ONLINE MAGAZIN

Austrália a čo ste o nej nevedeli

Austrália je jednou z najvýraznejších krajín sveta; domov jedinečnej krajiny, zvierat, rastlín a tradícií. Inšpirujúca krajina, ktorá Vás nikdy nenechá v úžase, či už je to Vaša prvá návšteva alebo domov. Dokonca, keď si myslíte, že o Austrálii viete už všetko, budete príjemne prekvapení týmito novými skutočnosťami:

Austrália je domovom najrozsiahlejších (a najsmrteľnejších) zvierat na svete. Milovníci pláží si v Austrálii prídu na svoje. V Austrálii žije viac klokanov než ľudí.

Austrálske pláže
V Austrálii nájdete viac ako 10 000 pláží. Trvalo by vám to viac ako 27 rokov, keby ste chceli pri svojej návšteve denne pobudnúť na jednej z pláži.
Na obrovskej rozlohe, cez 7,962 milióna štvorcových kilometrov žije viac ako 80% Austrálčanov, spravidla vo vzdialenosti do 100 kilometrov od pobrežia. Všetky hlavné mestá Austrálie boli postavené pozdĺž pobrežia, pretože takmer tri štvrtiny krajiny nie sú schopné podporiť žiadny druh poľnohospodárstva kvôli nedostatku vody. Tak isto, veľa Australanov maju svoje víkendové príbytky postavené pozdĺž týchto pláži.
Jednoduché domčeky a vytiahnutý záhradný nábytok, to sú charakteristické pohľady počas víkendov na austrálske pláže

Krajina tiav
Austrália je krajinou tiav. Ťavy boli do krajiny privezené v roku 1866. Vtedy to bola presná stovka a dnes populácia voľne žijúcich tiav vzrástla na viac ako 1 milión kusov.
Je to jediná krajina na svete, kde vo voľnej prírode nájdete stáda voľne sa pasúcich divokých tiav. Tiav je v Austrálii 10x viac ako koál, preto sa tiež vyvážajú a hlavným odberateľom sa stala Saudská Arábia, ktorá z nich vyrába rôzne delikatesy.

Veľký bariérový útes je polovičnej veľkosti Texasu
Veľký bariérový útes je naozaj veľký, ale pravdepodobne ste nevedeli, že je to zhruba polovica z veľkosti Texasu. Najväčší systém koralových útesov na svete, ktorý zahŕňajú viac ako 1400 míľ, môžu byť viditeľné dokonca aj z vesmíru!

Ak chcete vidieť tento neuveriteľný prírodný zázrak, odporúčame sa čoskoro vydať do krajiny, pretože zmena klímy, je najväčšou hrozbou tohto útesu. Vedeli ste, že Veľký bariérový útes má poštovú schránku? Ak ste ochotní tam zájsť trajektom, môžete svojej rodine poslať pohľadnicu a získať exkluzívnu pečiatku!

Viac klokanov ako ľudí
Austrália je najviac riedko osídlený kontinent na svete s približne 24 miliónmi obyvateľov.

Ale to nie je všetko, má dvojnásobok klokanov! Aby sa pomohla obmedziť vysoká populáciu klokanov, využitie klokanieho mäsa pre stravovanie sa stalo samozrejmosťou, zatiaľ čo ovce sa tu chovajú najmä na vlnu.

Najjedovatejším hadom na svete je Taipan VEĽKÝ
Vedeli ste, že v Austrálii žije tiež najjedovatejšie had na svete? Taipan veľký má také množstvo jedu, ktoré by usmrtilo až 100 osôb naraz.

Svoje obete si vyhľadáva svojím jedinečným čuchom. Hlavnou zložkou jedu Taipan sú neurotoxíny, ktoré spôsobujú úplné ochabnutie svalov, teda i dýchacej sústavy, čo následne vedie k uduseniu obete.
Nemusíte mať strach, Taipan sa vyskytuje najmä na severe Austrálie, ktorá nie je obývaná a je veľmi ťažké sa tam dostať.

School of the Air
Austrália má natoľko izolované niektoré oblasti, že žiaci do samotných škôl dochádzajú len 2x ročne. Učiteľ a žiaci sa pôvodne dorozumievali cez rádiové spojenie, ktoré v poslednej dobe nahradil internet. Dodnes sa však rádiové spojenie využíva stále v oblastiach s rozlohou  viac ako 1,3mil km2.
V súčasnosti školu navštevuje iba 119 študentov.

Multikultúrna krajina
Dnešná Austrália je veľmi multikultúrna s domorodými národmi a migrantmi zo zhruba 200 krajín. V Austrálii sa hovorí viac ako 200 rôznymi jazykmi a dialektmi vrátane 45 rôznych pôvodných jazykov.
Najobľúbenejšie z nich sú po angličtine, gréčtina, kantónčina, arabčina, vietnamčina a mandarínština.

Najdlhšia plot na svete
Austrália je vlastníkom najdlhšieho plotu na svete. 5 614 kilometrov dlhý plot bol pôvodne postavený na zastavenie šírenia králikov do zeme.

V Austrálii bolo v roku 1859 vysadených 24 králikov.

Títo roztomilí králici boli tak plodní, že počas niekoľkých rokov bolo ich množenie označené za veľmi agresívne. Z dôvodu ich deštruktívnych činností, musela Austrália použiť celý rad opatrení na ich likvidáciu, až po stavbu obrovského plotu.

Tento plot má tiež svoju stráž  v podobe tiav, ktoré tu držia pravidelné hliadky. Od roku 1991 vzrástla populácia králikov až na 200 – 300 miliónov kusov.

Tasmánia má najčistejší vzduch na svete
Tasmánia, ostrovný štát 150 míľ od pobrežia Austrálie, je známy nielen svojim Tasmánskym diablom, ale aj tým, že má najčistejší vzduch na svete.

Zdroj: https://www.go2australia.cz/
Viacej informácií: https://bit.ly/3yASWi5

Foto: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej