ONLINE MAGAZIN

Viete aký je rozdiel medzi sektom a šampanským ? Nie ? Tak radi poradíme….

Zvyk piť sekt alebo šampanské inokedy ako koncom roka, prípadne pri slávnostných príležitostiach sa na Slovensku ešte neudomácnil. V zahraničí je však bežné, že sa podáva počas celého roka, napríklad ako aperitív. A keďže by sme sa mohli na tento príjemný zvyk pripraviť, nezaškodí si povedať zopár informácií k tomuto jedinečnému nápoju.

Šampanské víno je šumivé víno, ktoré sa vyrába tak, že sa vo fľaši vyvolá sekundárne kvasenie vína, čím vzniká oxidchampagne uhličitý. Víno s označením Champagne sa môže vyrábať iba vo francúzskej oblasti Champagne-Ardenne.
Táto zásada je v Európskej únii zakotvená v štatúte chráneného miesta pôvodu (PDO). Výroba šampanského je povolená z troch odrôd, ktorými jerulandskej modrej, mlynárka a Chardonnay. Chardonnay – vyznačuje sa jemnou arómou a výraznou kyselinkou. Zreje pomaly a prináša svieže kvetinové a ovocné tóny. Pinot Noir – prináša arómu vyzretého ovocia a dáva šampanskému potrebnú silu a telnatosť. Pinot Meunier – šampanské, v ktorom je táto odroda zastúpená väčším dielom, nemá tak veľký potenciál na zrenie. Všetko ostatné sú sekty, perlivé vína, Cava.

Pokiaľ je na fľaši šampanského či sektu uvedený aj ročník, ide o víno pripravené iba z vín zberaných v tom ktorom roku. Vína bez označenia ročníka, sú sceľované z vín pochádzajúcich z rôznych zberov.

Blanc de blanc – biele z bieleho
Označenie u šampanských vín značí, že bolo pripravené iba z odrody Chardonnay.

Blanc de noir – biele z čierneho

V Champagni sa pripravuje iba z odrôd Pinot noir alebo Pinot meunier, inde aj z iných modrých odrôd, ktoré sa ihneď vylisujú a nezafarbia mušt farbivom zo šupiek.

SEKT
Na výrobu sektu sa využíva takzvaná Charmatová metóda. Táto metóda je založená na tom, že vinár najprv vyrobí základné tiché víno, do ktorého sa pridáva tirážny likér. Takto vytvorená zmes zapríčiní druhotnú fermentáciu. Táto druhotná fermentácia potom prebieha v uzavretých nerezových tankoch. Uzavretie je tu veľmi dôležité. Vďaka nemu sa vzniknutý oxid uhličití koncentruje do vína a spôsobí tak požadované perlenie. Po skončení procesu druhotnej fermentácie sa víno stáča do sketových fliaš

ŠAMPANSKÉ
Šampanské sa vyrába takzvanou metódou Champenois, ktorej pôvod pochádza z oblasti Champagne. Druhotná fermentácia tu prebieha priamo v sektových fľašiach. Zrenie môže trvať niekoľko mesiacov, ale aj rokov. Doba zrenia záleží na požadovanej finálnej kvalite šampanského. Víno s označením Šampanské sa môže vyrábať iba vo francúzskej oblasti Champagne – Ardenne.

ZHRNUTIE
Hlavný rozdiel medzi sektom a šampanským spočíva v ich výrobe. Na sekt i šampanské je použitá odlišná výrobná metóda. Tie sa líšia v tom, že zrenie sektu prebieha v uzavretých nerezových tankoch, až potom sa stáča do fliaš, zatiaľ čo šampanské zreje priamo vo fľašiach.

SEKTY I ŠAMPANSKÉ SA DELIA TIEŽ PODĽA OBSAHU CUKRU:

Brut nature – Obsahuje menej ako 3 g cukru na liter
Extra brut – Cukru môže byť do 6 g/l
Brut – Obsah cukru je nižší ako 15 g/l
Extra dry – Obsah cukru sa pohybuje medzi 12 a 20 g/l
Sec – Obsah cukru sa pohybuje medzi 17 a 35 g/l
Demi sec – Obsah cukru sa pohybuje medzi 33 a 50 g/l
Doux – Množstvo cukru je vyššie ako 50g/l

V tomto článku by sme vám radi predstavili tradičného českého výrobcu šumivých a tichých vín – BOHEMIA SEKT.

Spoločnosť BOHEMIA SEKT patrí k najvýznamnejším výrobcom sektov a vín strednej a východnej Európy. Ročne dodá na tento európsky trh okolo 29 miliónov fliaš sektu, šumivých nápojov a  tichých vín.
Samozrejme veľkú časť z tejto produkcie sa dostáva aj na Slovensko. A keďže sú tieto fantastické produkty na Slovensku veľmi obľúbené a žiadané, bolo len otázkou času, kedy sa významnejší slovenský výrobca ujme zabezpečiť dovoz šumivých vín BOHEMIA SEKT na Slovensko.
Slovenská spoločnosť Hubert prevzala v apríli tohto roka spoločnosť Bohemia Sekt Slovakia, ktorá je importérom produktov skupiny BOHEMIA SEKTU  na Slovensko.

A keďže veríme, že na vašom štedrovečernom, či silvestrovskom stole nebude chýbať vychladená fľaša Bohemia sektu, prezradíme vám, ako tento nápoj vznikal a aká je jeho história:

To, že sa tieto šumivé vína rodia v Starom Plzenci, je známe mnohým ľuďom. Ale vedeli ste ale, že v priestoroch dnešných pivníc naplnených vínom a fľašami zrejúceho sektu bol kedysi pivovar?

V roku 1873 si tam miestni obyvatelia totiž jeden založili. Pivo sa varilo rôzne, v jeho chuti sa odrážala hospodárska kríza 2. polovice 19. storočia a nájomcovia aj sladkovia si často menili a podávali si  v pivovare kľučky od dverí. Najviac sa do povedomia zapísala až posledná značka Plzeňecký Zlatozdroj (Alt-Pilsenetzer Goldquell), ktorá sa v Plzenci vyrábala od roku 1897. Tešila sa dobrej povesti nielen doma, ale aj v zahraničí.
Pivo sa varilo až do roku 1929, kedy bol pivovar po fúzii s vtedajším Meštianskym pivovarom v Plzni uzavretý, budovy ležali úhorom a začali chátrať.

STAROBYLÉ PIVNÉ SKLEPY – ZÁKLAD VÝROBY ŠUMIVÉHO VÍNA

Voľné priestory si roku 1942 prenajala pražská spoločnosť Českomoravské vínne pivnice. Na výrobu šumivých vín si vyhliadla priestranné starobylé podzemné priestory, ktoré boli jedinečné svojou rozlohou a tiež stálou nízkou teplotou. Spoločnosť tak  začala s ich prestavbou na priestory na výrobu šumivých vín.
V roku 1943 prebiehala prvá adaptácia pivníc. Betónovali sa podlahy a začali sa pripravovať prvé transportné a ležiacke sudy. O rok neskôr bolo do závodu dovezených tridsať hektolitrov vína, z ktorého sa začal tvoriť prvý sekt. Výrobu prvých fliaš sektov zahájil prokurista Josef Chmelař, ktorý priniesol svoje skúsenosti z rakúskeho Klosterneuburgu, a pivničný majster Miloš Jermář, absolvent vinárskej školy v Mělníku.

ČERVENÁ ČIERNA VDOVA A CHATEAU RADYNE
Písal sa rok 1945, v závode pracovalo desať zamestnancov, predovšetkým žien a v pivniciach dozrieval prvý červený sekt s názvom Black Widow, čiže Čierna vdova. Prvé fľaše slávnostne otvorili americkí vojaci v deň oslobodenia Starého Plzenca. Počas osláv vraj osloboditelia vypili 37 000 fliaš sektu Black Widow. Krátko nato uzrel svetlo sveta ďalší sekt, ktorý bol pomenovaný Chateau Radyne, dnes najstarší nepretržite vyrábaný sekt v Českej republike.

LOUIS GIRARDOT
Zásadnú úlohu zohral v Starom Plzenci a tunajšom vinárstve francúzsky enológ / enológia- veda o víne, náuka o mikrobiológii, chémii a technológii vína /, rodák zo Champagne, Louis Girardot. Do Čiech prichádza vybavený nielen dokonalou znalosťou technológie výroby sektov, ale aj vlastným druhom kvasiniek zo svojej rodnej Champagne. V Starom Plzenci začína napĺňať svoj životný sen – buduje tu svoju „Champagne de Bohéme“.
Učí miestnych enológov správnym postupom pri výrobe najušľachtilejšieho nápoja na svete.

Girardot je nielen jedinečným učiteľom, odborníkom na výrobu sektov, ale aj veľkým pôžitkárom, ktorý sa nevyhýba žiadnym svetským radostiam. A tých si šarmantný Francúz, pracujúci v podniku zamestnávajúcom prevažne ženy, užíva plnými dúškami. Ženy boli údajne aj hlavným dôvodom, prečo Louis Girardot dával sektu prednosť pred vínom ako nápoju, ktorý „je blízky ženám a ženy sú potom bližšie vám“, ako s obľubou hovorieval o svojej najobľúbenejšej variante „Champange de Bohéme

SÚČASNOSŤ BOHÉMIA SEKTU
V súčasnosti je Bohemia Sekt najobľúbenejšou značkou sektov v Česku a na Slovensku,  Tvárou a patrónkou značky Bohemia sekt je od roku 2011 svetoznáma modelka Tereza Maxová.

Medzi najobľúbenejšie sekty v portfóliu spoločnosti BOHEMIA SEKT patrí Bohemia Sekt demi sec, zvyšuje sa aj obľuba jednoodrodového sektu Bohemia Sekt Chardonnay. Stále väčšej obľube sa teší aj jedinečný nealkoholický Bohemia Sekt. V zahraničí je veľmi úspešný rad Bohemia Sekt Prestige.

 

V súčasnej dobe je možn si  výrobu šumivých vín Bohemia sekt v Starom Plzenci pozrieť na vlastné oči a samozrejme aj na všetky iné zmysly.

A NA ČO SA MÔŽETE TEŠIŤ?

Pracovníci Bohemky pre vás pripravili sme si pre vás takmer dvojhodinový program, počas ktorého poodhalíte tajomstvo výroby najznámejších českých sektov.

Dozviete sa napríklad, aký je rozdiel medzi klasickou a charmatovou metódou výroby, uvidíte, akým spôsobom sa striasajú kvasinky alebo ako sa sekty odkaľujú. Dostanete sa priamo do stredu diania a budete môcť na vlastné oči sledovať, ako „Bohemka“ vzniká.

Keďže vás necháme nahliadnuť pod pokrievku samotného procesu výroby, je nutné sa vopred objednať tu: https://bit.ly/3oXO3xp

My v redakcii sme túto možnosť samozrejme využili a určite si návštevu tohoto jedinečného zariadenia nenechajte ujsť.

Na zdravia priatelia !

Virtuálnu prehliadku môžete zažiť aj tu:

 

 

Text zdroj: https://www.bohemiasekt.cz/
Foto: https://www.bohemiasekt.cz/, depositphoto

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej