ONLINE MAGAZIN

10 faktov, ktoré dokazujú, že sa máme lepšie ako naši predkovia

Akokoľvek si chceme idealizovať svoju minulosť a predstavovať si, aká bola vtedajšia spoločnosť romantická a galantná, realita je úplne iná a pravdepodobne by sme mali byť radi, že žijeme v súčasnosti.

Ponúkame vám  výber faktov, ktoré vám priblížia niečo  o životnej úrovni, ktorá panovala pred nami.

1. Pompeje vyzerali ako obria skládka odpadu

Obyvatelia a hostia Pompejí na odpad nejako nemysleli. Nesnažili sa ani o elementárne odpratávanie odpadkov do zeme či iných vhodných priestorov. Všetok odpad hádzali priamo pod nohy. Úzke ulice, uličky a dokonca aj miestny cintorín, bol posiaty rozbitou keramikou, ruinami budov, napoly zjedeným jedlom a hnijúcimi uhynutými zvieratmi.

Dokonca aj vo vnútri budov to nevyzeralo inak. Archeológovia našli desiatky dôkazov o tom, že obyvatelia Pompejí nevideli rozdiel medzi svojimi domovmi a odpadkovými košmi.

2. V telách Vikingov žili milióny parazitov

Vzhľadom na to, že Vikingovia žili vedľa hospodárskych zvierat, je možnési  urobiť záver, že už v ranom detstve boli infikovaní všetkými druhmi parazitov.
A v čase dospelosti boli ich telá zamorené toľkými mikroskopickými živočíchmi, koľko ich neuvidíte ani v hororových filmoch. Archeológovia študovali stravu starovekých Škandinávcov a často zisťovali, že v nej boli vajíčka červov aj infikované červy samotné. Vo výkaloch, ktoré možno zaradiť do 11. storočia, vedci objavili škrkavky a ďalšie parazity, ktoré Vikingom museli spôsobovať neznesiteľné črevné ťažkosti. Okrem ťažkých foriem hnačky, nadúvania a bolestivej stolice, mali Vikingovia tiež problémy s oneskoreným kognitívnym vývojom a nedostatkom rastového hormónu.

3. Strašný zápach stredovekého Londýna

Stredovekým Londýnom sa niesol neznesiteľný zápach. Všetky ulici boli doslova zaplnené výkalmi, zhnitým jedlom a zvyšky mŕtvych zvierat. V niektorých miestach táto výbušná nebezpečná zmes vyústila v tak neznesiteľnú „arómu“, že tam nebolo možné zostať ani sekundu. Najhoršie dopadla rieka Temža. Mäsiari hádzali do rieky zvyšky mäsa a krv vylievali na pláž.
V 16. storočí bol tento zápach tak strašný, že vtedajší kráľ zakázal v meste zabíjanie zvierat.

4. Syfilis v renesancii

V roku 1495 priniesli do Európy francúzski vojaci syfilis. Táto hrozná choroba prekonala počas renesancie rozsah dnešnej pandémia AIDS. Nechutné pľuzgiere mali ľudia po celom tele, vypadávali im vlasy a mäso na tele im vyhnívalo doslova až na kosť. V tom čase neexistovala žiadna verejná nemocnica, takže ľudia na túto hroznú „francúzsku chorobu“ umierali bolestivo za pochodu, uprostred ulíc.

5. Grécke víno malo odpornú chuť

Bohužiaľ, Gréci v minulosti nevedeli, ako dlhodobo skladovať víno. Vtedajší starí vinári sa snažili používať všetky možné triky, aby predali výsledný pokazený fermentovaný produkt. V tej dobe bolo bežné pridávať do vína napríklad živicu alebo mramorový prášok. Víno často mávalo chuť a konzistenciu gumy. Ja tiež známe, že starí Gréci ho niekedy riedili slanou morskou vodou.

6. V 18. storočí nebola osobná hygiena priveľmi obľúbená

Predstavte si, že ste obklopení ľuďmi, ktorým nerobí problém pred vami ísť na záchod, dlabkať sa v nose, pľuvať na zem, alebo si prdnúť. V Anglicku počas 18. storočia to bolo všetko v poriadku. Pre väčšinu ľudí tej doby bola osobná hygiena iba krásnym výrazom, ktorému nikto nerozumel. Nikto nejaké slušné vychovanie ani hygienou neriešil. Návšteva si u vás po obede pokojne utrela ruky do vášho obrusu, hlasno si grali a s chuťou si napľula na podlahu. Tak to prebiehalo dokonca aj v domoch vyššej spoločnosti.
Pre nás, súčasníkov, je táto predstava úplne nereálna. Veď už i v dnešných bazénoch, kde funguje robotický bazénový vysávaččistejšiu vodu, ako mali naši predkovia v studniach s vodou na pitie.

7. V starovekej Mezipotámii bolo príliš veľa záškodníkov

Pompeje a stredoveký Londýn neboli jedinými miestami, kde sa nikto nestaral o kanalizáciu. Na tomto zozname si zaslúži čestné miesto aj staroveká Mezopotámia. Nevyhnutným dôsledkom zanedbanie kanalizácie boli záškodníci, ktorí medzi ľuďmi žili v obrovskom množstve. Aby sa nejako vtedajší obyvatelia Mezopotámie zbavili hôr odpadov, dovoľovali divokým psom a ošípaným prehrabávať sa v horách pouličného odpadov. Archeológovia tvrdia, že zvieratá hosťovali kdekoľvek, dokonca aj v kráľovskom paláci.

8. Čeľuste mŕtvych si ľudia vymieňali za svoje pokazené zuby

Na začiatku 19. storočia sa Briti veľmi obávali skazených zubov. A vzhľadom k tomu, že plomby ešte neboli vynájdené a pravidelné čistenie zubov tiež nebolo v móde, ničili kazy úsmevy mnohých ľudí. Potom sa náhle po bitke pri Waterloo v roku 1815 ukázalo, že desaťtisíce mladých mŕtvych vojakov majú úplne zdravé zuby, a tak sa zrodil nápad, ktorý bol jedným z hlavných prielomov v zubnom priemysle. Začali sa vyrábať zubné protézy z čeľuste mŕtvol, ktoré navyše boli aj cenovo dostupné. Angličania po mnoho rokov nosili čeľuste mŕtvych vojakov zabitých v bitke pri Waterloo. Táto strašná móda pominula až v roku 1835, kedy lekár Claudius Ash vytvoril prvú zubnú protézu vyrobenú z porcelánu.

9. Toaletný papier s trieskami

Návšteva toalety pred sto rokmi nebola vôbec nič príjemným. K utieranie sa používali staré noviny alebo časopisy. Farmárske časopisy boli špeciálne vyrobené s malou dierkou, za ktorú bolo možné časopis na záchode zavesiť a listovať im. Vďaka tomu bolo jednoduché ponechať zaujímavé stránky a tie nezaujímavé sa mohli použiť ako toaletný papier. Toto škaredé zanedbávanie záchodovej hygienu trvalo až do polovice 30. rokov minulého storočia. Potom si niekto zabodol malú triesku, ktorá v časopise zostala a všetko sa zmenilo.

10. Verejné toalety v Ríme = živé peklo

V starom Ríme bol výraz „verejný záchod“ braný doslovne. Skúste si predstaviť skupinu päťdesiatich Rimanov, ktorí sedia v kruhu, najčastejšie bok po boku a ticho vykonávajú svoju potrebu. Nechutné? Ale to je len začiatok. Verejné toalety ústili rovno do temných odvodňovacích kanálov, ktoré boli obývané tým tými najodpornejšími hmyzom. Navyše, akumulácia metánu mohla každú chvíľu spôsobiť explóziu. To znamená, že vykonanie potreby bolo v tej dobe akúsi hrou ruskej rulety.

Toalety v starom Ríme

 

Zdroj: https://ifenomen.cz/

Viac informácií nájdete tu: https://bit.ly/3mqzxvT

Fotografie: Depositphotos

 

Mohlo by vás zaujímať:

Lifestyle Náš tip Umenie a kultúra

Ríša snov Mira Žbirku zaujala filmárov

Videoklip k skladbe Mira Žbirku – Ríša snov je už piatym klipom a singlom z oceňovaného albumu Posledné veci. Skladbu z albumu, ktorý získal  štyri ceny Anděl, Cenu SOZA za najpredávanejší album a mnoho ďalších cien a ktorú nahrali David Žbirka a Oliver Torr, si do seriálu ADIKTS vybral režisér Adam Sedlák, držiteľ Českého leva za film […]

Čítať ďalej
Lifestyle Náš tip

Ako dopadli najznámejší mafiánski bossovia a gangstri?

V televíznych seriáloch a dokumentoch o skutočných zločinoch žiari len málo mien tak jasne ako meno Colina McLarena. McLaren, bývalý detektív s vášňou pre odhaľovanie tajomstiev zločineckého podsvetia, preniesol svoje odborné znalosti na televíznu obrazovku v strhujúcom dokumentárnom seriáli Vrahovia mafie s Colinom McLarenom. Túto sériu prinesie televízna stanica Viasat Explore už 22. novembra o 21:00. V rámci […]

Čítať ďalej
Health Lifestyle Náš tip

S radosťou späť do práce. Tipy na naštartovanie produktivity po lete

Zatiaľ čo koniec leta znamená pre školákov návrat do školských lavíc, mnohí z nás dospelých sa vracajú späť za kancelársky stôl. S jeseňou totiž často prichádza najrušnejšie pracovné obdobie v roku. Ako sa návratu do pracovnej rutiny nezľaknúť, ale naopak, si ho spríjemniť? Máme pre vás niekoľko tipov.

Čítať ďalej