ONLINE MAGAZIN

Chorvátsko má v súčasnosti najlepšiu epidemiologickú situáciu v Stredomorí!

Chorvátsko má v súčasnosti najlepšiu epidemiologickú situáciu v Stredomorí!

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) aktualizovalo európsku mapu monitorujúci covid-19. V Chorvátsku je rovnaká situácia ako minulý štvrtok a chorvátske pobrežie je teda „oranžové“:

https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement

Zatiaľ čo v mnohých iných krajinách sa epidemiologická situácia zhoršila, Chorvátsko zvláda situáciu vo vnútri svojich hraníc veľmi dobre.

Podľa prieskumu ECDC je súčasná priemerná štrnásťdňová miera výskytu na 100 000 obyvateľov v Chorvátsku 33,7. To znamená, že Chorvátsko má v súčasnej dobe najpriaznivejšiu epidemiologickú situáciu v porovnaní s ostatnými stredomorskými destináciami.

V pobrežných oblastiach, ktoré sú vyhľadávanými turistickými cieľmi, sa navyše zavádzajú ďalšie epidemiologické opatrenia týkajúce sa väčších zhromaždení vrátane prísnych kontrol, aby sa obmedzila možnosť šírenia infekcie covid-19. Cieľom je, aby sa celé pobrežie čo najskôr vrátilo do „zelenej zóny“, kde sa nachádza celá vnútrozemská časť Chorvátska.

Aktuálne trávi v Chorvátsku svoju dovolenku na 860 000 turistov, z toho 740 000 tvoria cudzinci.

Väčšina návštevníkov sa teraz nachádza na Istrii, v oblasti Kvarnerského zálivu, v Splitsko-Dalmatínskej oblasti či Zadarskej župe. Číselné údaje dokazujú, že zahraniční návštevníci vnímajú Chorvátsko ako bezpečnú destináciu dobre pripravenú aj na veľké množstvo turistov.

Už počas príprav na tento turistický rok, v ktorom, žiaľ, stále trvá pandémia, zaradilo Chorvátsko bezpečnosť a zdravie spoluobčanov a klientov na prvé miesto. Preto bol vďaka veľkému úsiliu chorvátskej vlády a pracovníkov v oblasti turizmu spustený projekt „Safe Stay in Croatia“ https://www.safestayincroatia.hr/sk, a zavedená „Národná značka bezpečnosti“, zaisťujúce bezpečné procesy v rámci celého turistického ruchu.

Chorvátsko je tiež jednou z prvých krajín, ktorá zahájila v apríli tohto roku očkovanie pracovníkov v cestovnom ruchu, čo predstavuje popri projektu „Safe Stay in Croatia“ ďalšiu záruku turistom a návštevníkom, že Chorvátsko spĺňa všetky predpoklady pre bezpečnú dovolenku.

Aktuálne sú pracovníci v oblasti cestovného ruchu pokrytí očkovaním na 70% a novinkou je, že sa teraz môžu nechať zadarmo očkovať proti Covidu-19 v niektorom z 350 očkovacích miest očkovacích miest spoločne s miestnymi obyvateľmi aj zahraniční návštevníci a turisti.

Prehľad očkovacích centier:

https://www.croatia.hr/sites/default/files/2021-07/HTZ_2021_EN_Covid_testni-centri.pdf

Všetky informácie o predpisoch a možnostiach vstupu, ako aj informácie o tom, ako bezpečne a zodpovedne cestovať do a v Chorvátsku, pravidelne aktualizuje Chorvátske národné turistické združenie na webových stránkach: https://croatia.hr/cs-CZ/koronavirus-2019-ncov-otazky-a-odpovedi

Viac informácií na:

https://croatia.hr/cs-CZ a https://www.safestayincroatia.hr/cz

 

 

Ďalšie dôležité linky:

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej