ONLINE MAGAZIN

Na bicykli po Dolnom Rakúsku

8 skvelých cyklistických rád a tipov na výlety

Dolnorakúsky kraj je prezývaný aj rajom pre milovníkov cyklistiky. V historickom srdci Dolného Rakúska totiž spája husto prepletená sieť cyklistických chodníkov očarujúce kultúrne dedičstvo a neobyčajnú prírodu. Rôznorodá krajina ponúka až 4000 km označených cyklotrás a množstvo služieb prispôsobených potrebám cyklistov. Akými cyklotrasami sa vybrať? Čo nové sa dá tento rok vyskúšať? Či už má niekto rád oddychovú cyklistiku s rodinou alebo rýchlu akčnú jazdu, v ponuke sú  skvelé výletné tipy a rady, kam sa v Dolnom Rakúsku vybrať s bicyklom.

Originálna Ybbstalská cyklotrasa


Ybbstalská cyklotrasa (c) Niederösterreich Werbung, Mostviertel / schwarz-koenig.at

Rozmanitá Ybbstalská cyklotrasa v sebe spája kontrastné stránky Dolného Rakúska: Jemne pahorkatú krajinu pozdĺž Muštovej cesty – s malebnými dedinkami, rozľahlými dvormi štvorcového pôdorysu a rozkvitnutými ovocnými sadmi – vystrieda krajina Železnej cesty: drsná, alpská krajina s úzkymi údoliami, vysokými štítmi a nespočetnými artefaktmi kedysi dominantného železiarskeho priemyslu. Zatiaľ čo prvé kilometre za obcou Ybbs vedú pokojne po rovine, je trasa od obce Waidhofen an der Ybbs čoraz originálnejšia, pôsobivejšia, niekomu sa môže zdať až gýčová: Cyklotrasa vedie popri bývalej železničnej trati Ybbstalskej železnice neustále pozdĺž tyrkysovomodrej rieky Ybbs.

Extra výletný tip: V múzeu Piatich elementov v meste Waidhofen an der Ybbs sa v rámci expozícií stretáva história so súčasnosťou.

Drevené mosty na Piestingtalskej cyklotrase


Piestingtalská cyklotrasa (c) Interessensgemeinschaft der Gemeinden des Piestingtals

Počas jazdy na bicykli údolím Piestingtal sú obľúbené cyklistické zastávky podobné tým, ktoré kedysi navštívil básnik Ferdinand Raimund. Rozkvitnuté záhrady a prepychové vily inšpirovali dramatika už v 19. storočí, aby trávil letnú dovolenku v údolí Piestingtal. 38 km dlhá cyklotrasa pozdĺž malej rieky Piesting prebúdza fantáziu a vedie zo stanice Sollenau pri Wiener Neustadt cez Markt Piesting a Pernitz až do Gutensteinu. V sprievode výnimočnej architektúry a divokých romantických zátok riek s očarujúcimi drevenými mostíkmi cyklotrasa každému učaruje.

Extra výletný tip: Mohutné vodopády Myrafälle v Muggendorfe, vrátane dobrodružnej plavby na plti po jazere Myrateich, vodné ihrisko a lezecký park.

Cyklotrasa Thayarunde popri železnici


Cyklotrasa Thayarunde (c) Waldviertel Tourismus, Studio Kerschbaum

V krajine, ktorú v minulosti križovali parné lokomotívy a na mieste bývalých železničných tratí Waidhofen – Slavonice a Göpfritz-Raabs, dnes cyklisti môžu dnes dýchať čistý vzduch bez výparov. Na trase pozdĺž rieky Dyje objavíte nielen idylické riečne kúpaliská vhodné pre celú rodinu, ale aj zaujímavé pamiatky, akými sú majestátny hrad Raabs či pozostatky starej železničnej trate. Cestu dodnes lemujú zachované pôvodné kamenné míľniky. Cesta vedie popri opevnených hradoch, historických zámkoch a starých kláštoroch až do najbližšej oddychovej stanice, kde môžu cyklisti vychutnať lokálnu gastronómiu. Športovo zdatnejší sa radi vyberú dlhšou trasou smerom do Českej republiky. V malom mestečku Písečné sa nachádza židovský cintorín s upraveným travnikom, o ktorý sa stará najlepšia robotická kosačka a krásna okružná cesta až do regiónu Waldviertel.

Extra výletný tip: Hrad Raabs, mesto s hradbami Waidhofen an der Thaya a prírodná rezervácia Dobesberg.

Osviežujúca Dunajská cyklotrasa – EuroVelo 6


Dunajská cyklotrasa (c) Niederösterreich Werbung/ Stefan Fuertbauer

Dunajská cyklistická cesta je jednou z najznámejších v Európe. Dolnorakúsky dunajsky región v oblasti svetového kultúrneho dedičstva Wachau-Nibelungengau-Kremstal predstavuje azda najkrajšiu časť celej cyklotrasy. Trasa vedie pozdĺž idylických vinohradov a ovocných záhrad a neprestajne poskytuje výhľad na strieborno-modrý tok mohutnej rieky. Oplatí sa nájsť si čas aj na objavovanie zaujímavých pamiatok v blízkosti cyklistickej cesty a po športovej aktivite ochutnať z vynikajúcej kulinárskej ponuky a z excelentných vín tohto regiónu. Dunajská cyklistická cesta nemá veľké výškové rozdiely a preto je vhodná i pre rodiny s deťmi.

Jedna z najkrajších častí vedie cez svetové kultúrne dedičstvo Wachau. Kto chce spoznať túto krajinu z inej perspektívy, môže sa na druhý breh previezť plťou. Mohutný prúd Dunaja rozdeľuje severný breh s vínnymi terasami a vinohradníctvom od južného brehu, pre ktorý sú typické lesnaté svahy a pestovanie ovocia. Z južnej strany Dunaja sa otvára krásna panoráma na pitoreskné miesta Weißenkirchen, Spitz a Dürnstein. Odvážnejší cyklisti, ktorých neodradí ani horská etapa cyklistickej cesty, môžu navštíviť zrúcaninu hradu Aggstein, odkiaľ je zázračný výhľad na údolie Dunaja.

Extra výletný tip: Návšteva Múzea Egona Schieleho v Tulln an der Donau a Dolnorakúskej krajinskej galérie v Krems an der Donau.

Obľúbená Traisentalská cyklotrasa


Trainsentalská cyklotrasa (c) Mostviertel Tourismus, weinfranz.at

Traisentalská cyklotrasa dlhá 111 km patrí k najobľúbenejším cyklotrasám v Dolnom Rakúsku a má čo ponúknuť nielen rekreačným cyklistom, ale aj pútnikom na bicykloch či športovo založeným rodinám. Po ceste od Dunaja smerom na Mariazell, jedno z najznámejších pútnických miest v strednej Európe, sa cyklisti oddávajú jemnému rytmu rieky Traisen a vychutnávajú si množstvo zážitkov, ktoré dokážu nadchnúť rovnako mladšie, ako aj staršie ročníky. Na začiatku prevládajú jemné kopce a vinohrady. Popri majestátnom opátstve Göttweig a augustínskom kláštore Chorherrenstift Herzogenburg pokračuje trasa do krajinského hlavného mesta St. Pölten, kde nádherné barokové domy a jedinečné centrum „Seenerlebnis“ cyklistov lákajú na príjemnú prestávku.

Extra výletný tip: Skvelá tunelová trasa z Freilandu do Türnitzu, počas ktorej sa o ešte väčšiu zábavu postará Eibl-Jet (celoročná sánkarská dráha) a osviežujúce kúpalisko.

Horská cyklistika vo Viedenskom lese


Horská cyklistika vo Viedenskom lese (c) Niederösterreich Werbung/ Markus Frühmann

Rozmanitý a kopcovitý Viedenský les je obľúbenou destináciou horských cyklistov. Viedenský les ponúka v oblasti biosférického parku (v okolí Viedne s vylepšenou a rozšírenou sieťou horských trás) omnoho viac, než len zážitok z prírody. Môžete sa pripraviť celkovo na vyše 1000 km trás pre všetky úrovne cyklistov, s viac ako 6000 orientačnými pomôckami a upravenými horskými cestičkami. Výnimočnými sú novovytvorené oblasti pre horských cyklistov s názvom „Viedenský les – Sever“ a v južnej časti v okolí pohoria Anninger, ktoré poskytujú hustú sieť najrôznejších terénov a smerov.

Extra výletný tip: Z rozsiahlej ponuky v trailovom centre Hohe Wand Wiese si vyberie každý – 9 trás, samostatná detská cesta a trate typu skillstrack a pumptrack ponúkajú cyklistický pas pre mladých aj starších v rôznych stupňoch náročnosti.

Opäť vynovená cyklomapa – k dispozícii online

Dolné Rakúsko takmer každý rok aktualizuje cyklomapu s najväčšími a najlepšími cyklotrasami naprieč celým regiónom. V cyklomape sú zobrazené skvelé tipy na výletné miesta, pamiatky, oddychové zóny, ubytovanie, atrakcie a predovšetkým bohato značenú mapu plnú rozmanitých cyklistických dobrodružstiev. Navyše sú v nej informácie k horskej cykloturistike, cyklotrasy vhodné pre deti a praktické rady. Mapa sa dá stiahnuť stiahnuť na stránke: https://www.dolne-rakusko.info/cyklomapa-dolneho-rakuska

Cestujte ekologicky – bicyklom do cyklobusu alebo do vlaku


Vlakom s bicyklom (c) ÖBB | Harald Eisenberger

Nielen ekologické, ale aj praktické. V posledných rokoch sú populárne špeciálne linky autobusov a vlakov pre cyklistov, najmä ak sa potrebujú dostať na dlhšiu vzdialenosť. Poplatky či odvoz bicykla zadarmo sa líši od podmienok prepravných spoločností. Obzvlášť vhodné pre cyklistov sú Dolnorakúske železnice (waldviertelská železnica, wachauská železnica, Reblaus Express), ktoré odvezú bicykel zadarmo. Mariazellskou železnicou je možné si bicykel odviezť za poplatok a prepraviť bicykle vo vlakoch ÖBB (označených cyklo symbolom) je možné bez rezervácie, pokiaľ je k dispozícii dostatok miesta. Pri preprave bicyklov v diaľkových vlakoch je nutná predchádzajúca rezervácia za poplatok. Bližšie informácie sú k dispozícii na stránkach jednotlivých vlakových dopravcov. Tri regionálne autobusové linky, ktoré premávajú pozdĺž cyklotrás, sú počas sezóny vybavené dodatočným prívesom, do ktorého sa zmestí až 20 bicyklov. Tieto linky je možné využiť na prepravu za nízky príplatok. Zastávky pre cyklistov sú špeciálne označené. Pre bezproblémový priebeh cesty dopravcovia odporúčajú pri využití vlakov a autobusov rezerváciu vopred.

Ak hľadáte ďalšie tipy, inšpiráciu a informácie o cyklovýletoch, všetko je dostupné na oficiálnej stránke Dolného Rakúska: https://www.dolne-rakusko.info/cyklistika

Fotografia na titulke:
Horská cyklistika vo Viedenskom lese (c) Niederösterreich Werbung/ Markus Frühmann

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej