ONLINE MAGAZIN

Hanácké múzeum v prírode

Hanácké múzeum v prírode v Příkazoch, známe tiež ako Hanácky skanzen, je unikátnym dokladom hlineného staviteľstva na Hané. Pozoruhodná je miera dochovania areálu ako celku, vrátane záhrad s ovocnými stromami a tromi unikátnymi špaletovými stodolami a jednou  replikou. Celý pozemok je obohnaný hlinenými múrikmi z 1. polovice 19. storočia.

Dôležitým doplnením bežných komentovaných prehliadok sú napr. Dni hlineného staviteľstva, interaktívne ukážky tradičnej úrody a mlátenia, kedy si sami návštevníci môžu vyskúšať tieto skôr bežné práce vidiečanov. V lete, o Vianociach a Veľkej noci, sa tu konajú tematické akcie a remeselné jarmoky. Bývalé sýpky nad obytnou časťou sú upravené ako príjemná galéria, kde sa konajú výstavy, vhodne doplňujúce zvláštnu atmosféru tohto priestoru. V prípade akcií je v prevádzke občerstvenie, umiestnené v priestoroch bývalej letnej kuchyne, s posedením vo dvore usadlosti.

Čo v múzeu nájdete?
Súčasťou prehliadkového okruhu je obytná a hospodárska časť Kameníčkovho gruntu z roku 1876 a priľahlé záhrady so špaletovými stodolami. Návštevník sa v rámci komentovanéj prehliadky zoznámi nielen s históriou obce Príkazy a Kameníčkového gruntu, ale predovšetkým s každodenným – často veľmi ťažkým a namáhavým – životom na hanáckom statku v 19. a prvej polovici 20. storočia.

Zbierka hanáckého múzea v prírode
Hanácké múzeum v prírode zhromažďuje, uchováva, odborne spracováva a prezentuje zbierku hmotných dokladov k dejinám tradičnej ľudovej kultúry, domácnosti, ľudového odevu, remesiel a poľnohospodárstva.
Časovo zbierka spadá do obdobia od konca 18. storočia do polovice 20. storočia. Zbernou a výskumnú oblasťou je severná časť etnografickej oblasti Hané, vrátane jeho blízkeho okolia (Litovelsko, Olomoucko, Přerovsko, Prostějovsko, Konicko, Mohelnicko, Uničovsko a Šternbersko). Hlavnou oblasťou múzejného zberu je Litovelsko a Olomoucko.

 

Múzejná zbierka sa začala tvoriť od konca osemdesiatych rokov minulého storočia v súvislosti s plánovaným vznikom múzea, ktoré bolo nakoniec slávnostne otvorené v apríli 1990.
Viacmenej nesystematický zber hmotných dokladov k dejinám ľudovej kultúry na Hané – v drvivej časti formou darov od občanov obce Príkazy a blízkeho okolia – trval ďalšie tri desaťročia. V súčasnej dobe obsahuje zbierka múzea niekoľko tisíc artefaktov.

Kontakty (rezervace prohlídek)
+420 585 967 310
hanackemuzeum@nmvp.cz
Hanácké muzeum v přírodě
Příkazy  54
783 33 Příkazy
 
Foto: Viktor Cicko, može sa kopirovať a zdielať s podmienkouuvedenia autora: Viktor Cicko
Video: Slovaklines Magazin / može sa kopisovať aj zdielať s podmienkou uvedenia zdroja: www.slovaklinesmagazin.sk

 

Program Hanáckého muzea v přírodě 2021

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej