ONLINE MAGAZIN

Varením proti obezite: V kanadských školách sa deti učia jesť zdravo

V Kanade sa rozhodli skoncovať s detskou obezitou. Do výučby na niektorých základných školách zaradili kurzy zdravého varenia, ktoré vedú miestne kulinárske hviezdy. Hodiny medzi žiačikmi oslavujú nečakaný úspech
Obezita dospelých a dokonca aj detí, sa za posledné desaťročie zaradila do čela zoznamu zdravotných rizík. Aj keď sa o nadváhe a súvisiacich problémoch v rodinách často nehovorí, obéznych jedincov stále pribúda.
U detí sú pritom v mnohých prípadoch na vine zlé stravovacie návyky, ktoré získavajú práve doma.

Vareška ako zbraň

V Kanade by sme momentálne našli viac ako 500 tisíc obéznych detí, teda dvakrát viac ako pred tridsiatimi rokmi! Odborníci sa navyše obávajú, že sa situácia bude ďalej zhoršovať, a tak sa Kanaďania rozhodli zakročiť.

Jednou z ich zbraní sa  stal program Malí šéfkuchári, v rámci ktorého navštevuje uznávaný „majster varešky“ Brendan Robson základné školy a učí deti zdravo variť. Ukazuje im tak, že existujú aj chutnejšie  a zdravšie alternatívy k hamburgerom či hranolčekom, či používanie pristrojou na upravu jedla, ako je konvektomat. Neobvyklá výučba sa vraj teší veľkej obľube. „Keď vidím, ako to niektoré z nich v triede bavia, som si istý, že si niečo odnesú aj domov. Keď sa ich rodičia opýtajú, čo bolo v škole, nepovedia len ‚nič moc‘, ale budú rozprávať, ako si pripravili šalát zo zeleniny, ktorú si navyše sami vypestovali,“ opisuje Robson.

Ako vyzerá paradajka?

Celá výučba začína siatím semienok – učitelia sa totiž stále častejšie stretávajú s tým, že deti netušia, ako ktorá zelenina vyzerá a chutí. Brendan preto vždy najprv vedie „zoznamovací“ kurz, v rámci ktorého vidí väčšina školákov prvýkrát v živote rast reďkovku či šalát. Potom už si však deti nasadia šéfkuchárske čiapky a na rad prichádza samotné varenie. Pod vedením majstra Robsona tak žiačikovia čoskoro zvládnu napríklad polievku z vlastnoručne vypestovaného hrachu alebo výborný zeleninový šalát. A na záver netradičného vyučovania si malí kuchári pochutnajú na všetkých chodoch, ktoré spolu pripravili.

Spoločne s Brendanom sa do programu zapojila ďalšia stovka uznávaných kanadských šéfkuchárov, ktorí len v minulom roku navštívili vyše tridsať základných škôl. Deťom tak ukázali, že sa nemusia báť zeleniny ani neznámych chutí. Nezostáva než dúfať, že malých šéfkuchárov bude len pribúdať.

 

Zdroj: https://www.stoplusjednicka.cz/

Viacej informácií nájdete tu: https://bit.ly/3bDXCdp

Foto zdroj: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia outdoor Radíme Vám Tlačová správa

Lahôdky pre každého

Zeleninová záhrada a vinice na Moravskom poli, neďaleko Bratislavy, to je turistický region Carnuntum-Marchfeld. Leží medzi Viedňou a Bratislavou. Dvanásť partnerov, profesionálov, v pestovaní zeleniny, vína sa združili do skupiny, v ktorej ponúkajú kvalitné regionálne produkty a umožnia aj návševníkom nazrieť do  ich „kuchyne“ a zoznámiť sa s ich výrobkami. Dvanásti partneri na Moravskom poli: […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia outdoor Príroda Radíme Vám

Región ERZBERG LEOBEN ponúka neobmedzené možnosti

Dobrodružný a športový región ERZBERG LEOBEN ponúka neobmedzené možnosti, ako si vychutnať zimu vo všetkých jej podobách. Lyžovanie, snowboardovanie, bežkovanie, freeriding, prechádzky na snežniciach v nádhernej prírode a následný relax v parnom kúpeli alebo pri vychladenom pohári piva značky Gösser – región ERZBERG LEOBEN je ideálnou destináciou pre všetkých, ktorí hľadajú akčné a športové výzvy. […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia outdoor

Objavujte krásy Dolného Rakúska na jeseň

Lány dozrievajúceho viniča, sladučké strapce hrozna, vôňa babieho leta, marhúľ, vína… Také je Dolné Rakúsko na jeseň. Požičajte si bicykel a vybehnite obdivovať prírodu, užite si prechádzky pri Dunaji či v lužných lesoch, dobré jedlo v „Heuriger“ alebo zájdite na prehliadku viníc a vínnych pivníc. A určite nevynechajte ani vinobranie a jesenné festivaly. Región hrozna a vína Dolné […]

Čítať ďalej