ONLINE MAGAZIN

Na čo si dať pozor pri zariaďovaní malého bytu ?

Zariaďujete malý byt a chcete všetko vyladiť do posledného detailu? Potom si dajte pozor, aby ste sa nedopustili jednej z najčastejších chýb.
V malom priestore vynikne každá drobnosť, a tak je ľahké celkový dojem pokaziť maličkosťou.

Prečítajte si, na čo si dať pozor pri zariaďovaní malého bytu a akým chybám sa vyvarovať. Veríme, že vám tento článok pomôže vyšperkovať vaše bývanie k úplnej dokonalosti!

Príliš veľa dekorácii na stenách
Chcete si zútulniť svoj domov dekoráciami, obrazmi, fotografiami a ďalšími doplnkami, ktoré sa umiestňujú na steny? Potom si dajte na výbere konkrétnych predmetov naozaj záležať.
V malých bytoch totiž býva pozdĺž mnohých stien nábytok, ktorý už sám o sebe zaberie množstvo plochy steny. Umiestnením mnohých ďalších dekorácií bude miestnosť vyzerať prepchatá a predimenzovaná.
Dajte prednosť čistej elegancii a strohosti a nebojte sa nechať niekoľko stien v bielej farbe bez akýchkoľvek doplnkov. Do malých priestorov odporúčame umiestniť maximálne 2 dekorácie, ktoré na seba strhnú pozornosť a zdôraznia štýl vášho bývania.

Temné miestnosti priestor opticky zmenšia
Svetlé farby majú schopnosť priestory opticky rozšíriť, tie tmavé naopak pohlcujú svetlo a miestnosti opticky zmenšia. Z toho dôvodu sa vyhýbajte temným odtieňom, a to ako v priestoroch kuchyne, obývačky či spálne, tak kúpeľne.

V malých bytoch a garsónkach majú kúpeľne spravidla len niekoľko metrov štvorcových. Voľbou tmavých odtieňov obkladov a dlažieb budú vyzerať ešte menšie, než v skutočnosti sú. Pokiaľ chcete predsa len siahnuť po tmavších odtieňoch, zvoľte tmavú podlahu a svetlé steny. Malým kúpeľniam pristanú svetlé odtiene, používate na obklad rozmerovo väčšie kachličky ako menšie. Taktiež používajte kvalitný leveling system!
V opačnom prípade bude každú nedokonalosť hneď vidieť. To isté platí v prípade voľby podlahových krytín. Podlahy v dekore tmavého dreva vyniknúť vo veľkých domoch a bytoch, do malých sa ale príliš nehodia.

Pohovka je zbytočne veľká
Veľa majiteľov bytov a domov sníva o priestrannej obývacej izbe, ktorej stredobodom bude veľká pohovka. Bohužiaľ, túto víziu majú obvykle aj majitelia malých bytov a garsónok, a tak si zaobstarajú naozaj mohutnú pohovku, ktorá zaberie väčšinu úžitkovej plochy. Interiéry navrhujte vždy ako celok a počítajte s tým, že budete musieť ustúpiť zo svojich predstáv. Namiesto jednej veľkej pohovky doplňte priestor malým kreslom alebo taburetom. Miestnosti to opticky prospeje, navyše vám zostane aj nejaké to miesto na rozšírenie priestoru jedálne alebo kuchyne.

Nezmyselne mnoho farebných kombinácií
Zastavíme sa ešte o výbere farieb, kde ľudia chybujú najčastejšie. Chcú mať totiž svoje obydlia pestré a pútavé, a tak do interiérov zakomponujú viac farebných kombinácií. Nakoniec vznikne farebný chaos, ktorý s útulným bývaním nemá nič spoločné. Odporúčame preto staviť na klasiku v podobe neutrálnej bielej alebo šedej a priestor rozjasniť farebnými doplnkami. Výhodou takéhoto riešenia je možnosť pravidelných obmien. Interiéry v neutrálnych farbách nikdy nevyjdú z módy a len tak vás neomrzia. Ak chcete vymaľovať aj steny, urobte tak len pri niektorých a vždy len v jednej dominantnej farbe.
Aj malý byt sa dá zariadiť útulne a pohodlne. Veríme, že sa našimi tipmi inšpirujete a pri zariaďovaní interiérov sa vyhnete najčastejším chybám.

Viac informácií tu: https://www.chytre-bydleni.cz/

Zdroj: https://bit.ly/3F1Qbcf

Foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip outdoor Príroda Radíme Vám

Pardubice – mesto s históriou a moderným srdcom

Pardubice Pardubice (nemecky Pardubitz) sú štatutárne mesto na východe Čiech a hlavné mesto Pardubického kraja. Pardubice ležia 97 km na východ od Prahy a 270 kilometrov z Bratislavy, Leží  na sútoku rieky Labe s riečkou Chrudimkou. Napriek tomu, že Pardubice sú predovšetkým priemyselným a dopravným centrom, ich obyvatelia vedú bohatý kultúrny a športový život. Sídlo tu má univerzita a mnoho stredných […]

Čítať ďalej