ONLINE MAGAZIN

Čínsky kláštor drží na skale už 1 500 rokov

Šialené, poviete si pri pohľade na fotku kláštora blízko čínskeho Datongu. Žiadny zmätkár ho ale rozhodne nestaval. Inak by táto stavba neprečkala 15 storočí v tak skvelom stave.

Kláštor Hengšan – konštrukčne vyspelá budova stará 1 500 rokov
Necelých 65 km juhovýchodne od východočínskeho mesta Ta-tchung nájdeme zázrak starovekého staviteľstva – kláštor Hengšan.
Jeho vek sa odhaduje na 1500 rokov a dnes už nikto presne nevie, ako a prečo vznikol. Podľa legendy ho postavil jeden jediný mních. Keď sa na svätostánok pozrieme, pochopíme, že sa na jeho budovaní určite podieľalo ďaleko viac ľudí, ako sme povodne odhadovali. Ide totiž o konštrukčne veľmi vyspelú budovu.

 

Že na stavbu musí zhora stekať dážď a poškodzovať ju?  To určite nie…Na to tvorcovia kláštora pamätali. Vybudovali ju presne tam, kde ju tvar vŕšku skaly aj útvary po stranách veľmi dobre chráni nielen pred dažďom, ale aj pred silným vetrom.

Zo svätostánku turistickou atrakciou
Kláštor je unikátny nielen v tom, ako drží stovky rokov na skale, ale aj náboženským zameraním. Slúži totiž ako svätostánok budhistov, taoistov i konfucianistov. Ale že by tu duchovný vykonávali obrady vo veľkej miere, to sa tvrdiť nedá. Z miesta sa totiž stala predovšetkým turistická atrakcia, ktorú denne prejdú davy návštevníkov.
Obdivujú 40 miestností a nábytok na mieru, ktorý  Hengšan ukrýva. Je otázkou, ako dlho tak veľký nápor turistov  vydrží. Odolný je dosť, veď za viac ako 15 storočí existencie prekonal kláštor len jednu výraznú prestavbu, inak drží pohromade v takmer nezmenenej podobe.

Ako sa vyhnúť tlačenici?
Hoci budova vyzerá dosť nebezpečne, stavba je vo výbornom stave, a tak cez ňu prechádza každý deň veľký počet ľudí, mnohokrát je na ceste dovnútra veľká tlačenica. Ak teda nemáte radi turistami preplnené miesta, pozrite sa na kláštor neďaleko Ta-tchungu radšej z diaľky. To je rovnako krásny  pohľad a vyhnete sa tlačenici. Aj tak má drvivá väčšina návštevníkov kláštora prilepeného na horu Heng, len slová chvály a nemožno sa tomu čudovať.

Zdroj: https://www.cestovinky.cz/
Viacej informácií: https://bit.ly/3z2f5pj
Foto: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej