ONLINE MAGAZIN

Varením proti obezite: V kanadských školách sa deti učia jesť zdravo

V Kanade sa rozhodli skoncovať s detskou obezitou. Do výučby na niektorých základných školách zaradili kurzy zdravého varenia, ktoré vedú miestne kulinárske hviezdy. Hodiny medzi žiačikmi oslavujú nečakaný úspech
Obezita dospelých a dokonca aj detí, sa za posledné desaťročie zaradila do čela zoznamu zdravotných rizík. Aj keď sa o nadváhe a súvisiacich problémoch v rodinách často nehovorí, obéznych jedincov stále pribúda.
U detí sú pritom v mnohých prípadoch na vine zlé stravovacie návyky, ktoré získavajú práve doma.

Vareška ako zbraň

V Kanade by sme momentálne našli viac ako 500 tisíc obéznych detí, teda dvakrát viac ako pred tridsiatimi rokmi! Odborníci sa navyše obávajú, že sa situácia bude ďalej zhoršovať, a tak sa Kanaďania rozhodli zakročiť.

Jednou z ich zbraní sa  stal program Malí šéfkuchári, v rámci ktorého navštevuje uznávaný „majster varešky“ Brendan Robson základné školy a učí deti zdravo variť. Ukazuje im tak, že existujú aj chutnejšie  a zdravšie alternatívy k hamburgerom či hranolčekom, či používanie pristrojou na upravu jedla, ako je konvektomat. Neobvyklá výučba sa vraj teší veľkej obľube. „Keď vidím, ako to niektoré z nich v triede bavia, som si istý, že si niečo odnesú aj domov. Keď sa ich rodičia opýtajú, čo bolo v škole, nepovedia len ‚nič moc‘, ale budú rozprávať, ako si pripravili šalát zo zeleniny, ktorú si navyše sami vypestovali,“ opisuje Robson.

Ako vyzerá paradajka?

Celá výučba začína siatím semienok – učitelia sa totiž stále častejšie stretávajú s tým, že deti netušia, ako ktorá zelenina vyzerá a chutí. Brendan preto vždy najprv vedie „zoznamovací“ kurz, v rámci ktorého vidí väčšina školákov prvýkrát v živote rast reďkovku či šalát. Potom už si však deti nasadia šéfkuchárske čiapky a na rad prichádza samotné varenie. Pod vedením majstra Robsona tak žiačikovia čoskoro zvládnu napríklad polievku z vlastnoručne vypestovaného hrachu alebo výborný zeleninový šalát. A na záver netradičného vyučovania si malí kuchári pochutnajú na všetkých chodoch, ktoré spolu pripravili.

Spoločne s Brendanom sa do programu zapojila ďalšia stovka uznávaných kanadských šéfkuchárov, ktorí len v minulom roku navštívili vyše tridsať základných škôl. Deťom tak ukázali, že sa nemusia báť zeleniny ani neznámych chutí. Nezostáva než dúfať, že malých šéfkuchárov bude len pribúdať.

 

Zdroj: https://www.stoplusjednicka.cz/

Viacej informácií nájdete tu: https://bit.ly/3bDXCdp

Foto zdroj: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Novinky outdoor Príroda Radíme Vám Šport

Zima plná zážitkov na južnej strane Álp

Zimné športy, výhľady na úchvatnú alpskú scenériu, miestna pohostinnosť a výborná korutánska kuchyňa. To všetko patrí k zimným radovánkam v Korutánsku © Franz Gerdl_Kärnten Werbung 1. Lyžovanie Nezáleží na tom, či ste začiatočníci alebo skúsení lyžiari – ten, kto si chce v Korutánsku zalyžovať, si príde na svoje. 30 lyžiarskych stredísk v Korutánsku a východnom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Radíme Vám

Ochutnajte Švajčiarsko

Nahliadnite do malebnej krajiny Švajčiarska a staňte sa znalcami miestnych vyhlásených syrov. Rozoznáte potom všetky tri druhy syra Appenzeller, ochutnáte fondue aj raclette. Môžete sa tiež pokúsiť rozoznať 75 rôznych vôní syrov Gruyère. S plným žalúdkom potom môžete navštíviť romantický hrad Chillon na brehu Ženevského jazera. Lahodný Appenzeller Povedzte syr! Tu uprostred tej krásnej prírody, […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia outdoor Príroda Radíme Vám

Zanzibar – ostrov korenia, rýb a delfínov

Jedným z najnavštevovanejších ostrovov čiernej Afriky je určite Zanzibar. Tento ostrov oplýva krásnymi plážami, kultúrnymi pamiatkami i ďalšími atrakciami, vďaka ktorým sa stal obľúbenou prázdninovou destináciou. „Zanzibar“ je slovo, označujúce tri rôzne objekty. Predovšetkým je to názov ostrova. Zároveň je to aj názov hlavného mesta tohto ostrova. Tiež je to však názov autonómneho územia v […]

Čítať ďalej