stopách dávnych vrážd.

 

Trailer: https://youtu.be/TlUbf4h66OM

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej