ONLINE MAGAZIN

Komorné koncerty v Slovenskej filharmónii

Nedeľné popoludnie v REDUTE

V nedeľu 24. októbra pozývame všetkých priaznivcov Slovenského komorného orchestra /um. vedúci Ewald Danel/ na úvodný koncert cyklu SKO, ktorý sa uskutoční v Stĺpovej sieni Slovenskej filharmónie o 16.00.

V rámci cyklu Slovenského komorného orchestra odznie pre milovníkov komornej hudby počas 73. koncertnej sezóny šesť koncertov s programom siahajúcim od diel Arcangela Corelliho po skladby súčasných autorov. Členovia Slovenského komorného orchestra pokračujú aj v uvádzaní koncertov v bratislavských chrámoch. Na úvodnom  koncerte v bratislavskej Redute zaznie Sláčikové kvarteto č. 1 d mol poľského skladateľa Stanisława Moniuszka, ktoré vystrieda Nokturno pre sláčikové kvarteto Jána Levoslava Bellu. Skladateľ ho  skomponoval na sklonku života v Bratislave. Koncert uzavrie Serenáda E dur, op. 22 z ranej tvorby Antonína Dvořáka, ktorá patrí  k ťažiskovému repertoáru vo svojom žánri.

Koncert sa koná v režime OTP.      

 

Utorkový klavírny recitál v Malej sále Slovenskej filharmónie

Úvodný večer mimoriadne obľúbeného cyklu Klavír a klaviristi bude patriť poprednému českému klaviristovi mladej generácie Markovi Kozákovi. V roku 2021 sa stal laureátom prestížnej Medzinárodnej súťaže Gézu Andu v Zürichu a v roku 2019 bol finalistom Medzinárodnej klavírnej súťaže F. Busoni v Bolzane. Koncert sa uskutoční v utorok 26. októbra o 19-tej.

Marek Kozák ponúkne návštevníkom  prierez romantickou klavírnou literatúrou z pera troch autorov s originálnym skladateľským štýlom – Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka a Franza Liszta. Protiváhou legendárnej Lisztovej Sonáty h mol budú v programe diela českých autorov, aj výber z diel Antonína Dvořáka, ktorého  klavírnu tvorbu svet objavil až t. r. pri príležitosti 180. výročia jeho narodenia. Program doplní skladba Žonglér výrazného českého klaviristu, skladateľa a pedagóga  Adama Skoumala.

 

Bedřich Smetana        Spomienky na Čechy vo forme poliek op. 12

Koncertná etuda gis mol Na brehu morskom op. 17

Antonín Dvořák          Impromptu d mol

Mazurky op. 56 (výber)

Ekloga g mol op. 52 č. 4

Adam Skoumal           Žonglér

Franz Liszt                   Sonáta h mol, S. 178

 

Koncert sa koná v režime OTP.    

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej