ONLINE MAGAZIN

Alergia na vodu, jedlo aj sex. Neuveriteľné, všetko vás môže zabiť

Predstavte si, že by ste si nemohli ísť zašportovať alebo sprchovať, niečo, čo je nám prirodzené. To niektorí skutočne nemôžu.
Niektorí sú alergickí aj na to, vďaka čomu existuje život na Zemi…
Voda je bezpochyby životodarná tekutina, bez ktorej by sme veľmi dlho neprežili, lenže medzi nami žije pár ľudí, ktorých koža po styku s vodou spôsobuje vyrážku, ktorá naozaj bolí.
Ide o vzácny druh alergie, ktorý sa zatiaľ nedá liečiť.

Naopak mladý Austrálčan Kaleb Bussenschutt, o ktorom médiá informovali už pred 9 rokmi, môže piť iba vodu a jednu konkrétnu limonádu.
Na všetky jedlo a nápoje je alergický natoľko, že končí v nemocnici kvôli zvracaniu a žalúdočným vredom. Preto musel byť skoro celý deň napojený na trubicu s umelou výživou.
Oproti jeho prípadu je alergia na lepok alebo na laktózu úplná brnkačka.

Mnohí športovci a fitness nadšenci nedokážu pochopiť, prečo sa iní vyhýbajú cvičeniu. Môže to byť z vlastnej pohodlnosti, kvôli chaotickému životnému štýlu („nestíham, nezvládnem to, nestačím“), ale aj kvôli alergii.
Áno, existuje alergia na cvičenie. Ľudia majú problémy s vyrážkami na koži a tiež problémy so zažívaním alebo s dýchaním. Nedá sa liečiť, ale prevenciou je striktné vyhýbanie sa športu. Takých ľudí bolo napočítaných zhruba okolo tisícky od roku 1970.

Testovanie na alergény

Keď už sme pri pohybe, sú dámy, ktoré sú alergické na sex, respektíve na mužské spermie. Dá sa tomu vyhnúť používaním prezervatívu. Dámy môžu mať vyrážky, potiť sa, môžu im opuchnúť intímne partie, poprípade sa im zle dýcha. Alergia na spermie sa môže po čase zlepšiť alebo úplne vytratiť, pokiaľ sa ejakulátu telo pravidelne vystaví a „navykne si“.
Poprípade sa preorientovať na erotické poviedky v knižnom vydaní a na sex úplne zabudnúť

Sú ľudia, ktorí ťažko znášajú zimu, chlad a studenú vodu. Ich koža sčervenie, objaví sa vyrážka a problémy s dýchaním. Hrozí tiež strata vedomia alebo smrť.

Vyrážku, bolesti hlavy, nevoľnosť, ale aj pľuzgiere alebo podkožné krvácanie spôsobuje alergie na slnečné svetlo. Stačí iba pár minút pobytu vonku. Pritom pre život na Zemi je Slnko absolútne nevyhnutné.

Pre prežitie na svete sú pre väčšinu ľudí nevyhnutné aj peniaze. Áno, aj na nich existuje alergia, konkrétne na kovové mince, ktoré obsahujú nikel.
Tejto alergii sa hovorí kontaktná dermatitída, ktorá má viac druhov. Prejavuje sa tak, že keď je človek citlivý na nikel alebo iný kov, trpí vyrážkou. Možno poznáte ľudí, ktorí sú alergickí na zlato alebo striebro, tak o tom je reč… A nemusia to byť iba kovy. Tiež sú ľudia, ktorí nemôžu nosiť kožené topánky priamo na koži, pretože im vadí chemikálie používané pri spracovaní kože.
Pomôžu buď ponožky alebo iný materiál topánok.

Ktorá alergia vás môže stáť život?
Úprimne? Takmer všetky, pokiaľ dôjde k takzvanému anafylaktickému šoku, kedy dôjde k neprimerane silnej imunitnej reakcii na alergén. V tele sa začne tvoriť protilátka, ktorá pritiahne „vhodné bunky“ a zapríčiní uvoľnenie heparínu a histamínu z nich. Lenže tieto bunky sú veľmi aktívne a heparín s histamínom uvoľňujú v príliš veľkom množstve. Roztiahnu sa vám cievy a zvýši sa prietok krvi, potom vznikne opuch a následne zápal.

Pri anafylaktickom šoku sa okrem iného stiahnu dýchacie cesty, čo býva príčinou smrti. Ide o neprimeranú obranu imunitného systému, by sme nebezpečnú látku nemohli už vdychovať a hnačkou ju vylúčili z tela. Je nutné akútne poskytnúť prvú pomoc. Udržať priechodnosť dýchacích ciest aj za cenu vykonania rezu u hrtanových chrupaviek. Keď začne zlyhávať srdce, vykonať srdcovú masáž.

 

Zdroj: https://nasregion.cz/

Viac informácií: https://bit.ly/3dsmqWR

Foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej