ONLINE MAGAZIN

Láka vás sexuálna turistika? Pozor na nechcený „darček“, s následkami na celý život

Asi pätina cestovateľov priznáva, že počas svojho cestovania zažila príležitostný sex s neznámym partnerom. Niektoré svetové destinácie takzvanú sexuálnu turistiku priamo ponúkajú. Pohlavným stykom sa pritom prenáša široké spektrum chorôb, od menej závažného svrabu až po život ohrozujúce vírus HIV.

Sexuálne prenosné choroby
Skupinu sexuálne prenosných chorôb tvoria nákazy prenášané predovšetkým pri pohlavnom styku. Táto skupina číta niekoľko desiatok ochorení. Niektoré z nich, ako kvapavka, syfilis či vírus HIV, sa vyskytujú prakticky po celom svete, zatiaľ čo napríklad mäkký vred a venerický lymfogranulóm sú choroby s maximom výskytu v rozvojových krajinách. Cestovatelia sa môžu nakaziť nielen pri klasickom pohlavnom styku, ale tiež pri orálnych a análnych praktikách. Obrovským nešvárom dnešnej doby je takzvaná sexuálna turistika.
Niektoré štáty sveta priamo lákajú turistov na zmyselné erotické zážitky. Veľká časť z miestnych sexuálnych pracovníčok, obzvlášť potom v rozvojových krajinách, však prenáša širokú škálu sexuálne prenosných chorôb. Z ponúkaného príjemného zážitku si tak cestovateľ často odnáša nepríjemné celoživotné následky.

Príznaky nákazy
Prejavy ochorenia sa líšia podľa konkrétneho pôvodcu choroby. Veľa prípadov ale prebieha úplne bez príznakov, ako je tomu väčšinou u počiatočných fáz infekcie vírusom HIV. Ak ste teda mali nechránený pohlavný styk, po návrate z ciest kontaktujte svojho lekára a dohodnite sa s ním o možnosti testovania. Zbystrite aj v prípade, že pri sebe pozorujete tieto prejavy:

Bolesť pri močení alebo pohlavnom styku,
Výtok z konečníka, penisu či pošvy,
Rozsev kožnej vyrážky (predovšetkým v oblasti genitálií),
Žltkasté sfarbenie kože a očí.

Pri akejkoľvek z vyššie uvedených ťažkostí rozhodne návštevu zdravotníckeho zariadenia neodkladajte. Väčšina pohlavných chorôb sa v dnešnej dobe dá pomerne dobre vyliečiť. To platí pre počiatočné štádia ochorenia, v pokročilejších fázach môže dôjsť aj k vzniku trvalých komplikácií. Odhoďte preto hanblivosť a v prípade spomínaných príznakov rýchlo vyhľadajte lekársku pomoc.

Ochrana predovšetkým
Najspoľahlivejší spôsob ochrany je samozrejme sexuálna zdržanlivosť. Ak predsa len vyhľadáte partnera na príležitostný sex, vždy trvajte na použití kondómu. Prezervatívy je lepšie priviezť z domova, v cieľovej destinácii totiž kvalita výrobkov veľmi kolíše. Od veci nie je ani preventívne očkovanie. Očkovať sa môžete proti hepatitíde A a B či ľudskému papilomavírusu. Lekári v žiadnom prípade neodporúčajú využívania služieb prostitútok, a to kvôli vysokému riziku prenosu vážnych pohlavných chorôb. Pred pohlavným stykom by ste sa tiež mali vyvarovať konzumácie alkoholu a drog. Niektorí síce potrebujú prekonať prirodzené zábrany ostychu, ale nepite tak, aby ste úplne stratili vládu nad sebou samými. Je totiž štatisticky dokázané, že veľká časť sexuálne prenosných infekcií a nechcených tehotenstiev nastáva pri sexe v alkoholovom opojení. Pri svojich zahraničných cestách a výletoch si skôr užite prírodu, gastronómiu, históriu danej oblasti, či miestne zvyklosti, trebárs aj erotické poviedky napísané miestnymi spisovateľmi…Bezpečný sex si radšej užite v známom prostredí s overeným partnerom.

 

Zdroj: https://www.cestovni-nemoci.cz/

Viac informácií: https://bit.ly/3C49eT7

Ilustračné foto: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej