ONLINE MAGAZIN

10 zaujímavostí o Rio de Janeiro

Ak hľadáte miesto, kde zábava nikdy nezaspáva, vydajte sa do Rio de Janeira.

Môžete zažiť veľkolepé fandenie na futbalovom štadióne, zatancovať si sambu v štvrti Lapa a západ alebo východ slnka pozorovať na slávnej pláži Copacabana alebo Ipanema.
Rio de Janeiro je veľké, horkokrvné a tepajúce mesto plnokrvným životom. Vydajte sa do Rio de Janeira na nevšednú dovolenku.
Druhé najväčšie brazílske mesto sa po letnej olympiáde v roku 2016 pravdepodobne stane miestom, kam sa bude chcieť vydať každý. „Chceli by sme, aby sa Rio de Janeiro stalo druhou Barcelonou,“ prajú si v olympijskej sezóne predstavitelia mesta.

Čo môžete zažiť len v Rio de Janeiro

Tukany, malpy a ďalšie zvieratá v meste.
Tieto exotické zvieratá, ktoré poznáme hlavne zo zoologických záhrad, môžete v Riu zahliadnuť napríklad pri výlete na vrch Urca. Odporúčame aj celodennú návštevu úchvatného mestského Národného parku Tijuca.

Samba a karneval.
Obyvatelia mesta sa snáď rodia s hudobným talentom a krv im tečie v rytme samby. Kde detská postieľka je vždy uložená pri okne do ulice a aby už dieťa v rannom veku mohlo počúvať rytmy a tep mesta.
Ak chcete vidieť tradičný a slávny karneval, naplánujte si let do Rio de Janeira na koniec februára.

Svojrázne štvrti, napriek tomu jedno z najobľúbenejších turistických miest.
Rio má dlhodobé problémy s kriminalitou v chudobných štvrtiach. Štvrtina zo šiestich miliónov obyvateľov žije v takzvaných favelách, nad ktorými mesto nemá dokonalú kontrolu. Veľká chudoba sa tu stretáva s veľkým bohatstvom a pre Slovákov je to neobvyklý zážitok. Aj cez bezpečnostné problémy ale patrí Rio medzi obľúbené turistické ciele.

Kopec, socha, lanovka. A ten výhľad!
Rio de Janeiro má tak zaujímavý výškový profil, že podobný by ste v inom meste hľadali ťažko. Corcovado – slovensky Hrbáč – je 710 m vysoký vrchol nad mestom, hore stojí známa socha Krista Vykupiteľa. Cestou hore – či už stúpate pešo alebo idete vláčikom – pretínajú Národný park Tijuca.

Socha Krista – div sveta.
Na vrchole Corcovada sa nachádza socha Krista Vykupiteľa (Cristo Redentor) v známej pozíciu s rozpätými rukami. V roku 2007 sa symbol Rio de Janeira stal jedným zo siedmich novodobých divov sveta. Túto sochu si roka 1921 objednala arcidiecéza Rio de Janeiro. Je dielom francúzskeho sochára Maximilien Paula Landowského. Ožiarená socha je aj krásne nočné predstavenie. S podstavcom meria na výšku 39,6 metrov, váži 1145 ton.

Futbal? Poriadny futbal!
Brazílčania futbal milujú a v Riu nájdete jeden z najväčších futbalových štadiónov sveta s názvom Maracana. Bol postavený v roku 1950 pre majstrovstvá sveta, vtedy tu zápasy sledovalo až 200 tisíc fanúšikov. Štadióne sa hovorí „chrám bohov“. Určite ho uvidíme pri olympiáde.

Pôvabný žltý električkový vagón.
Zaujímavý zážitkom je jazda rozheganou električkou historickou štvrťou Santa Teresa. Miestni obyvatelia za jazdy nastupujú aj vystupujú a to nehľadiac na to, že električka mnohokrát prechádza skutočne strmými uličkami krásne koloniálnej časti mesta. Zaujímavé je, že jazda je zadarmo. Občas nefunguje, cestovný poriadok sa nedodržiava a jazda je všetko ostatné, len nie nuda.

Raj graffiti a streetartu.
V odbore pouličného umenia zaujímajú riodejanierirstskí umelci významnú úlohu a na ich diela sa jazdí pozerať celý svet. Pouličné plátna poskytujú v bohatej miere práve chudobné štvrte – oporné múry, betónové mosty a fasády továrenských hál. Streetart umelci pochádzajú napospol z najchudobnejších vrstiev obyvateľstva, pretože vo favelách majú menej možností sa uplatniť.

Hojnosť tropického ovocia a raj miešaných nápojov.
Všetci pijú miešané nápoje, šťavy a džúsy. Pripravujú sa na ulici aj doma, na pláži aj v kancelárii. Dajte si tiež, navštívte rozhodne jeden z džúsových barov.

Šport v Riu.
Nielen, že budete tancovať, vy budete aj chodiť po národných parkoch, behať po plážach, plávať v mori, liezť po skalách, lietať na padákoch. A až padnete v hoteli unavení do postele, zapnite si televíziu a pozrite sa na … futbal 🙂

 

Zdroj: https://www.letuska.cz/
Viac informácií nájdete tu: https://bit.ly/3Aycplc
Foto: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej