ONLINE MAGAZIN

Dnes sa začína Be2Can 2021

Ôsmy ročník prehliadky festivalového filmu z Berlína, Benátok a Cannes bude prebiehať oddnes do nedele 24. októbra v 26 kinosálach v 19 mestách po celom Slovensku. Slávnostné zahájenie prehliadky pozostávajúce z dvoch exkluzívnych premiér filmov Titán a Miluj svojho robota sa odohrá už dnes v sále činohry Slovenského národného divadla. Tá sa na jeden deň tak stane najväčšou kinosálou na Slovensku. Okrem 12 výnimočných filmov ponúkne podujatie aj bohatý sprievodný program.

Be2Can má 8 rokov. Jeho smer sa nezmenil, ale šírka záberu a pozitívne ambície áno. Dôkazom je 12 filmov v hlavnom programe, ktoré najlepšie definujú zmysel prehliadky, kde máte v instantnej týždennej forme nasať súčasné trendy svetovej festivalovej kinematografie,“ tvrdí riaditeľ mediálnej spoločnosti Film Europe Ivan Hronec.

Z festivalu v Cannes prináša Be2Can 2021 najšokujúcejší film Titán, ktorý získal hlavnú cenu Zlatú palmu. Medzičasom sa tento neobyčajný film o láske dokonca stal francúzskym kandidátom na Oscara. Podujatie ďalej ponúkne biografický film Nitram, ktorý zobrazuje udalosti, ktoré predchádzali masakru Tanzánii. Za stvárnenie postavy masového vraha získal mladý herec Caleb Landry Jones cenu za najlepší mužský herecký výkon. Fanúšikov historických filmov poteší snímka maďarskej režisérky Ildidkó Enyedi Ľúbil som svoju ženu. V nádhernej kostýmovej romanci exceluje francúzska harečka a bond girl Léa Seydoux. Z Cannes prichádza aj chrípková feéria U Petrovovcov zúri chrípka ruskou vládou prenasledovaného režiséra Kyrila Serebrennikova. Be2Can ponúkne okrem režisérskych velikánov aj úplných nováčikov. Napríklad snímku Začiatok,  majstrovskú a témou kritickú sondu z gruzínskej súčasnosti od režisérky Dei Kulumbegašvili. Ale aj víťazný film zo sekcie Un Certain Regard Uvoľniť päste od vychádzajúcej hviezdy ruského filmu Kiry Kovalenko. Jej snímka rozpráva nielen o strastiplnom živote na severe Osetska, ale aj o skľučujúcej láske rodiča.

Z Berlinale sa diváci môžu tešiť na sofistikovanú romantickú komédiu Miluj svojho robota o dokonalom robotickom partnerovi. Herečka Maren Eggert, ktorá vo filme stvárnila vedkyňu Almu, získala na festivale cenu za najlepší herecký výkon, ktorá bola prvýkrát udeľovaná „unisex“. Snímka je zároveň nemeckým kandidátom na Oscara. Fanúšikovia vojnových filmov sa môžu tešiť na film Prirodzené svetlo, ktorý zobrazuje maďarskú vojenskú jednotku bojujúcu na strane nacistov v Sovietskom zväze. Naturalistická dráma získala cenu za najlepšiu réžiu pre Dénesa Nagya. Na Be2Can zavíta s filmom aj debutant Daniel Brühl, známy z filmu Goodybe Lenin, ktorý si zahrá samého seba vo filme Sused pranierujúcom hercov a súčasnú berlínsku smotánku.

Z filmového festivalu v Benátkach prichádza Małgorzata Szumowska a jej magická snímka Snežiť už nikdy nebude o tajomnom masérovi obšťastňujúcom varšavskú buržoáziu v súčasnom Poľsku. Prehliadka ponúkne aj čiernobielu snímku Drahí súdruhovia! zachytávajúcu krvavo potlačený protest od legendárneho ruského režiséra Andreja Končalovského. A ponuku ôsmeho ročníka uzatvára režisérka Gia Coppola, vnučka slávneho režiséra, ktorá si na paškál vo svojom filme Mainstream berie sociálne médiá a influencerov.

Be2Can považuje za dôležité organizovať aj sprievodný program. Pripravovať okrúhle stoly,  diskutovať s odborníkmi a širokou verejnosťou celospoločenské problémy, poukazovať na to, že film je dôležitým nositeľom myšlienok, ktoré treba v dnešnej spoločenskej situácii pripomínať. „V Cannes nebol v hlavnej súťaži slovenský ani český film 50 rokov. V Benátkach Pomaľované vtáča či teraz Cenzorka, no nie v hlavnej súťažnej sekcii. Pre profesionálny filmový svet je potom česko-slovenský film neznámou. Preto je potrebné, aby prebiehali diskusie na tému, čo robiť, aby sa slovenská kultúrna akcia dostala cez film na špičkové medzinárodné pozície,“ povedal Ivan Hronec, riaditeľ Film Europe.

V utorok 19. 10. v Kine Film Europe prebehne panelová diskusia s názvom

Slovenské filmy na Berlinale, v Benátkach a Cannes. Svoju účasť potvrdili Rastislav Steranka (Národné kinematografické centrum), Zuzana Bieliková (Slovak Film Commsision), Katarína Krnáčová (producentka filmu Piata loď), Peter Badač (producent animovaného filmu Šarkan), Peter Kerekes (režisér a producent filmu Cenzorka), Ivan Ostrochovský (producent a režisér filmu Služobníci), Kateřina Hroníková (režisérka filmu Ospalky). Moderátorom diskusie bude kreatívny riaditeľ Film Europe Dominik Hronec.

V stredu v spolupráci s Ligou za duševné zdravie prebehne diskusia pod názvom Duša a film (Nitram). Moderátorka Frédérique Halászová sa porozpráva so svojimi hosťami – psychológom prof. PhDr. Antonom Heretikom, CSc. psychiatričkou Silviou Poláčkovou a sociálnym pracovníkom Petrom Kulifajom. Hostia sa budú rozprávať o filme Nitram sledujúceho udalosti, ktoré v roku 1996 vyústili do masakra v Port Arthure v Tasmánii, v snahe pochopiť, prečo a ako k tomuto činu došlo.

Vo štvrtok 21. 10. 2021 bude prebiehať v Kine Film Europe diskusia pod názvom Okrúhly stôl Michala Havrana. Michal Havran sa bude so svojimi hosťami rozprávať o filme Titán. Ten je totiž reprezentantom hnutia New French Extremity, kde za bleskami vizuálnej agresie, bizarnej erotiky, násilia, politických odkazov, hororových zmien tela (body horror) a patetického mučeníckeho mesianizmu predsa len ticho sedí duša a prosí o pomoc. Hosťami diskusie budú filmový kritik a copywriter Michael Papcún a spisovateľ Ondrej Štefánik.

Všetky diskusie bude možné sledovať online formou livestreamu na facebookových stránkach Film Europe, Be2Can a na sociálnych sieťach mediálnych partnerov.

Zámerom Be2Can je obohacovanie diváka – pomôcť mu spoznať festivalový film, vysvetľovať filozofickú aj sociálnu rovinu uvedených snímok. Takmer každý film bude počas prehliadky odprezentovaný odborníkmi z kultúrnej obce. Diváci tak budú mať možnosť počas filmových úvodov spoznať film bližšie a spoznať jeho kontext v súčasnej audiovízii. Jednotlivé filmové úvody a ich autorov môžete vidieť v Kine Film Europe a Kine Lumière.

Ku každej predanej vstupenke získava divák aj týždenný voucher k videotéke Edisonline. Získava tak šancu spoznať filmy Be2Can v širšom kontexte, napríklad cez predošlé snímky režisérov z programu ôsmeho ročníka. Okrem toho môže zdarma vyskúšať VOD platformu, ktorá ponúka stovky filmov a 2 prémiové televízne stanice.

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej