ONLINE MAGAZIN

Chorvátsko zažíva turistický boom

Počet návštevníkov zo Slovenska už v júli dosiahol úrovne za celý minulý rok

Chorvátsko tento rok zaznamenáva veľký nárast návštevnosti zahraničných turistov, ktorých počet sa po značnom poklese v minulom roku blíži v letných mesiacoch počtom z obdobia „pred covidom“.

Od začiatku roka do polovice augusta do krajiny pricestovalo 8,8 milióna zahraničných návštevníkov, čo predstavuje 47% nárast oproti roku 2020 a bolo zrealizovaných viac ako 54 miliónov prenocovaní, čo je takmer o 40% viac, než vlani. Najpočetnejšími návštevníkmi boli nemeckí turisti (1,6 mil.), nasledovaní Slovincami (894 tis.), Poliakmi (723 tis.) a Rakúšanmi (680 tis.). Na siedmom mieste sa umiestnili turisti zo Slovenska s 276 tisíckami príchodov, piatu a šiestu pozíciu zaujali návštevníci z Českej republiky (561 tis.) a Maďarska (342 tis.).

Foto: Ivan Sardi, zdroj: CNTB

 

Zo Slovenska pricestovalo do Chorvátska od začiatku roka do polovice augusta viac ako 276 tisíc turistov, čo predstavuje 110% nárast oproti minulému roku, a bolo zrealizovaných viac ako 1,8 mil. prenocovaní, čo je o 117% viac, než vlani. Týmto bol už v júli tohto roku prekonaný počet príchodov zo Slovenska za celý rok 2020, v ktorom Chorvátsko navštívilo vyše 159 tisíc slovenských turistov.

Ministerka cestovného ruchu a športu Nikolina Brnjac uviedla, že doterajšie výsledky ukazujú, že Chorvátsko môže byť bezpečnou a úspešnou turistickou destináciou, pričom dodala, že výsledky za júl dávajú dôvod na optimizmus. „Trendy sú veľmi dobré a sú tu vynikajúce predpoklady na august a mimo sezónu. Výsledky dosiahnuté v poslednom júlovom týždni dosiahli až 90 percent úrovne dosiahnutej v rekordnom roku 2019,“ povedala Brnjac.

Poznamenala, že výsledky z niektorých trhov, ako napríklad z Poľska a Českej republiky, boli lepšie ako v júli 2019. „To nám dáva dôvod byť optimistickými, ale zároveň rozumnými a zodpovednými. Dodržiavame epidemiologické opatrenia na udržanie stavu najbezpečnejšie destinácie v Stredomorí„, uviedla Brnjac.

Foto: Goran Safarek, zdroj: CNTB

 

Kristjan Staničić, riaditeľ Chorvátskeho turistického združenia, uviedol: „V porovnaní s rekordným rokom 2019 sa v súčasnosti nachádzame na približne 63 percentách a rezervácie na august a september sú tiež veľmi dobré. Ďalšie výsledky budú v najväčšej miere závisieť od nás a na epidemiologickej situácii v zemi pôvodu návštevníkov. “

Návštevníci zo Slovenska sú tradičnými a obľúbenými hosťami v Chorvátsku. Sme potešení, že aj tento rok potvrdili svoj záujem o „slovenské more“ a v hojnom počte sa vrátili k svojej obľúbenej dovolenke v Chorvátsku, či už strávenej na plážach nášho malebného pobrežia alebo vo forme aktívnej dovolenky spojenej s jachtingom, cyklistikou alebo turistikou, ktoré sú čoraz častejšie náplňou dovolenky slovenských turistov„, uviedol Dubravko Miholić, riaditeľ zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia pre Českú republiku a Slovensko.

„Prvých päť miest medzi najobľúbenejšími cieľmi návštevníkov zo Slovenska podľa počtu príjazdov zaujali tento rok mesta Crikvenica, Zadar, Vodice, Vir a Umag, a prvú desiatku potom dopĺňajú mestá Baška, Rovinj, Novalja, Poreč a Tučepi“, dodáva Dubravko Miholić.

Vďaka veľmi príjemnej klíme aj v jesenných mesiacoch, čoraz viac návštevníkov, nielen zo Slovenska, volí pre svoju dovolenku v Chorvátsku obdobie po skončení hlavnej sezóny, kedy prevláda stále veľmi príjemné a slnečné počasie, vhodné tak pre aktívnych cestovateľov, ako aj pre milovníkov relaxácie a odpočinku.

Foto: Hrvoje Serdar, zdroj: CNTB

Teploty cez deň dosahujú príjemných 20 až 24 stupňov, na juhu aj o jeden až dva stupne viac, čo spoločne s voľnejšími plážami, reštauráciami, kaviarňami a hotelmi vytvára ideálne predpoklady pre príjemný pobyt v Chorvátsku. Jesenné mesiace sú ideálne pre objavovanie kultúrnych pamiatok a prírodných krás Chorvátska na bicykli alebo pešo, alebo pre odpočinkový, pokojný pobyt v niektorom z wellness zariadení, spojený s osviežujúcimi prechádzkami už kľudnejšími mestami a dedinkami, návštevami útulných kaviarní a vinární alebo ochutnávkami prvého vína priamo na vinici.

„Predpokladáme, že súčasný trend bude pokračovať a Chorvátsko navštívi v septembri okolo 20.000 tisíc turistov zo Slovenska, ale je možné, že si pre svoju dovolenku vyberie toto obdobie aj väčší počet návštevníkov, ktorí si budú chcieť predĺžiť leto. A nie je sa čomu diviť, pretože september a október patrí k najpríjemnejším mesiacom pre návštevu Chorvátska“, dodáva Dubravko Miholić.

Foto: Hrvoje Serdar, zdroj: CNTB

Informácie o predpisoch a možnostiach vstupu, ako aj informácie o tom, ako bezpečne a zodpovedne cestovať do a v Chorvátsku, pravidelne aktualizuje Chorvátske národné turistické združenie na webových stránkach: https://croatia.hr/sk-SK/koronavirus-2019-ncov-otazky-a-odpovede

 

Fotografia na titulke:

Zoran Jelaca

Zdroj: CNTB

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej