ONLINE MAGAZIN

Za čo môžete dostať v Európe tučnú pokutu nielen za volantom?

Dokonca aj v rámci Európskej únie platí, že iný kraj, iný mrav.
Tak napríklad prekročenie rýchlosti o dvadsať kilometrov možno neberiete ako taký vážny priestupok, ale v Nórsku sa vám naozaj neoplatí.
A ak máte sklony k táboreniu, tak sa pozrite sa, kam môžete vyiezť aký nôž. Vyhnete sa tak niektorým nepríjemným prekvapeniam.

Pokiaľ na cestách si radi šoférujete sami, musíte počítať aj s tým, že nie všetky krajiny nazerajú na dopravné priestupky rovnakou optikou. Ak máte radi historické slávnosti (a treba sa na nich radi ukážete aj v historickom kostýme), je dobré vedieť, kde, kedy a za akých okolností sa pri nich môžete blysnúť replikou alebo napríklad aj originálom historickej zbrane a kedy a kde naopak radšej nie . A ak sa pri cestách radi spoliehate vo všetkom na seba, dávajte si pozor na to, že niektoré predmety bežnej potreby, s ktorými v takom prípade počítate (napríklad vreckový nôž alebo sekerka) nie sú všade tak vítaným pomocníkom, ako u vás na chalupe. Na čo si teda pri cestách dávať pozor?

V Nórsku radšej pribrzdite
Prehľad postihov, ktoré vás čakajú v rôznych krajinách Európy v prípade prekročenia najvyššej povolenej rýchlosti o dvadsať kilometrov, zverejnil pred nedávnom server Autoforum.
V prípade Nemecka, Grécka, Luxemburska a Rakúska sa pokuty pohybujú v ráde nízkych desiatok euro. V Grécku zaplatíte do 50 eur  bez ohľadu na to, kde vás zmerajú. V Rakúsku vás táto hranica pokuty čaká pri prekročení rýchlostného limitu o dvadsať kilometrov v meste alebo na okreskách, na diaľnici a ostatných miestach väčšinou zaplatíte menej. S trestmi do 50 eur za rovnaký prehrešok môžete počítať aj v krajinách, ako je Bulharsko, Estónsko, Chorvátsko, Poľsko, Rumunsko alebo Turecko.

Vyššia pokuta vás čaká v Británii, kde zaplatíte zhruba 100 eur, a to bez ohľadu na to, na ktorom mieste sa práve vyskytujete. V Írsku platia podobné pravidlá, ale stojí vás to trochu menej.
V Holandsku sú naopak sankcie ešte vyššie, od sto do stopäťdesiatich eur, a sú opäť odstupňované podľa toho, či ste rýchlosť prekročili v meste, mimo mesta alebo na diaľnici. V Belgicku a Taliansku zaplatíte 150 eur, nech šliapnete na plyn kdekoľvek, vo Francúzsku okolo 140 eur, vo Fínsku 130 eur. O niečo menej ako vo Fínsku, zaplatíte v Španielsku.

Nepríjemná správa o pokute zo Španielska

Kde sa ponáhľať naozaj neoplatí, je Dánsko, pretože tam vás dvadsať kilometrov navyše na tachometri pripraví v meste až o 400 eur, na diaľnici o 325 eur a na okreskách o 200 eur. V Portugalsku vás ten istý priestupok príde v meste na 300 eur  a mimo mesta na 200 eur. Zrejme najvyššie pokuty ale rozdáva Nórsko, v meste až 500 eur, na diaľniciach a okreskách 450 eur. A ak v tejto krajine prekročíte v meste rýchlosť o 46 kilometrov a mimo mesta o 55 kilometrov, môže sa stať, že z toho nebude len pokuta, ale aj väzenie.

Ako to má únia so zbraňami?
Sociálne siete sú plné príbehov o tom, čo všetko sa vám môže stať v tom či onom štáte Európskej únie, ak do neho vycestujete so zbraňou. Aké pravidlá tu teda platia?

V prípade, že ste majiteľom strelných zbraní a nechcete sa od nich odlúčiť, bude najlepšie zriadiť si európsky zbrojný pas. Ten vám pri cestách do iných členských štátov EÚ umožní viezť so sebou zbraň kategórie A, B, C alebo D v ňom zapísanú a strelivo do nej (v množstve zodpovedajúcom účelu použitia), ak vám daný členský štát EÚ, do ktorého cestujete, udelil povolenie k ceste s touto zbraňou, alebo také predchádzajúce povolenie nevyžaduje.
Určitá výnimka platí len pre loveckých a športových strelcov cestujúcich s loveckou a športovou zbraňou, ktorí predchádzajúce povolenie mať nemusia, mali by však byť schopní doložiť účel cesty. Ideálne prostredníctvom pozvania nejakej miestnej športovej alebo loveckej organizácie.
Každý štát Európskej únie si však môže určiť, že prevoz niektorých typov zbraní je v ňom zakázaný, alebo to, že aj prevoz zbrane na lovecké a športové účely podlieha povoleniu. Preto je lepšie informovať sa vopred na zastupiteľskom úrade danej krajiny, čo práve platí (tieto predpisy sa môžu meniť).

O európsky zbrojný pas môže požiadať každá fyzická osoba, ktorá má pobyt na území Slovenska a je oprávneným držiteľom zbrane ktorejkoľvek kategórie. Nemusí byť nutne jej vlastníkom – do európskeho zbrojného preukazu možno zapísať aj zbraň požičanú (slovom zákona prenechanú), ak sú splnené príslušné zákonné podmienky. Zvlášť u zbraní kategórie D (nepodliehajúcich registrácii – patria sem napríklad voľnopredajné vzduchovky, predovky, aj rad replík historických zbraní) stačí vek nad 18 rokov a spôsobilosť na právne úkony. Ak sa teda chystáte do zahraničia s požičanou replikou historickej palnej zbrane, vybavte si európsky zbrojný preukaz, v ktorom ju budete mať zapísanú, a neuškodí mať pre istotu so sebou písomnú zmluvu o výpožičke.

Nože sú horúca vec
Zvlášť v poslednej dobe sa stali diskutovanou témou nože.

Napríklad v Nemecku sú zakázanými zbraňami vyhadzovacie nože typu „motýlik“, tlačné dýky známe tiež ako pästné (dýka s krátkou čepeľou a rukoväťou v tvare písmena „T“, takže pri jej zovretí vyčnieva čepeľ pred zovretou päsťou, obvykle medzi prostredníkom a prstenníkom) a vrhacia hviezdica (a okrem nich aj nunčaky, pružinové obušky a boxery či predmety s podobne tvarovanou rukoväťou ako boxer).

V Rakúsku je situácia podobná. Podľa zákona o zbraniach sa u chladných zbraní rozlišujú nože, ktoré sú „pracovným nástrojom“ (zatváracie nože, lovecké a kuchynské nože), a nože, ktoré sa považujú za zbraň (bodáky, dýky, vystreľovacie a vyhadzovacie nože). Nože považované za zbraň smie držať a nosiť iba osoba staršia ako 18 rokov, ktorá nemá držanie zbraní zakázané. „Pracovné nástroje“ smie držať a nosiť ktokoľvek.

Úplne inak na tom ale budete, ak sa vydáte do Británie. Ak vás britská polícia pristihne na verejnosti s akýmkoľvek predmetom, ktorý by podľa jej názoru mohol slúžiť na útok na človeka ( tým samozrejme nemyslíme robotický vysávač, ale môže to byť vreckový nôž, ale napríklad aj skrutkovač, reťaz od kolesa alebo noha od stoličky), je vašou povinnosťou preukázať legitímnosť toho, že tento predmet máte pri sebe a že sa ho nechystáte použiť „útočne“. A pokiaľ vaše vysvetlenie policajta neuspokojí, hrozí vám pokuta do päť tisíc libier alebo štyri roky väzenia, prípadne oboje. Plus vyhostenie.
„Zhrnuté a podčiarknuté: Do Anglicka si so sebou vezmite maximálne malý vreckový zatvárací nôž s čepeľou do troch palcov (7,62 cm), pretože jeho nosenie je všeobecne považované za oprávnené pre každodenné činnosti – ale aj to s najväčšou opatrnosťou.

V Belgicku aj v Holandsku sú všeobecne zakázané vyhadzovacie a vystreľovacie nože, vrhacie nože a hviezdice. V Holandsku je navyše výslovne zakázaná stiletta (dýka s dlhou štíhlou čepeľou, slúžiaca ako bodná zbraň) a zatváracie nože s celkovou dĺžkou cez 28 cm alebo s ostrím brúseným po oboch stranách.

So zvieratami za hranice všedných dní
A ako sa to má s vašimi domácimi miláčikmi, ak sa nechcete od nich v zahraničí odlúčiť?

Ako štátni príslušníci členskej krajiny EÚ môžete cestovať po únii so svojim psom, mačkou alebo fretkou pod podmienkou, že im necháte vystaviť európsky cestovný pas pre zvieratá. Pás musí obsahovať údaje o platnom očkovaní proti besnote a vystaviť si ho môžete nechať u zverolekára. Ak máte so sebou mláďa mladšie ako tri mesiace, ktoré ešte nemohlo byť očkované, záleží na individuálnych podmienkach v danej krajine, ktoré je dobré overiť si vopred na jej zastupiteľskom úrade.

To isté platí pre prípad, že si chcete vziať za hranice iné domáce zviera ako psa, mačku alebo fretku, pre ktoré jediné sa vydáva európsky cestovný pas pre zvieratá. Ak chcete ísť teda s andulkou, opäť sa vopred zoznámte s pravidlami v jednotlivých krajinách. s pravidlami, ktoré jednotlivé krajiny v takýchto prípadoch uplatňujú.

Ak budete cestovať do Fínska, Írska, na Maltu alebo do Spojeného kráľovstva, musíte si psa, mačku alebo fretku nechať ošetriť proti echinokokom, pričom príslušnú látku by mal zvieraťu podať zverolekár najskôr 120 hodín a najneskôr 24 hodín pred plánovaným príchodom. Od zverolekára by ste tiež mali dostať do cestovného pasu zvieraťa potvrdenie o ošetrení.

Z identifikačných dôvodov musia mať zvieratá zavedený elektronický mikročip alebo identifikačné tetovanie, aplikované pred 3. júlom 2011, a to s rovnakým identifikačným číslom, aké je uvedené v ich cestovnom pase. Pri prepuknutí zvieracej nákazy môže byť preprava živých zvierat na konkrétnych územiach rôzne obmedzená.

 

Zdroj: https://www.dotyk.cz/

Viacej informácii nájdete tu: https://bit.ly/2ZQb4Je

Fotografie: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej