ONLINE MAGAZIN

Posvätný Múr nárekov v Jeruzaleme

KRÁTKO O HISTÓRII Múru nárekov
Chrámová hora bola okolo roku 70 zničená vojakmi rímskeho vojska. Do dnešnej doby sa z komplexu dochoval iba kúsok muriva. Nemáme dochované dôkazy, ktoré by nám viacej o vzhľade tejto stavby povedali viacej. S určitosťou môžeme povedať, že Múr nikdy nebol ozdobený kachličkami, pri ktorých by bol použitý staroveký leveling system.  Múr nárekov je tak prakticky posledná zachovanou súčasťou hradieb Chrámovej hory. Za vlády Osmanov sa stal tento kúsok múru jediným pútnickým miestom Židov. Tí sem prichádzali v skupinách, smútili a oplakávali zničený posvätný Chrám. Práve odtiaľ získala Múr nárekov svoje meno. Prvé dochované zmienky o nich sa píšu k 4. storočiu po Kristovi.

OD MINULOSTI K SÚČASNOSTI …
Dnes Múr nárekov a rozľahlé námestie pred ňou slúži v podstate ako veľká synagóga pod šírym nebom. Prístupná je nielen židom, ale aj priaznivcom ostatných náboženstiev. Deň čo deň sem prichádzajú so svojimi modlitbami.

Platí tu niekoľko pravidiel, ktoré by mali návštevníci dodržiavať. Priestranstvo pred Stenou je rozdelené na dve časti. Tá menšia na južnej strane je vyhradená ženám, väčšiu časť smerom k severu je určená výhradne mužom. Ďalším pravidlom je tiež nosenie pokrývky hlavy, ktorú dostanete pred vchodom.

Zo severnej časti možno vojsť pod Wilsonov oblúk, staroveký kamenný oblúk, pomenovaný v 19. storočí po jeho objaviteľovi. Oblúk kedysi umožňoval prístup k bráne, kadiaľ sa dalo ísť k Chrámovej hore. Vnútri oblúka sa nachádza modlitebňa a osvetlené šachty s výhľadmi na Múr pod úrovňou terénu. Vstup ženám ich sem bohužiaľ zakázaný.

Múr nárekov, útočisko CHASIDŮ
Keď opomenieme všadeprítomných zvedavých turistov a pútnikov, uvidíte tu hlavne ortodoxných Židov, chasidov. Nemôžete si ich pomýliť. Nosia čierne klobúky alebo dokonca baranice, sú odetí v dlhom čiernom plášti, v bielej košeli, nosia bradu a dlhé pejzy im lemujú tváre. Stoja pri Múre a usilovne sa modia.
Väčšinou ide o potomkov prisťahovalcov, ktorí do Jeruzalema prišli v 17. storočí z východu Európy. Sú veľmi konzervatívny a dodnes žijú rovnakým spôsobom života, ako ich predkovia, ktorí sem pred rokmi prišli.
Pohľad na ortodoxných Židov, ktorí sa intenzívne modlia a pohupujú v rytme modlitieb, je naozajstným zážitkom. Niektorí sa modlia veľmi dlho, sú schopní prečítať aj celú knihu žalmov. Iní sú presvedčení o tom, že sú účinnejšie písané modlitby a prosby. Tie vkladajú na papierikoch do škár medzi kamene vo Múru nárekov.

Aj vy si sem môžete vložiť tú svoju! Písanie modlitieb a prosieb a ich následné umiestnenie medzi kameňmi Múra, sa stalo tradičným rituálom, ktorý k tomuto miestu neodmysliteľne patrí.

Zdroj: https://izrael.avetour.cz/

Viacej informácií na: https://bit.ly/2YMquNE

Foto: depositphotos

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip outdoor Príroda Radíme Vám

Pardubice – mesto s históriou a moderným srdcom

Pardubice Pardubice (nemecky Pardubitz) sú štatutárne mesto na východe Čiech a hlavné mesto Pardubického kraja. Pardubice ležia 97 km na východ od Prahy a 270 kilometrov z Bratislavy, Leží  na sútoku rieky Labe s riečkou Chrudimkou. Napriek tomu, že Pardubice sú predovšetkým priemyselným a dopravným centrom, ich obyvatelia vedú bohatý kultúrny a športový život. Sídlo tu má univerzita a mnoho stredných […]

Čítať ďalej