ONLINE MAGAZIN

Chorvátsko: rekordná návštevnosť v auguste

Chorvátsko zaznamenalo v auguste 2021 30,7 milióna prenocovaní, čo je o 46% viac ako v auguste 2020 a 93% výsledku z augusta 2019, uviedlo chorvátske ministerstvo cestovného ruchu a športu.

V auguste 2021 navštívilo Chorvátsko celkovo 4,3 milióna turistov, čo predstavuje nárast o 59% oproti roku 2020 a 86% v porovnaní s augustom 2019. Zahraniční turisti vygenerovali 26,7 milióna prenocovaní, zatiaľ čo tuzemskí turisti 4 milióny.

Najvyšší počet prenocovaní (8,6 milióna) bol zaznamenaný v Istrijskej župe, pred Splitsko-dalmatínskou župou (5,8 milióna), Prímorsko-goranskou župou (5,7 milióna), Zadarskou župou (4,8 milióna), Šibenicko-kninskou župou (2,8 milión) a župou Dubrovnik-Neretva (1,9 milióna).

Najobľúbenejšími destináciami boli v auguste Dubrovník (164 000 príchodov turistov), ​​Split (160 000), Rovinj (149 000), Medulin a Poreč (obe po 125 000).

Väčšinu zahraničných turistov tvorili Nemci (1,1 milióna, tj. o 83% viac ako v roku 2020), ďalej Poliaci (338 000, + 7%), Rakúšania (317 000, + 182%), Česi (250 000, + 30%), Slovinci (239 000, rovnako ako vlani) a Taliani (205 000, + 100%).

„Zo Slovenska pricestovalo tento rok v auguste 112.000 turistov, čo predstavuje nárast 58%. Tieto výsledky potvrdzujú trvalý záujem a obľúbenosť Chorvátska pre slovenských) turistov, čoho si vážime a hodláme ďalej rozvíjať turistickú ponuku a zvyšovať kvalitu služieb, aby sme uspokojili rastúci záujem o Chorvátsko u návštevníkov zo Slovenských republiky„, uviedol Dubravko Miholić, riaditeľ zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia pre Českú republiku a Slovensko.

Za prvých osem mesiacov tohto roka navštívilo Chorvátsko 10,7 milióna turistov, ktorí vygenerovali 67,9 milióna prenocovaní, čo je o 56% viac príchodov a o 43% viac prenocovaní ako v rovnakom období minulého roka.

„Turistický rok pokračuje, čo naznačuje skutočnosť, že v Chorvátsku je v súčasnej dobe asi 680 000 turistov, čo je rovnaký počet ako v tejto dobe v roku 2019. To je vynikajúca indikácia pre september, pretože chceme pokračovať rovnakým tempom, aby sme ďalej posilnili hospodárstvo a zaistili pre budúci rok pre odvetvie cestovného ruchu ešte lepšiu východiskovú pozíciu,“ uviedla ministerka Nikolina Brnjac.

„Hlavná časť letnej sezóny, v ktorej celý chorvátsky sektor cestovného ruchu odviedol vynikajúcu prácu je za nami. Máme pred sebou týždne, v ktorých môžeme podľa rezervácií našich najdôležitejších partnerov a touroperátorov očakávať veľmi dobré výsledky. Na posezónne obdobie sme pripravili niekoľko propagačných aktivít, aby sme zaistili ďalšie zviditeľnenie našej krajiny na trhu cestovného ruchu ako kvalitnej, rozmanitej a predovšetkým bezpečnej destinácie, kde sa dodržiavajú predpísané epidemiologická opatrenia,“ uviedol riaditeľ Chorvátskeho turistického združenia Kristjan Staničić a dodal, že niektoré z aktivít ako „Žiť ako miestny“, alebo „Preskúmajte vidiecke Chorvátsko!“, sa zameria na posilnenie motivácie domácich i zahraničných hostí na cestovanie a poznávanie Chorvátska aj v období po ukončení letnej sezóny.

„Obdobie septembra aj októbra, kedy skončili veľké horúčavy a nastupuje príjemné letné počasie, zľahka pripomínajúce slovenské „babie leto“, je ideálnym obdobím pre návštevu Chorvátska za účelom poznávania nespočetných historických aj kultúrnych pamiatok, či už sa zameriate na starobylé mestá na pobreží alebo mestečka vo vnútrozemí „, uvádza Dubravko Miholić.

Stále viac turistov prichádza v tomto období do Chorvátska, preskúmavať malebné zákutia prírodných parkov a rezervácií, ktoré ponúkajú široké možnosti pre aktívne trávenie dovolenky vo forme pešej turistiky alebo stále obľúbenejšej „dovolenky na bicykli“.

„Hustá sieť cyklotrás ponúka terény pre každého, či už ste vrcholový športovec, alebo rekreačný cyklista a vyrážate na bicykli napríklad s rodinou a deťmi“, hovorí Dubravko Miholič. „Toto obdobie roka v Chorvátsku je ideálne aj pre odpočinkovú dovolenku. Pôvabné mestečka s kaviarničkami a bistrami spolu so upokojenou atmosférou po odznení hlavnej turistickej sezóny ponúkajú skvelú príležitosť pre relaxáciu a regeneráciu síl „, dodáva.

Informácie o predpisoch a možnostiach vstupu, ako aj informácie o tom, ako bezpečne a zodpovedne cestovať do a v Chorvátsku, pravidelne aktualizuje Chorvátske národné turistické združenie na webových stránkach: https://croatia.hr/sk-SK/koronavirus-2019-ncov-otazky-a-odpovede

 

Viac informácií na: https://croatia.hr/sk-SK a https://www.safestayincroatia.hr/sk

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej