ONLINE MAGAZIN

Veža v Pise sa nakláňa, ale nepadá. Vydržať má ďalších 300 rokov

Šikmá veža v Pise patrí k najväčším turistickým lákadlom v Taliansku.
Základný kameň honosnéj mramorovéj zvonici (Kampanila) bol položený pred 840 rokmi, 9. augusta 1173. Krátko po začatí stavby sa ale veža začala nakláňať, čo má na svedomí mäkké podložie, a stavebný dozor, ktorý pri tejto stavbe nebol využitý…

V roku 2001 bola pamiatka po 11 rokoch znovu otvorená po tom, čo ju zásah inžinierov uchránil pred zrútením. Návštevníci si tak aj naďalej môžu vychutnať pohľad na malebné toskánske mesto.

Počas minulého storočia sa náklon veže zvýšil asi na štyri a pol metra, takže v roku 1990 musela byť pamiatka uzavretá. Nasledovala veľmi zložitá a nákladná operácia (náklady presiahli 28 miliónov eur), vďaka ktorej sa nakláňanie podarilo zastaviť a pamiatku dokonca „narovnať“ do stavu, v akom sa nachádzala pred 300 rokmi. Vrchol zvonice je teraz od vertikálnej osi odklonený asi o štyri metre. O úplné napriamenie Kampanila pritom nie je záujem, turisti by prišli o jedinečný zážitok.

Sedem zvonov
Veža vo stredotalianskej Pise bola postavená na Námestí zázrakov v niekoľkých etapách medzi rokmi 1174 až 1372. Valcovita stavba sa kvôli nepevnému podložiu začala nakláňať už po dokončení prvých troch poschodí (zaujímavé ale je, že na opačnú stranu) a stavitelia sa ju snažili opticky vyrovnať vkladaním lichobežníkových kameňov. Nakláňanie ale nikdy úplne nezastavili. Výška zvonica je 56 metrov, hmotnosť odborníci spočítali na 14 000 ton. Vo veži je sedem zvonov.
Do ukončenia rekonštrukčných prác v roku 2001 sa expertom podarilo náklon pamiatky zmenšiť zhruba o 44 centimetrov za pomoci niekoľko tisícovej  protiváhy v základoch a zaistenie silnými oceľovými lanami. Zmiernenie sklonu neskoro románskej veže, nie je rozoznateľné voľným okom, je však dostatočné pre jej stabilizáciu. Tiež následné monitorovanie preukázalo, že zvonica sa od svojej osi už neodkláňa. Podľa statikov je tak bezpečná na ďalších 300 rokov.

Na záchranu veže, ktorá vraj pamätá pokusy Galilea Galileiho so zemskou príťažlivosťou, vzniklo cez 9000 projektov. Nie všetky riešenia boli šťastné.

Ako ju narovnať?
Zvonicu sa snažili narovnať ako vedci, tak i šarlatáni z celého sveta. V hre bol napríklad nápad postaviť druhú vežu, ktorá by bola naklonená opačným smerom a starú Kampanila by podopierala. Istý občan Pisy zasa navrhoval, aby veža podoprela natiahnutá ruka na obrovskej soche svätého Ranieriho, patróna mesta.

Za autorou stavby, ktorá slúži ako zvonica susednej baziliky (v areáli sa ďalej nachádza baptistérium a cintorín), bývajú považovaní Bonnana Pisano a Tommaso Pisano. Taliansky bádateľ Antonino Caleca ale dospel k názoru, že za návrhom budú najskôr architekt Gerardo di Gerardo a preslávený sochár Giovanni Pisano. Fakt, že Kampanila dodnes stojí, možno pripísať aj tomu, že stavitelia posledných poschodí veže sa dokázali geniálne prispôsobiť gravitačným zákonom.

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej