ONLINE MAGAZIN

Varením proti obezite: V kanadských školách sa deti učia jesť zdravo

V Kanade sa rozhodli skoncovať s detskou obezitou. Do výučby na niektorých základných školách zaradili kurzy zdravého varenia, ktoré vedú miestne kulinárske hviezdy. Hodiny medzi žiačikmi oslavujú nečakaný úspech
Obezita dospelých a dokonca aj detí, sa za posledné desaťročie zaradila do čela zoznamu zdravotných rizík. Aj keď sa o nadváhe a súvisiacich problémoch v rodinách často nehovorí, obéznych jedincov stále pribúda.
U detí sú pritom v mnohých prípadoch na vine zlé stravovacie návyky, ktoré získavajú práve doma.

Vareška ako zbraň

V Kanade by sme momentálne našli viac ako 500 tisíc obéznych detí, teda dvakrát viac ako pred tridsiatimi rokmi! Odborníci sa navyše obávajú, že sa situácia bude ďalej zhoršovať, a tak sa Kanaďania rozhodli zakročiť.

Jednou z ich zbraní sa  stal program Malí šéfkuchári, v rámci ktorého navštevuje uznávaný „majster varešky“ Brendan Robson základné školy a učí deti zdravo variť. Ukazuje im tak, že existujú aj chutnejšie  a zdravšie alternatívy k hamburgerom či hranolčekom, či používanie pristrojou na upravu jedla, ako je konvektomat. Neobvyklá výučba sa vraj teší veľkej obľube. „Keď vidím, ako to niektoré z nich v triede bavia, som si istý, že si niečo odnesú aj domov. Keď sa ich rodičia opýtajú, čo bolo v škole, nepovedia len ‚nič moc‘, ale budú rozprávať, ako si pripravili šalát zo zeleniny, ktorú si navyše sami vypestovali,“ opisuje Robson.

Ako vyzerá paradajka?

Celá výučba začína siatím semienok – učitelia sa totiž stále častejšie stretávajú s tým, že deti netušia, ako ktorá zelenina vyzerá a chutí. Brendan preto vždy najprv vedie „zoznamovací“ kurz, v rámci ktorého vidí väčšina školákov prvýkrát v živote rast reďkovku či šalát. Potom už si však deti nasadia šéfkuchárske čiapky a na rad prichádza samotné varenie. Pod vedením majstra Robsona tak žiačikovia čoskoro zvládnu napríklad polievku z vlastnoručne vypestovaného hrachu alebo výborný zeleninový šalát. A na záver netradičného vyučovania si malí kuchári pochutnajú na všetkých chodoch, ktoré spolu pripravili.

Spoločne s Brendanom sa do programu zapojila ďalšia stovka uznávaných kanadských šéfkuchárov, ktorí len v minulom roku navštívili vyše tridsať základných škôl. Deťom tak ukázali, že sa nemusia báť zeleniny ani neznámych chutí. Nezostáva než dúfať, že malých šéfkuchárov bude len pribúdať.

 

Zdroj: https://www.stoplusjednicka.cz/

Viacej informácií nájdete tu: https://bit.ly/3bDXCdp

Foto zdroj: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Radíme Vám

Chorvátske vianočné kulinárske kúzlo: Sviatočná hostina pre zmysly

V mnohých krajinách sveta sa už o niekoľko dní pri vianočnom stole zídu rodiny a priatelia. Nebude tomu inak ani v Chorvátsku, kde k sviatočnej nálade prispeje prepychovo ozdobený stôl, a na ňom štedrá hostina. Chorvátsko je krajina, kde sa môžete dobre najesť po celý rok, no na Vianoce môžete zažiť skutočné gastronomické kúzla, ktoré […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Radíme Vám

Zážitok z adventných trhov: Vyberáme tie najkrajšie v Dolnom Rakúsku

Príroda, uličky s pivničkami, zámky, hrady, ale aj námestia v dedinkách či mestách sú súčasťou adventu v Dolnom Rakúsku. Vybrali sme pre vás tie najoriginálnejšie adventné trhy, ktoré ponúkajú jedinečné zážitky, a zároveň prinášame niekoľko skvelých tipov na ďalšie miesta, ktoré stojí za to navštíviť počas čarovného adventného obdobia.   Advent v Puchbergu sa predstaví v […]

Čítať ďalej