ONLINE MAGAZIN

Pizza – odkiaľ pochádza a ako vôbec vznikla?

Nie je priveľa štátov, ktoré by mohli povedať, že ich národné jedlo sa stalo celosvetovým fenoménom. A Taliansko má hneď dve. Cestoviny na milión spôsobov a samozrejme – pizzu. Obe tieto jedlá sú známe po celom svete, obe tieto jedlá sa podieľala na histórii Talianska. Samotní Taliani rozdeľujú pizzu na púhe dva druhy. Na Taliansku pizzu a na tie ostatné pizze, ktoré ich vôbec nezaujímajú.

Pizza v tej najjednoduchšej podobe vznikla už v dávnej minulosti. Sama história tejto placky siaha až do roku 500 pr.n.l, kedy si v časoch Perzskej ríše vojaci piekli chlebové placky na svojich štítoch.

V stredoveku Gréci a Feničania piekli chlebové placky na horúcich kameňoch a korenili ich čerstvými bylinkami. Gréci túto pochutiny nazývali ako Plankuntos. Nemalo to zatiaľ nič spoločné s tým, čo dnes nazývame pizzou, ale malo to dosť podobné vlastnosti a chute s pečivom zvaným Focaccia.

Pizza ako ju poznáme teraz
Zrod modernéj Talianskej pizze sa začal písať okolo 18. storočia, kedy sa do talianskeho jedálnička pomaly ale isto začali dostávať paradajky v akejkoľvek podobe. Aj keď paradajky ako také prišli do Talianska už v roku 1530, vtedy si ľudia mysleli, že sú jedovaté a pestované len kvôli dekorácii. Každopádne s inovatívnym (a pravdepodobne tiež priekopníckym) používaním paradajok v kuchyni, prišli ľudia z Talianskeho Neapola. A tieto paradajky sa začali tiež používať na ich pizze.

Populárna Pizza Margherita, ktorú si stačí objednať v každej slovenskej pizzerii, je pomenovaná podľa kráľovnej Margherity, ktorá v roku 1889 navštívila pizzeriu s názvom Brandi v Neapole. Pizzaro (v Taliansku nazývaný ako pizzaiolo), ktorý bol ten deň na službe, chcel pre kráľovnú urobiť niečo, čím by ju poctil. Volal sa Rafael Esposito a vytvoril pizzu, ktorá obsahuje tri farby talianskej zástavy. Červenú – paradajkový základ, bielu – mozzarella a zelenú – bazalku. Táto zázračná kombinácia jednoduchých potravín, bola zásahom do vkusu nielen kráľovnej Margherity, ale rovnakým správnym  zásahom pre celý svet.
Odvtedy tvorí každý v Taliansku svojuj verziu Neapolskej pizze. S jedným a zásadným pravidlom. Čerstvé a kvalitné lokálne suroviny a kvalitná pizza pec.

Certifikácia pravej Neapolskej pizze
Neapolská pizza nie je zaujímavá len  vďaka jej histórii, ale aj vďaka tomu, že roku 2010 bola zapísaná Európskou úniou do takzvanej skupiny pokrmov STG. Ide o skratku “specialità tradizionale garantita” čo v preklade znamená „zaručená tradičná špecialita“. Čo to v praxi znamená? Jednoducho to, že recept na túto tradičnú Neapolskú pizzu je regulovaný samotným zákonom. Aký má mať pizza tvar, ako musí byť pripravované cesto a kde môže byť pravá Neapolská pizza, alebo ak chcete Pizza Verace Napoletana, konzumovaná. Áno, to nie je vtip. Ak túto pizzu nebudete konzumovať v priestoroch, kde bola upečená, stráca známku STG!

 

Zdroj: https://pizzaguru.cz/

Viacej informácií: https://bit.ly/3flcMqi

Fotografie: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Technika

Nositeľná kamera Axis W120 prináša funkciu živého streamovania

Spoločnosť Axis Communications uvádza na trh novú kameru nositeľnú na tele AXIS W120. Kamera nájde svoje využitie primárne v bezpečnostnom sektore a má zabudované LTE/4G, Wi-Fi a Bluetooth moduly, ktoré umožňujú priame streamovanie cez AXIS Body Worn Live službu. Svojim používateľom tak dáva pocit, že v tom nie sú sami. Vďaka video streamu na vyžiadanie a sledovaniu […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej