ONLINE MAGAZIN

V Chorvátsku pribudli ďalšie tri reštaurácie s Michelin hviezdami

K dnešnému dňu získali v Chorvátsku ďalšie tri prestížne reštaurácie MICHELIN hviezdy. Konkrétne reštaurácie Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) a Agli Amici (Rovinj) boli ocenené jednou hviezdou MICHELIN, zatiaľ čo si reštaurácie Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb) , Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja) a LD Terrace (Korčula), udržali svoje hviezdy.

Zaujímavosťou je, že reštaurácia Nebo  je súčasťou nového luxusného hotelového komplexu Hilton Rijeka Costabella Hotel Resort & Spa, ktorého majiteľom je český podnikateľ Jaroslav Třešňák, vlastník JTH group. Reštaurácia získala michelinskú hviezdu len 2 mesiace po svojim otvorením, čo je v obore ojedinelé. Zásluhu na tomto úspechu má určite tiež hviezdny šéfkuchár tejto reštaurácie, Deni Srdoč, jediný držiteľ dvoch michelinských hviezd v Chorvátsku, ktorý je súčasne aj najmladším šéfkuchárom.

 „Udelenie prestížnych značiek MICHELIN počas globálnej pandémie koronavírusu, je pre celú chorvátsku kulinársku scénu výnimočný úspech. To je pre chorvátsky turizmus veľmi dôležité, pretože v našej krajine je teraz celkom 10 reštaurácií s hviezdičkou MICHELIN, t. j. spolu 79 reštaurácií s aspoň jednou zmienkou v tomto prestížnom gastronomickom sprievodcovi. To potvrdzuje kvalitu chorvátskej gastronómie, t. j. našu celkovú turistickú ponuku v tomto segmente, čo je jedným z hlavných motívov príchodu mnohých nadšencov cestovania po celom svete. Prítomnosť našej krajiny v sprievodcoch MICHELIN poskytuje dodatočnú propagáciu a zviditeľnenie, ale zároveň nás motivuje k tomu, aby sa Chorvátsko stalo prominentnou a medzinárodne uznávanou eno-gastronomickou destináciou, “uviedol riaditeľ Chorvátskeho národného úradu pre cestovný ruch Kristjan Staničić a zablahoželal všetkým oceneným a vybraným reštauráciám.

„Chorvátsko je obzvlášť zaujímavá destinácia, ktorá umožňuje cestovateľom a gurmánom vychutnať si autentické a rozmanité gastronomické zážitky. Krajina ponúka miestnym kuchárom miestne produkty výnimočnej kvality, vďaka ktorým sa každým dňom prekonávajú,“ hovorí Gwendal Poullennec, medzinárodný riaditeľ sprievodcov spoločnosti MICHELIN. „Posledné mesiace boli pre vašu krajinu náročné, a to nielen kvôli zdravotnej kríze, ale aj kvôli zemetraseniu. Napriek všetkým výzvam doby, chorvátska kulinárska scéna rastie, najmä na pobreží a v hlavnom meste. Naši inšpektori dokázali nájsť profesionálov, ktorí sú zanietení a oddaní svojej krajine, “dodal Poullennec.

Okrem vyššie uvedeného bolo na zoznam Bib Gourmand zaradených ďalších sedem reštaurácií, t.j. reštaurácie Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Zagreb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo (Buje) a Alla Beccaccia (Valbandon). Chorvátsko sa tak dnes môže pochváliť celkom 13 reštauráciami s týmto MICHELIN značkami, ktoré sa udeľujú reštauráciám, ktoré ponúkajú kvalitné menu za dostupné ceny.

Dodajme, že nové vydanie sprievodcu MICHELIN pre Chorvátsko na rok 2021 obsahuje novú značku MICHELIN Green Star, ktorá bola udelená reštaurácii Zinfandel´s (Záhreb). Je to značka, ktorá sa udeľuje reštauráciám, ktoré sa špeciálne venujú gastronómii, ktorá je udržateľná a šetrná k životnému prostrediu.

Zinfandel´s (Záhreb).

Nové značky sú výsledkom tajnej prehliadky chorvátskych reštaurácií profesionálnymi inšpektormi spoločnosti MICHELIN, globálne jedným z najdôležitejších a najznámejších sprievodcov reštauráciami, na ktorých stránkách bol zverejnený zoznam pre Chorvátsko.

„V posledných rokoch sledujeme určitý posun najmä v zložení návštevníkov zo Slovenska. Stále viac slovenských turistov objavuje Chorvátsko nielen ako cieľ letnej dostupnej dovolenky pri mori, ale Chorvátsko sa stáva obľúbenou destináciou aj pre náročnejšiu klientelu, ktorá prichádza často aj mimo sezóny za oddychom, relaxom a gurmánskymi zážitkami do niektorých z množstva luxusných stredísk, hotelov a reštaurácií, ktoré v posledných rokoch v Chorvátsku rastú ako huby po daždi, „hovorí Dubravko Miholić, riaditeľ Chorvátskeho turistického združenia pre Českú a Slovenskú republiku. „A stále častejšie je jednou z hlavných motivácií návštevy Chorvátska objavovanie nových kulinárskych zážitkov spojených s ochutnávkami tradičných chorvátskych aj medzinárodných pokrmov a oceňovaných vín z miestnych viníc. Michelinské ocenenia tento trend celkom iste ďalej posilnia“, dodáva Dubravko Miholić.

 

Zdroj fotografie: https://things-to-do-in-croatia.eu/

Foto: Reštaurácia Zinfandel´s (Záhreb)

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej