ONLINE MAGAZIN

Vlastný raj na zemi alebo čo všetko obnáša kúpa súkromného ostrova?

Vlastníctvom ostrova sa vymaníte z davu. Existuje mnoho ľudí, ktorí vlastnia vilu v horách či apartmán pri mori, ale súkromný ostrov je exkluzívnym miestom, ktoe nemá hocikto.
Čo tak sa prebudiť a nájsť v sebe dobrodruha a zaobstarať si vlastné ostrovný raj?
Predstavte si tú pohodu a relax na vašom súkromnom ostrove niekde v Karibiku, kde ste len vy a vaši najbližší. Nikto vás neruší, pláže máte len pre seba a môžete si užívať zaslúžený oddych a rekreáciu.
V stále preplnenom a ubehanom svete, znie táto myšlienka veľmi lukratívne.
Často sa jedná o prázdne „maliarske plátno“, ktoré si môžete vymaľovať presne podľa seba – postaviť si tu svoj vysnívaný dom a celý ostrov premeniť vo veľkolepú víziu, ktorú máte vo svojej hlave. Môžete sa tak zaradiť po boku celebrít ako je Pamela Anderson, ktorá vlastní ostrov v Dubaji, Beyoncé a Jay-Z, ktorí majú svoj ostrov na Floride či Nicolas Cage, David Copperfield a Johny Depp, ktoré sú majitelia ostrovov na Bahamách.
Známym českým vlastníkom súkromného ostrova je miliardár Jiří Šmejc, ktorý zo svojho raja na Maldivách vytvoril luxusný hotelový komplex –  Private Island a neskôr sa k nemu, s menším podielom pridal aj český miliardár Daniel Křetínský.

Kde nájsť ostrovy, ktoré sú na predaj?
Existuje niekoľko realitných kancelárií, ktoré sa predajom súkromných ostrovov zaoberajú buď úplne, alebo aspoň okrajovo. Je určite výhodnejšie zamerať sa na spoločnosti, ktoré riešia realitný trh so súkromnými ostrovmi globálne. Takmer všetky ostrovy, ktoré sú momentálne v ponuke, možno nájsť online a dajú sa triediť podľa najrôznejších kritérií, ale vždy je dobré spojiť sa s maklérom, ktorý môže mať schované exkluzívny kúsky pre lukratívne klientov.

Ako ostrov vybrať a čo všetko kúpa obnáša?
Všetko závisí na „chutiach“ zostavovateľa. Pokiaľ bude chcieť tropický raj, pravdepodobne zavítate niekde na Maledivy či do Karibiku. Ak hľadá skôr pokojný odpočinok v blízkosti jazera, bude hľadať ostrovy v okolí amerického Michigane, v Kanade či v severných krajinách Európy. Zo všetkého najskôr by sa tak mal rozhodnúť, ktorá časť sveta mu vyhovuje zo všetkého najviac a čo od svojho ostrova očakáva. Ďalším dôležitým parametrom je veľkosť ostrova a oba tieto faktory tiež súvisia s tým, čo chce nadobúdateľ na ostrove  – či bude slúžiť len pre jeho potrebu alebo ho využije aj komerčne.

Je tiež nutné zvážiť, ako ďaleko by mal byť ostrov od civilizácie a ako moc je okolo neho rozvinutá lodná doprava. A to hlavne kvôli dostupnosti zdravotnej starostlivosti či spôsobe dopravy na ostrov. Oproti majetku na pevnine, sú súkromné ​​ostrovy v prístupe trochu obmedzenejšie, preto je vždy hneď na začiatku dobré preveriť, ako dlho cesta na ostrov zaberie.
Budúci majiteľ ostrova musí premýšľať aj nad infraštruktúrou. Opustené ostrovy pravdepodobne nebudú mať prístup k základným službám, ako je elektrina, voda a odpad. Aby bolo bývanie na ostrove naozaj pohodlné, je nutné investovať napríklad do solárneho systému či generátora. K dispozícii by mal byť aj špeciálny čistiaci systém, ktorý z morskej a dažďovej vody vyrobí vodu pitnú. A samozrejme netreba zabudnúť na kvalitný krovinorez. Tieto systémy môžu stať aj niekoľko sto tisíc eur.

Nielen v prípade opustených a úplne nerozvinutých ostrovov je dobré zistiť, aké povolenia sú potrebné a či túžby a predstavy budúceho majiteľa možno na ostrove premeniť v realitu. Aj keď sa jedná o súkromný ostrov, územie stále spadá pod právnu úpravu daného štátu. Vopred je tak nutné vedieť, či je vôbec možné na ostrove stavať, aké sú obmedzenia, či ho možno využiť na komerčné účely a pod.
Podľa jednotlivých svetových lokalít existujú zároveň aj veľké rozdiely v cenách. Nižšie ceny nájdete napríklad v častiach Severnej Ameriky. Naopak vyššie ceny môžete očakávať u súkromných ostrovov v Európe a v oceánskych krajinách, ako je Francúzska Polynézia či juhovýchodnej Ázie pod.
Pretože v týchto krajinách je veľký dopyt po súkromných ostrovoch z radov hotelových developerov, ktoré tu chcú budovať svoje rezorty. Cena závisí na mnohých parametroch a môže sa pohybovať v rádoch jednotiek miliónov a vystúpiť až k niekoľkým miliardám.
Je dobré si ostrov preveriť aj vo výhľade budúcnosti. Existujú miesta na zemi, ako napríklad niektoré ostrovy v Tichom oceáne, ktoré vplyvom stúpanie hladiny oceánov postupne z mapy sveta miznú. Nebolo by úplne najlepšie kúpiť si ostrov za niekoľko sto miliónov s tým, že za pár rokov bude pod vodou.
Celý proces predaja sa ničím nelíši od nákupu akejkoľvek inej nehnuteľnosti. Záleží vždy na danej krajine a pôvodným vlastníkovi. Pokiaľ ide všetko rýchlo, ostrov môže byť do týždňa váš. Často je však proces dlhší, pretože si budúci majitelia naplánujú návštevu ostrova a nechajú právnikmi prejsť všetky body zmlúv, aby predišli akýmkoľvek komplikáciám….

Zdroj: https://epochalnisvet.cz/

Viac informácií: https://bit.ly/3x2Jljk

Foto: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej