ONLINE MAGAZIN

Astrálne cestovanie v praxi

Rozhovor s českým cestovateľom: Astrálne cestovanie v praxi

Predstavte si, že sa v noci prebudíte a silou vôle opustíte svoje nehybne ležiace telo.

Než aby sme vám dopodrobna a len teoreticky popisovali, čo je to astrálne cestovanie, rozhodli sme sa ísť rovno k zdroju – k človeku, ktorý sa astrálnemu cestovaniu venuje a má s ním skúsenosti.
Spoločnosť shanti.cz požiadala Romana Herbsta, či by neurobil urobil krátky rozhovor a zasvätil nás (aj vás) do tajov astrálneho cestovania.

Rozhovor zdieľame v plnom znení

Ako by ste zhrnuli Vaše skúsenosti s astrálnym cestovaním?
Prostredníctvom astrálnej projekcie sa nám otvára svet takmer neobmedzených možností. Osobne som zažil už mnoho počas svojich zážitkov mimo tela, ale nie je to ani zlomok toho, čo všetko tam človek môže zažiť. Zo začiatku som k tomu pristupoval veľmi opatrne, pretože som nevedel, čo by som od toho presne mal očakávať, ale teraz si už každú cestu užívam, ako je to len možné. Je to pre mňa odreagovanie a spestrenie všedného života.

A ako dlho už takto „cestujete“ a ako ste sa k tomu vôbec dostali? Zaujímate sa aj o iné duchovné, spirituálne či ezoterické témy?
Od nepamäti ma priťahoval svet duchovna, nadprirodzena a zvlášť ma priťahovala ezoterika. Spomínam si, že keď som sa o tom prvýkrát začal dočítať na základnej škole, bol som tým veľmi fascinovaný. Odvtedy som prečítal množstvo kníh a textov o ezoterických témach a nadprirodzených javoch. Počas štúdia na strednej škole som potom zažil svoje prvé mimotelové zážitky a odvtedy som si prešiel desiatkami najrôznejších mimotelových zážitkov. Teraz zakladám Youtube kanál Esoteros, kde chystám poradenstvo a rôzne témy nielen o duchovne, a chystám knihu o astrálnej projekcii.

A ako prebiehal prvý mimotelový zážitok? Pripravovali ste sa naň nejako?
Môj prvý zážitok sa stal cez vianočné prázdniny v roku 2011. Vďaka tomu, že boli prázdniny a mal som viac času, som sa rozhodol, že sa pokúsim intenzívne cvičiť myseľ, aby som mohol dosiahnuť projekciu. Čisto teoreticky som vedel ako na to, ale po praktickej stránke som musel cestu ešte len objaviť. Po náročnom týždni intenzívneho cvičenia sa konečne dostavil výsledok. V noci som sa náhle prebudil okolo druhej hodiny ráno a spomenul si na svoje cvičenie a opäť sa pokúsil sústrediť myseľ. Moje telo opäť rýchlo zaspalo, ale moja myseľ už nie. V tej chvíli mi telom začali prechádzať intenzívne vibrácie a v hlave sa objavil hlasný hukot. Počas zlomku sekundy to vygradovalo, potom všetko utíchlo a ja som sa zrazu cítil „inak“. Prešiel som tranzom a moje vedomie sa ocitlo naraz na úplne inej rovine vnímania. Jednoduchou myšlienkou som teraz bol schopný odpútať sa od fyzického tela, postaviť sa a prezrieť si všetko okolo seba. Napokon som videl svoje vlastné fyzické telo, ako bezvládne leží na posteli. Bol som nadšený. Po chvíli vznášania sa po byte som precitol späť v tele a plný radosti a vzrušenia som už do rána nezaspal.

To je úžasné. S obhliadnutím na Vaše skúsenosti, prípadne skúsenosti známych, myslíte si, že sa pri správnom cvičení a tréningu môže každý dostať do podobného stavu, alebo majú to šťastie len „vyvolení“?
Áno. Verím, že každý, kto vynaloží patričnú snahu a dostatočné úsilie pri cvičení, je schopný tento výsledok dosiahnuť a uspieť pri projekcii. Výnimku by snáď mohla tvoriť iba malá skupinka ľudí, ktorí sú psychicky alebo fyzicky chorí, takže z nejakého dôvodu majú problém s uvoľnením či sústredením. Každý je inak schopný na sebe takto vnútorne pracovať.

Čo by ste teda odporučili úplným začiatočníkom? Na čo sa zamerať a ako trénovať?
Najlepšie do začiatku je vytýčiť si veľa voľného času na cvičenie a mať minimálnu hladinu stresu. Do začiatku je potrebné naučiť sa kompletne uvoľniť celé telo i myseľ, čo môže byť pre niekoho ťažké, ak má napríklad nejakú stresovo náročnú prácu. Pri ďalšom kroku je potom potrebné začať pracovať na správnom type sústredenia, ktoré bude dostatočne zacielené a hlboké. Ideálny stav je, pokiaľ má človek možnosť byť v kontakte s nejakým skúseným učiteľom, ktorý mu pomôže tréning usmerniť najefektívnejším spôsobom a diskutovať s ním o tom, aby mal dotyčný istotu, že ide správnym smerom.

Niektorí ľudia sa astrálneho cestovania boja, pretože si myslia, že je nebezpečné. Napríklad, že sa už nevráti späť do svojho tela. Aký máte na to pohľad Vy?
Počas všetkých tých desiatok zážitkov, ktorými som si prešiel, ich pár bolo, keď som sa cítil vydesene. ale nikdy nie nejako vážne ohrozene. Či už sme počas projekcie od tela vzdialení sebe viac, naše astrálne telo je vždy po celú dobu pevne spojené s telom fyzickým niečím, čomu sa hovorí astrálna matrica. Vďaka tomuto previazaniu je takmer nemožné, aby sa nám nepodarilo vrátiť sa späť do tela. Pokiaľ nás počas našej projekcie niečo vydesí, dostaneme pocit strachu, tak prirodzená reakcia nášho podvedomia je práve rýchly návrat do tela. Existujú tu nejaké vzácne zákutia a nebezpečenstvá, ale to napokon všade. Môžem teda pokojne konštatovať, že bežnému „cestovateľovi“ nebezpečenstvo v podstate nehrozí.

Ak sa vrátime ešte k tým tipom pre začiatočníkov, je jedno, v ktorom čase sa chystáme na astrálne cestovanie? Ovplyvňuje cestu aj niečo iné ako len my sami? Napríklad vesmír a poloha planét, denná doba atď.
Existujú rôzne teórie, že by sa mali dodržiavať určité postupy pri cvičení, aby sa človeku podarilo úspešné dosiahnuť projekciu. Podľa takých tvrdení by človek napríklad nemal jesť mäso, mal by ležať hlavou smerom k severu, aby bolo jeho telo zladené so zemským magnetickým poľom alebo sa napríklad hovorí, že by sa to malo vykonávať iba pri splne. Avšak najdôležitejší faktor sme my sami. Tieto ostatné, môžeme povedať povery, majú úplne zanedbateľný vplyv. Zásadná je naša schopnosť uviesť sa do tranzu, ktorú možno usilovným cvičením vyšľachtiť. Môže to byť teda kedykoľvek a kdekoľvek, záleží iba na nás. Z mojej skúsenosti môžem povedať, že je najľahšie dosiahnuť tento stav skoro ráno, keď sa človek pomaly prebúdza. Ďakujeme ešte raz Romanovi za poskytnutie rozhovoru a dúfame, že vám jeho cenné skúsenosti pomôžu získať vlastné zážitky pri astrálnom cestovaní.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej