ONLINE MAGAZIN

Vedeli ste že…..? Časť prvá, zvieratá, alebo informácia, ktorú ste sa v škole nedozvedeli

Vedeli ste, že ošípané majú tridsaťminútový orgazmus, pijavice 32 mozgov a komáre zuby? Že paradajka je ovocie, existujú červené banány, človek je bylinožravec, kosť je 5x pevnejší ako oceľ, deti rastú na jar rýchlejšie, môžete poslať pohľadnicu z pekla alebo že prdí 14x denne?

Zvieratá
* Polárne medvede majú v skutočnosti väčší problém s prehrievaním než sa zimou. Aj vo veľmi chladnom počasí sa môžu pri behu ľahko prehriať. Ich kožušina izoluje tak dobre, že je problém ľadového medveďa zachytiť termovíziou.

* Medvedík koala (ktorý nemá s medveďmi nič spoločné) má úplne rovnaké odtlačky prstov ako človek. Ťažko sa odlišujú aj pod mikroskopom. Koala vo stresovej situácii vydáva srdcervúci škrek podobný detskému plaču. A vie skvele plávať.

* Žirafy spí len 20 – 30 minút denne, a to ešte v stoji a po kúskoch počas dňa. Čistí si uši vlastným (až polmetrovými) jazykom. Žirafie mláďa po pôrode spadne z výšky takmer dva metre, bez následkov. Aj napriek obrie dĺžku krku je žirafa príliš krátka na to, aby dosiahla hlavou na zem. Aby niečo zdvihla zo zeme, musí pokľaknúť a smiešne roztiahnuť predné nohy.

* Vačica virgínska rodí 12 dní po oplodnení. Pri ohrození hrá mŕtvu a aby to bolo čo najskutočnejšie, z konečníku vypudzuje pach podobný hnilobe.

* Cvrček má uši pod kolenami.

* V skutočnosti netušíme, akú farbu mali dinosaury. Filmári si proste vymýšľajú, nič iné im ani nezostáva.

* Mačky za celý život pri čistení kožuchu vylúčia toľko slín, ako tekutín pri močení. Strávia 30% života starostlivosťou o svoje telo. Čistota pol života. Pre mačku je nebezpečnejší pád z malých výšok než z veľkých.

* Jazyk vráskavca obrovského váži viac ako dospelý slon. Jeho srdce je rovnako veľké ako malý automobil a bije rýchlosťou 2 tepy za minútu. Novonarodené mláďa váži tri tony a priberá 4 kg za hodinu, pretože vypije 250 litrov mlieka denne. Jeho tepny sú tak široké, že by sa nimi pretiahol dospelý človek. Za jeden deň Vráskavec bez problémov zje tri tony potravy (a potom vydrží nejesť i pol roka). Týchto tvorov už žije len 1500 na celej planéte.

* Dažďovníci trávia až tri roky nepretržite vo vzduchu. Počas lietania sa pária aj spia, využívajúci prúdy teplého vzduchu, ktorý ich nadnáša.

* Je potrebných až 1 200 000 komárov, aby vám vypili všetku krv. Zrazu by sa na vás ale nevliezli …

* Váha všetkého hmyzu na zemi je väčšia ako váha všetkých ostatných živých tvorov dohromady.

* Dážďovka, keď je pretrhnutá za hrubým opaskom uprostred tela, prežije. Zvyšok dorastie, ako by sa nechumelilo.  Dážďovky žiadne srdce vlastne nemajú. Jeho funkciu zastupuje cieva, ktorá vedie po celom jej chrbta.

* Samice pásavca môžu v stresových situáciách pozdržať pôrod až o dva roky.

* Najväčšie oči na svete majú obrie druhy chobotníc. A vôbec, prečo im hovoríme chobotnice, keď nemajú chobot?

* Iba 5 – 10% gepardích mláďat sa dožije dospelosti. Od narodenia doslova bojujú o život. Hmm, celkom nebezpečné detstvo a detská postieľka mláďaťa

* Stegosaurus bol cez deväť metrov dlhý, ale mal mozog o veľkosti vlašského orecha. Tyranosaurus mal 13x lepší zrak než človek.

* Žralok tigrí zožerie všetko, čo mu príde pod zuby (ktoré sa mu mimochodom obnovujú i po vylomení). Keďže zblajzne naozaj čokoľvek (plechovky, kanistre na benzín …), je nazývaný „smetiskom mora“. Je tiež veľmi agresívny. Dokonca ešte nenarodené embryá medzi sebou bojujú na život a na smrť. A to doslova, prežije a narodí sa iba víťaz.

* Psy sú prakticky farboslepí. Rozoznávajú veci najprv podľa pohybu, potom podľa jasu a nakoniec podľa tvaru. Rozoznajú však viac odtieňov šedej než človek. A počuje aj tichučké zvuky na vzdialenosť 250 metrov, zatiaľ čo človek maximálne 25 metrov. Hrabanie psa po vykonaní potreby nie je pokusom zahrabať výkaly, ale roztieranie pachových výlučkov z labiek. Pri hre šteniat nechávajú samčekovia schválne vyhrávať samičky.

* Mačky chodia po prstoch. Tiež sa potí iba na vankúšikoch labiek. Po vyšetrení u veterinára si preto môžete všimnúť mokré stopy na stole.

* Žraloky môžu vydržať bez jedla aj pol roka. Zaznamenaný rekord bol 15 mesiacov, po ktorej žralok nezjedli ani sústo. Žralok tiež cíti kvapku krvi na vzdialenosť viac ako jeden kilometer. Traduje sa, že žralok je jediné zviera, ktoré nikdy neochorie a že je dokonca imúnny voči všetkým druhom chorôb vrátane rakoviny. Ale je to mýtus.

* Krava pri žuvaní pohne čeľusťou 40000x denne. A dávajú viac mlieka pri počúvaní hudby. Najväčší efekt má skladba Everybody Hurts od R.e.m. To sa to potom doja.

* Orol má na sebe priemerne 7000 pierok.

* Gagot kačíc nevydáva ozvenu. Nikto nevedel, prečo, kým dvaja chlapíci nezistili, že je to mýtus. Ozvena tam je, len sa nedá rozoznať od pôvodného gagotania.

* Ošípané majú tridsaťminútový orgazmus. Nezáviďte! A tiež sa nemôžu pozrieť k nebu, stavba tela im to nedovolí.

* Iba samičky komárov sajú krv človeka. Komáre sa však primárne živia nektárom. Krv nepotrebujú k svojmu prežitiu, ale ako zdroj bielkovín pre svoje vajíčka. Komáre rodu Toxorhynchites radšej krv nesajú vôbec.

 

Zdroj: https://michal.skrabalek.cz/
Viac informácií tu: https://bit.ly/3xtA0l7
Foto: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej