ONLINE MAGAZIN

Jesenná turistika v Dolnom Rakúsku

Jeseň konečne prináša úľavu od horúceho slnka a všetci, ktorí majú radi prírodu a turistiku si prídu v tomto farebnom období na svoje. Mimochodom vedeli ste že Dolné Rakúsko, nemecky Niederösterreich, kedysi známe ako Rakúsko pod Enžou – Österreich unter der Enns, je rakúskou spolkovou krajinou, obklopujúcou svojím územím rakúske hlavné mesto Viedeň?

Je to najsevernejšia spolková krajina Rakúska. Na severe hraničí s Juhomoravským krajom, na severovýchode s Trnavským a Bratislavským krajom, na juhovýchode hraničí so spolkovou krajinou
Burgenland, na juhu so Štajerskom a na západe so spolkovou krajinou Horné Rakúsko. Dolné Rakúsko je taktiež členom stredoeurópskeho euroregiónu Centrope. Od roku  1986 je krajinským hlavným mestom mesto St. Pölten. Dosť ale bolo faktografie a zemepisu, hoci ani v dalších riadkoch sa im úplne nebude dať vyhnúť… Tu sú tri tipy na jesennú turistiku u susedov v Dolnom Rakúsku:

Hohe Wand
Pre milovníkov výhľadov z výšky bude určite zaujímavý výlet do Hohe Wand. Táto rezervácia bola vybudovaná síce už v roku 1932, ale štatút prírodnej rezervácie dostala až v roku 1969. Hohe Wand je masívna krasová náhorná plošina vo Viedenských Alpách s celkovou dĺžkou 8 km, šírkou 2,5 km a výškou až 1132 m. Vďaka viac ako 1000 horolezeckým a turistickým trasám v prírodnej rezervácii Hohe Wand je toto vápencové pohorie magnetom pre horolezcov, turistov, rodiny i paraglajdistov. Jedinečný výhľad vám ponúkne vyhliadková terasa „Skywalk“. Plošina vyčnieva asi 8 metrov zo skalnej steny a pre bezpecnosť je vraj v skale ako protiváha 30 ton závažia, takze vyhliadka vás určite unesie.
Pod ňou sa rozprestiera 150-metrová hĺbka. Nádhernú scenériu odhalí aj 18 metrová vyhliadková veža. Dovidíte z nej až k Neziderskému jazeru, Schneebergu a k predhoriu Álp. Adrenalín vám pošteklí prechádzka po oceľovom chodníku Felsenpfad, s dĺžkou cca 150m, zavesenom pozdĺž juhovýchodnej steny Hohe Wand. Na rodiny s deťmi je vždy pripravená pestrá ponuka siahajúca od kontaktnej zoo, cez ihrisko, zvernicu, lesný náučný chodník, až po turistiku s lamami a množstvo nenáročných trás, ktoré sú upravené aj pre chôdzu s detskými kočíkmi. Tradičnú pohostinnosť môžete vychutnat v mnohých hostincoch. Príjazd autom je možný po spoplatnenej ceste až k náhornej plošine.

Vstup na rozhľadňu je voľný.

Reichenau an der Rax © Niederösterreich Werbung Robert Herbst

Reichenau an der Rax
Rax je zlatým klincom viedenských Álp. Neobľubujú ho len horolezci. Pravidelným návštevníkom boli aj zakladateľ psychoanalýzy Sigmund Freud a psychiater Viktor Frankl. Freud liezol na Rax každý týždeň a ubytoval sa vždy v Ottohause. Najkrajšie túry v Reichenau an der Rax majú spoločný východiskový bod: lanovku Rax-Seilbahn, ktorá je v prevádzke už od roku 1926 a je tak najstaršou v Rakúsku. Za niekoľko minút vás lanovka vyvezie do horskej stanice vo výške 1547m nad morom. Privítajú vás zasnežené alpské lúky, čarovné výhľady na horu Schneeberg a zdravý zimný horský vzduch. Chata Ottohaus je prvou chatou, na ktorú dorazíte cestou z horskej stanice. Pri nej sa oplatí navštíviť impozantnú alpskú záhradu s rozlohou  4000 m². Ďalšou zastávkou je chata Neue Seehütte. Za svoje meno vďačí malému jazierku, ktoré sa však krátko po 1. svetovej vojne postupne vytratilo. Predtým, ako sa opäť vyberiete na túru by ste tu mali ochutnať šťavnaté bravčové pečené v peci na drevo a domácu tvarohovú štrúdľu, tzv. Topfenstrudel. Obľúbeným „športom“ tu hore je putovanie od chaty k chate – čomu sa pri mnohých skvostných chatách niet čo čudovať. Od horského hostinca Raxalpe so slnečnou terasou a skvelým ubytovaním vedie cesta až k chate Habsburghaus, kde sa dá prenocovať a kde si budete môcť užiť pravdepodobne najkrajší západ slnka na Raxe. Tým, ktorí sa rozhodnú stráviť noc v údolí, odporúčame Raxalpenhof s fascinujúcou bylinkovou záhradou.

Skywalk©WA FranzZwickl

Na ceste do Payerbachu je krátka odbočka k zámku Wartholz. Bývalá cisárska vila s idylickým parkom, ktorý odhaľuje nádherný výhľad na pohorie Rax, so starou zámockou záhradou a elegantnou kaviarňou.

Hochkar
Hochkar je najkrajší na jeseň hýriaci všetkými farbami. Z Bratislavy sa do Hochkaru dostanete za dve hodiny a cestou sa môžete zastaviť v Gamingu na ochutnávku nepasterizovaného piva s názvom Kartuziánsky kláštor. Výhodou je, že k sedačkovej lanovke pod Hochkarom sa dostanete autom a preto bez problémov môžete zobrať na výlet malé deti, prípadne starých rodičov. Lanovka na jeseň premáva počas víkendov. Ak ste so psom, musíte sa pripraviť na jeden a pol hodinový výstup po asfaltovej ceste až k chate. Pohľady na zelené lúky a pasúci sa dobytok z neďalekých fariem budú prvou odmenou. Vo výške 1 770 m nad morom natrafíte na chatu Joshi Berghaus, ktorá je známa typickou rakúskou kuchyňou. Jeden kilometer dlhý okružný chodník, ktorý vedie k 360° vyhliadke na vrchole sa začína a končí práve pri tejto chate. Už samotný výstup je fascinujúci.

K plošine sa dostanete cez 60 metrov dlhý visutý most. Odtiaľ si môžete vychutnať výhľad až po údolie Dunaja, regióny Waldviertel a Weinviertel. A v prípade optimálneho počasia tu návštevníkom leží pri nohách vyše 100 vrcholov, z ktorých niektoré prevyšujú aj nadmorskú výšku 2 000 metrov. Práve odtiaľto si môžete naplánovať hrebeňové túry. Výlet si môžete skombinovať aj prechádzkou po turistickom chodníku v romantickom údolí Medlingtal, ktorý má názov „Po drevenej ceste“. Práve tu uvidíte posledné funkčné zariadenie na splavovanie dreva v strednej Európe. Budete môcť obdivovať mosty, lávky, divoké potoky, rybníky a okolitú prírodu. Očarí vás aj starý obilný mlyn a ochutnať môžete čerstvý chlieb upečený v miestnej pekárni. Zaujímavá je aj návšteva Domu kováčov Schmiedegesellenhaus. Dúfam, že si nájdete aj Vy to „svoje“ miesto, kam sa budete radi vracať. Mne sa to podarilo hneď niekoľkokrát.

 

Fotografia na titulke: Hohe Wand © Niederösterreich Werbung Maximilian Pawlikowsky

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej