ONLINE MAGAZIN

Bonifacio – Orlie hniezdo a najkrajšie mesto Korziky na dohľad Sardínii

Bonifacio. Turistický magnet chúliacej sa na strmých skaliskách v najjužnejšom cípe Korziky. Miesto ako stvorené k návšteve či k dovolenke. Belostné skaliská sú obmývané burácajúcimi vodami valiacimi sa len 12 km širokým prielivom medzi Korzikou a južnejšie ležiacou Sardíniou s názvom Bouches de Bonifacio.
Bonifacio leží v najjužnejšom výbežku Korziky v departemente Corse-du-Sud. Mesto, v ktorom žije asi okolo 3 000 obyvateľov a  je chránené strmými útesmi, dosahujúcimi výšku okolo 60 metrov, čoho pôvodný stavitelia umne využili aj k ochrane pred radom nebezpečenstiev číhajúcich na ľudí v dobách stredoveku.
Hoci osobne prehliadky miest pri svojich cestách považujem za nutné zlo, Bonifacio patrí k svetlým výnimkám. Pri každej z návštev, Macchiatom voňajúcej Korziky, som sem zavítal a nikdy neľutoval. Deň strávený v úzkych uličkách mesta, na strmých skalách, prechádzkou pozdĺž pobrežia alebo prechádzkou na lodi patrí vždy k nezabudnuteľným.

Prvé osídlenie korzickej oblasti
Prvé stopy po osídlení človekom v týchto končinách sú doložené už z neolitu. Bádatelia tu odkryli kostru „Dámy z Bonifacia“, ktorá je datovaná do 7. tisícročia pred naším letopočtom. Prvé mesto tu vzniklo pravdepodobne už v antike, kedy stredomorie ovládali Gréci. Niektorí bádatelia sa ale domnievajú, že osadu tu vybudovali už starí Feničania. Svoje dnešné meno získava mesto až v roku 885, kedy ho pomenoval toskánsky markíz Bonifác. Tak aspoň hovorí historické pramene.

Bonifác nechal mesto stavať ako mohutnú citadelu, ktorá umne využívala obranných a ochranných možností terénu. Okolo citadely sa rozprestiera najstaršia časť mesta na ploche asi 1,5 × 2 km, ktoré v 12. storočí obohnali pevnou kamennou hradbou, v dĺžke asi 3 km Janovčania, vtedajší vládcovia Korziky a jedna z najvýznamnejších európskych námorných mocností tej doby. Janovčania Bonifacio obsadili po tom, keď miestni piráti citeľne narušovali ich obchodné plavby.

Dnešné Bonifacio
Dodnes mesto dýcha starou históriou. Vysoké domy lemujúce úzke dláždené uličky mu dodávajú jedinečnú atmosféru a v letných mesiacoch ponúkajú nie len tieň, ale aj príjemný pobyt vo vnútorných priestoroch miestností. V podstate bez použitia moderných technológií, klimatizačných zariadení a enormnej spotrebe energie, viete uniknúť vysokým teplotám z vonku. Dokonalé nízkoenergetické domy. Medzi najvýznamnejšie pamiatky mesta patrí kostol Église Sainte-Dominique, ktorý nechali postaviť dominikáni v roku 1270 či Sainte Marie Majeure zo 14. storočia, v ktorom môže návštevník obdivovať rímske mramorové sarkofágy z 3. storočia nášho letopočtu.
Pre mňa osobne je ale najzaujímavejšie návšteva schodiska ku kriedovej skale, Escalier du Roi d`Aragona, pochádzajúce z 15. storočia. Jedna z povesti hovorí, že všetkých 187 schodov nechal vytesať aragónsky kráľ Alfonso V., ktorý dobyl Sardíniu a Korziku, iné zdroje o schodisku hovoria ako o únikovej ceste, v prípade prelomenia mestských hradieb. Kúsok odtiaľto nájdeme kaplnku postavenú v roku 1528 obetiam moru.

Dnešné Bonifacio sa delí na prístavisko (La Marine), ktoré sa vinie v dĺžke asi 1,5 kilometra pozdĺž zálivu Goulet de Bonifacio a Horný (Staré) mesto (La Ville Haute), ktoré sa rozkladá na vysokom skalnom útese nad prístavom, ktorý bol už od staroveku útočiskom rybárskych bárok, obchodných lodí či vojnových krížnikov. Podľa bájí sa tu pred búrkou dokonca ukryl antický hrdina Odyseus. Podľa Homéra sa tu však dlho nezdržal, pretože tunajší obyvatelia, obri Laistrygoni, boli kanibalského založenia.
Dnes prístavisko slúži jachtárom a turistom, ktorí sa odtiaľto vydávajú na asi hodinovú vychádzku po mori omývajúceho brehy Bonifacia. V rade reštaurácií si môžete pochutnať na špecialitách francúzskej, ale aj talianskej či arabskej kuchyne. Budete však musieť siahnuť trochu hlbšie do peňaženky.
Do Starého mesta sa dostanete bránou Port de Genes, ktorú chránila jedna z bášt opevnenia zvaná Bastions de l’Etendard. Môžete sa prejsť spleťou uličiek, zabrúsiť do množstva obchodíkov a obchodíkov, obdivovať meštianske domy postavené v 14. či 15. storočí. V ulici Rue Longue nájdeme domy, v ktorých býval Napoleon a cisár Karol V. No a ak už máte mesta dosť, stačí vyjsť za hradby a túlať sa po okrajoch strmých útesov za sprievodu poletujúcich čajok a pokochať sa fantastickými pohľady na more, skaly, Bonifacio a za dobrej viditeľnosti aj Korziku.

 

Zdroj článku: https://www.treking.cz/

Viacej informácií a info o autorovi tu: https://bit.ly/3hfUGYe

Zdroj fotografií: depositphotos.com

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej