ONLINE MAGAZIN

Maldivy… slnečná stránka života

Maldives Marketing & PR Corporation v spolupráci s Aviareps Česká a Slovenská republika organizovali 8. decembra 2021 tlačovú konferenciu, ktorej dve hlavné témy boli 50. výročie turizmu na Maldivách a Maldivy ako bezpečná a ľahko dostupná destinácia.

Občania Slovenskej republiky – zaočkovaní aj nezaočkovaní – môžu vstúpiť na Maldivy bez karantény, na vstup do tohto ostrovného raja je potrebný len negatívny výsledok PCR testu vykonaného 96 alebo menej hodín pred odletom, ako aj vyplnený formulár IMUGA pri vstupe a výstupe: https://imuga.immigration.gov.mv/ethd/create. Slovenskí občania dostanú zadarmo 30-dňové vízum pri príchode, ku ktorému je potrebné doložiť rezerváciu v ubytovaní registrovanom na maldivskom Ministerstve cestovného ruchu, a dostatok prostriedkov na pokrytie nákladov pobytu.

Celoštátne dosahuje zaočkovanosť na Maldivách až 80 %, a u zamestnancov v cestovnom ruchu v niektorých letoviskách až 100 %. Vďaka očkovaniu a konceptu jeden ostrov – jedno letovisko sú Maldivy bezpečnou a atraktívnou destináciou aj v týchto ťažkých pandemických časoch.

V roku 2020 pricestovalo na Maldivy zo Slovenska 4 498 cestujúcich, v porovnaním s predpandemickým 2019, kedy priletelo až 6 910 slovenských občanov. Do konca septembra 2021 pricestovalo na Maldivy 5 252 cestujúcich zo Slovenska, a ukazuje sa, že by do konca tohto roka počet slovenských turistov mohol dosiahnuť úroveň spred pandémie.

Budúci rok, teda v roku 2022, oslávia Maldivy 50. výročie vzniku cestovného ruchu. Spočiatku by nikomu nenapadlo, že maličké súostrovie roztrúsené v Indickom oceáne môže zažiť takú zázračnú premenu, a že sa nateraz stane snom miliónov turistov po celom svete.

Na začiatku dejín maldivského turizmu bol ostrov Kurumba, na ktorom bola v roku 1972 turistom otvorená prvá rekreačná oblasť. Toto všetko malo na svedomí niekoľko podnikavých mladých ľudí, ktorí sa rozhodli splniť si svoje sny s minimálnymi prostriedkami, spoliehajúc sa na slabú infraštruktúru.

Tím UNDP (United Nations Development Programme) vtedy dospel k záveru, že na Maldivách nie je šanca na úspech v cestovnom ruchu, kvôli nedostatku zariadení a infraštruktúry. Napriek tomu sa to podarilo, a Maldivy sú dnes jednou z najluxusnejších turistických destinácií na svete s bezkonkurenčným prostredím a magickým ubytovaním. Rovnako ako predtým, aj dnes je atraktívnym a krásnym miestom najmä vďaka svojej prírode: krištáľovo čisté, tyrkysové more, šuštiace palmové listy a ohromujúce západy slnka – scéna ako z obrazu.

V 70. rokoch 20. storočia boli Maldivy odľahlým, prevažne neobývaným súostrovím. Ostrovy obývali rybári, no na Maldivy ako destináciu neexistovali žiadne pravidelné lety. Existovala len malá pristávacia dráha ostrova Hulhule, ktorú možno len ťažko považovať za komerčné letisko, preto Maldivy vôbec neboli na mape cestovateľov.

Cestovný ruch sa vyvíjal exponenciálne. V rokoch 2018 až 2021 sa otvorilo takmer 50 nových rezortov. A toto tempo rastu je teraz na Maldivách celkom typické. Cestovný ruch by sa na Maldivách určite takto nevyvíjal, nebyť vášne a odhodlania správnych ľudí na správnom mieste a čase, a to Mohameda Umara Manikuoa a Ahmeda Naseema.

Impulz dal taliansky konzultant v cestovnom ruchu, George Corbin, ktorý sa stretol s Ahmedom Naseemom, zamestnancom veľvyslanectva na Maldivách. Corbin hľadal nové „útočisko“ pre svojich klientov, a Naseem ho v roku 1971 priviezol na nedotknuté ostrovy Maldív. O rok neskôr sa vrátili s novinármi a fotografmi, aby ukázali svetu potenciál miesta.

Kurumba mala vtedy 30 izieb a od prvého roku bola plne obsadená. Úspech Kurumby pritiahol zahraničné investície, a ekonomika krajiny sa výrazne zlepšila a napomohla vytvoreniu infraštruktúry cestovného ruchu. Populácia Maldív vzrástla zo 156 000 v 80. rokoch na 300 000 do roku 2012. Zvýšili sa aj príjmy, priemerná dĺžka života a miera gramotnosti obyvateľov.

Za posledných päť desaťročí prišlo veľké množstvo turistov a tam, kde bol kedysi nedotknutý útes, sú dnes vily nad vodou, podmorské reštaurácie, viac potápačov a plavcov, než na aký bol ekosystém Maldív pripravený. Našťastie tí, ktorí otvárajú nové hotely, si uvedomujú, že ľudia prišli na Maldivy predovšetkým preto, aby spoznali prírodné krásy ostrovov. V dôsledku toho hotely tvrdo pracujú na zachovaní a ochrane maldivského ekosystému.

Na mnohých ostrovných rezortoch nájdete zariadenia prevádzkované výlučne solárnou energiou, a v kuchyni sa zaviedla bezodpadová politika a morský program recyklácie plastov, aby sa znížilo znečistenie oceánov. Rezorty, ktoré sa otvorili na jar 2021, ukazujú, že nehnuteľnosti, ktoré sa v súčasnosti otvárajú na Maldivách, nasledujú trend udržateľnosti – pracujú na tom, aby do roku 2030 využívali vo svojich objektoch aspoň 50 % solárnej energie.

Iné strediská pestujú koraly v podvodných koralových škôlkach, a následne ich presádzajú do oceánov na miesta prístupné hotelovým hosťom. Ich cieľom je nielen obnoviť poškodené časti blízkeho útesu, ale do tejto iniciatívy obnovy zapojiť aj hostí.

Na Maldivách sa starajú aj o zranené korytnačky, a po vyliečení ich vypustia späť do prírody. Rehabilitačná klinika pre korytnačky spolupracuje s európskymi zoologickými záhradami a výskumníkmi.

Aj keď sú Maldivy na vzostupe, zameriavajú sa na zachovanie svojej prírodnej krásy, do ktorej sa v 70. rokoch minulého storočia zamilovali prví návštevníci.

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej