ONLINE MAGAZIN

Testy solárnych nabíjačiek – Ako vybrať najlepšiu solárnu nabíjačku

Testy solárnych nabíjačiek 2020/2021 
Dnes už si život bez elektriny asi nikto z nás nedokáže predstaviť – teplo a svetlo považujeme za absolútnu samozrejmosť. Na samom začiatku boli zdrojom elektrickej energie len tepelné a vodné elektrárne, neskôr k nim pribudli elektrárne veterné a jadrové. V súčasnej dobe sa využívajú na výrobu elektriny, v čoraz väčšej miere, solárne elektrárne, ktoré získavajú energiu zo slnečného žiarenia. K premene tejto energie slúžia fotoelektrické články alebo solárne kolektory.

Čo sú to solárne nabíjačky a aké majú využitie?
Určite ste sa stretli s veľkými solárnymi panelmi umiestnenými, ktorými boli osadené nízkoenergetické domy, alebo stojace na slnečných a voľných plochách. Ich zmenšenou obdobou sú solárne nabíjačky, ktoré používa čoraz väčší počet zákazníkov. Či už sa jedná o jednoduché powerbanky s jedným solárnym panelom alebo skladacie –  s viacerými solárnymi panelmi.

Pokiaľ chcete ušetriť za elektrickú energiu a mať stále jej dostatočnú zásobu pri cestovaní či turistike, pri kempovaní, v karavane alebo na lodi, solárna nabíjačka je pre vás tým najlepším riešením. Solárna nabíjačka pomôže v prípadoch, kedy si potrebujete nabiť telefón či iné zariadenie a elektrická zásuvka nie je nikde po ruke.

Existujú solárne nabíjačky autobatérií, mobilov, notebookov a pod. Ich solárne panely sú vyrobené z kryštalických článkov a integrovaná elektronika sa postará o správne napätie v akumulátore, takže nehrozí prebitie nabíjačky ani pri najväčšom osvetlení alebo naopak pri vybíjaní akumulátorov v noci.

Prenosné solárne nabíjačky môžete bez problémov umiestniť aj kdekoľvek v exteriéri vďaka dostatočnému krytiu. Plochu panelu potom vystavte najlepšie smerom na juh tak, aby bolo možné čo najlepšie využiť intenzitu slnečného žiarenia. Ideálne sklon, pri ktorom dopadá svetlo na solárny panel, je v našich podmienkach 35 °.

Ako vybrať tú pravú?

Pri výbere tej pre vás správnej solárne nabíjačky si starostlivo porovnajte ich parametre. Jedným z kritérií hodnotenia solárnych nabíjačiek je priemerná účinnosť premeny solárnej energie na elektrickú, ktorá sa pohybuje v priemere od 15 až do 23,5%. Ďalším kritériom pre váš výber môže byť pomer ceny a výkonu. Dnes si môžete vybrať solárnu nabíjačku podľa svojich predstáv a potrieb – od tých najjednoduchších a cenovo dostupnejších až po rôzne typy skladacích nabíjačiek vo vyššej cenovej kategórii. Líšia sa od seba aj typy výstupov, a to cez adaptér autozapaľovača, cez USB výstup apod.

Pozrite sa aj na to, či nabíjačka dokáže v čase, keď je sama nabíja, zároveň dobíjať ďalšie zariadenia – nie všetky to vedia. Nezabudnite tiež na jej ochranný kryt či obal, ktorý by mal byť vodeodolný a mal by byť vyrobený z kvalitného materiálu, ktorý zamedzí poškodeniu samotnej nabíjačky.

Solárna nabíjačka autobatérie dokáže nabiť absolútnu väčšinu 12V akumulátorov. Jej súčasťou býva napájací kábel pre pripojenie, ktorý je ukončený spojovacím konektorom. Nabíjačku ľahko prepojíte s akumulátorom pomocou svoriek alebo cez auto vidlicu rovno do palubnej siete svojho auta.

Solárna nabíjačka mobilu alebo notebooku máva nízku hmotnosť, novšie typy majú odnímateľný stojan a hlavne indikátor intenzity slnečného svitu, ktorý vám zaistí ten najlepší výsledok solárneho nabíjania. Pre dokonalé dobitie mobilu si k nabíjačke môžete zakúpiť aj inteligentná USB nabíjací kábel, ktorý zaistí správne nabitie, a dokážete s ním ľahko odhadnúť, pod akým uhlom bude nabíjania najlepší.

U nenáročných mobilov stačí zariadenie, ktoré dodáva elektrický prúd o veľkosti 1 A. Pre väčšinu mobilov je vhodné používať na dobíjanie zariadenia s výkonom nad 2 A, obvykle okolo 2,4 A, ktoré zaistia rýchlejší dobíjanie. U výkonnejších mobilov, ktoré majú podporu rýchlonabíjania, môžete dobíjať nabíjačkou s výkonom až 5 A. Vyberajte starostlivo tú správnu nabíjačku podľa parametrov svojho mobilu, aby ste si nesprávnym dobíjaním neznížili výdrž batérie mobilu.

Zdroj: https://www.testy-spotrebicu.cz/

Viac info tu: https://bit.ly/3z4Bkw2

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej