ONLINE MAGAZIN

Surikaty, kto by ich nemiloval

Surikata je malá šelmička, ktorú si väčšina z nás veľmi dobre pamätá z detských návštev zoologických záhrad. Roztomilo vždy vybehli zo svojich nor a vo svojich neodmysliteľných postojoch pozorovali všetkých naokolo. Čo však o nich vieme?

Tak si ich predstavme trochu viac. Už prvým zaujímavým faktom je, že surikaty patria do čeľade šeliem, o ktorej ste s najväčšou pravdepodobnosťou ešte nepočuli. Nazýva sa jej čeľaď  promykovitých (Herpestidae), u ktorej sa ani odborníci nevedia zhodnúť či má bližšie k šelmám mačkovitým alebo psovitým. Okrem surikát sem patria napríklad aj promyky či mangusty.

 

 

Surikaty sa veľkosťou podobajú mačkám. Avšak na rozdieľ od mačiek, títo malí tvorovia stoja častejśie na zadných nohách ako na všetkých štyroch. Ich výška pritom dosahuje približne 35 centimetrov a hmotnosť od pol do necelého kilogramu.
Ak sa pozrieme na väčšinu fotografii surikat, uvidíme na nich nie jedno zvieratko, ale minimálne dve až celú skupinu. Surikaty sú skrátka spoločenské tvory, ktoré nežijú samé. Žijú v kolóniách, ktoré tvorí približne tridsať jedincov. Zaujímavé je, že sa surikaty rozhodujú o komunitnom živote vedome a každé zviera v kolónii má svoju stanovenú úlohu.  V zásade sa tak jedná o unikátnu obdobu ľudskej deľby práce, ktorej účelom je predovšetkým prežitie.
Surikaty majú aj zaujímavý jedálniček. Živia sa okrem iného aj jedovatými hadmi a škorpiónmi. Voči jedu od škorpióna sú odolné, ale pri love hadov musia byť obratnejšie, pretože ich jed im môže uškodiť. A tak sa občas stáva, že boj na život a smrť občas vyhrá práve had. Takto neslávne v roku 2007 skončila aj Flower Whiskers, matriarchálna surikatia dynastia z obľúbeného seriálu Surikaty  (Meerkat Dynasty), ktorý v rokoch 2007 a 2008 sledovalo milióny divákov po celom svete.

 

Okrem hadov si inak surikaty pochutnávajú aj na hmyze či pavúkoch, ale dokážu čiastočne prežiť aj na vegetariánskej strave, rôznych korienkoch a cibuľkách rastlín, ktoré vyhľadávajú podľa čuchu.

Niektoré africké kmene prezývajú surikaty „anjely slnka“. Podľa ich pover ich majú surikaty chrániť pred vlkolakmi či „mesačným diablom“, ktorý by inak v noci decimoval ich stáda a pripisujú mu aj zodpovednosť za stratených domorodcov, ktorí zmyzli počas noci.

Kolónie surikát si pod zemou budujú nory a tunely, a to najmä kvôli podnebným podmienkam obývaného územia. Vytvárajú si vlastné podzemné komplexy, ktoré môžu pokrývať plochu aj niekoľkých stoviek metrov štvorcových a môžu byť až tri metre hlboké. Okrem toho sa radi udomácnia aj v opustených podzemných príbytkoch iných živočíchov. V norách v bezpečí privádzajú na svet svoje mláďatá.

Pred predátormi sa môžu surikaty pomerne účinne brániť vďaka svojmu dobrému zraku. Predátorov môžu vidieť aj na stovky metrov a včas zmiznúť z jeho dosahu. Preto ich najčastejšie vidíme na fotografiách, ale aj v ZOO stáť na zadných nohách, kontrolovať okolie.

V najnovšom dokumentárnom seriáli Kráľovstvo surikát: Vzostup dynastie sa dozviete viac o týchto rozkošných tvoroch. Precízne spracovaní dokument voľne nadväzuje na vyššie uvedenú sériu Surikat a ukazuje ďalšie zvláštnosti surikát ako napríklad na to, že každej kolónii vládne dominantný pár, respektíve samička. Seriál si môžete pozrieť na televíznej stanici Viasat Nature od pondelka 7. februára o 18:00.


Trailer: https://youtu.be/6lFrUa9w2aU

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej