ONLINE MAGAZIN

Najväčšia ručne písaná kniha na svete pochádza z Čiech

Codex Gigas čiže Diablova biblia.

Najväčšia rukopisná kniha na svete mala vzniknúť s pomocou diabla za jedinú noc. Takto to hovorí legenda. Pravda je však trochu iná.
Codex Gigas, v preklade Obrovská kniha v skutočnosti vznikala o trochu dlhšie, a to niekedy v 13. storočí v podlažickom kláštore u Chrudimi. Pravdou však je, že ju podľa odborníkov písal len jeden jediný pisár.

Za predpokladu, že by mních pracoval každý deň nepretržite šesť hodín, trvalo by jej napísanie približne päť rokov. Avšak vzhľadom na to, že pisár musel pred samotným písaním, každú stránku nalinkovať a navyše je jej rukopis bohato zdobený, dá sa predpokladať, že neznámemu mníchovi zabralo písanie biblie pravdepodobne 20 až 30 rokov.
Kniha mala byť akýmsi koncentrátom najdôležitejšieho ľudského poznania tej doby.
Obsahuje preklad Starého i Nového zákona, sú tu historické spisy Josepha Flavia, kópie encyklopédie sevillského biskupa Isidora, lekárske práce Hippokrata z rokov 460-377 pred naším letopočtom a ďalších lekárov. Dá sa povedať, že žiadne ľahké čítanie, typu erotické poviedky z rúžovej knižnice
Okrem iného tiež obsahuje návod na exorcizmu, Kosmovu kroniku a obrázok nebeského mesta. Na strane 290 je potom podobizeň diabla, z čoho vznikla prezývka Diablova biblia.

Rozmery knihy v drevených doskách potiahnutých kožou sú naozaj úctyhodné. Dosky majú rozmery 920 x 505 x 220 milimetrov a na výrobu jej viac ako 300 pergamenových listov padlo za obeť približne 160 oslov. Celá kniha váži takmer 75 kilogramov!

Jeden z najcennejších manuskriptov na svete ale bohužiaľ nie je uloženy u našich susedov – Českej republike.
Na konci tridsaťročnej vojny, v roku 1648, sa švédskej armáde podaril nečakaný prepad Prahy, kedy dobyli jej ľavý breh a vyrabovali, okrem iného aj „kunstkomoru“ cisára Rudolfa II, kde bol rukopis uložený.
Bibliu potom aj s ostatnou korisťou odviezli do Štokholmu
Zo stoviek cenných diel sa niektoré postupom doby vrátili späť do Českej republiky, ale Codex Gigas medzi nimi nie je. Napriek opakovaným snahám štátu, sa ho nepodarilo získať od Švédska späť. A tak je tento svetový unikát uložený v Kráľovskej knižnici v Štokholme.

Neďaleko miesta svojho vzniku, v expozícii Mestského múzea v Chrasti, je tento ukradnutý skvost českej histórie pripomenutý aspoň maketou.

Zdroj: https://veda.instory.cz/

Viac info: https://bit.ly/3wrwvKA

Foto/video: Depositphotos a youtube

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej